Tuesday, 9 March 2010

Шоколадов кейк с бира „Гинес” / Gâteau au chocolat et à la Guinness

Сблъсквали ли сте се отблизо с WOW? Не? Късметлиииии...  ПП попадна на Гръмотевичния връх (главният град на торените) преди около година и оттогава насам опознах цял нов свят (Оргримар, Калимдор, Даларан), обогатих речника си с термини като «GG» («good game»), «BG» (battleground), и научих, че воините носят брони, но не правят магии, а троловете са готвачи (иха, ще можем да обменяме рецепти!). Времето, което благоверният започна да прекарва пред компютъра се увеличава право пропорционално на нивото на игровия му персонаж (или на аватара му, за да сме в крак с тенденциите). Добре, че все още семейните задължения от различно естество му пречат да се превърне в пълноценен no-life. Независимо от всичко, в WOW има и забавни моменти. Например, колко често ви се удава да видите любимия си съпруг, яхнал летящ динозавър и размахващ брадва, хвърляща сини светкавици, срещу дух на въздушната стихия? Някои играчи дори намират вдъхновение и разгръщат артистичния си талант. Един образ, Joffré, е направил клипчета с химни на различните раси от играта – елфи, гномове, тролове. Признавам, че любимият ми химн е този на джуджетата – ода за бирата, по мелодията на песента на италианските работници  в оризовите полета и партизаните („Bella Ciao”).
Бира ли казах? Какъв чудесен начин да удавиш мъката си, когато Мосю отговаря едносрично, едва махайки слушалките от ушите си. Като примерна съпруга, не мога да препоръчвам удавяне на мъката в алкохол и мъже. Но само в алкохол (в ограничени количества, разбира се!) и в шоколад – може, може! Бира, шоколад... а двете заедно дават шоколадов сладкиш с бира „Гинес”!
Отдавна бях хвърлила око на рецептата и наближаващият празник на свети Патрик ми послужи за чудесен повод за малко кулинарни експерименти. За основа ми послужи рецептата от сайта на Найджела Лоусън, към която приложих някои модификации в количаството захар и масло. Резултатът е мокър, плътен и шоколадов сладкиш, който ще ви накара да си затворите очите за много неща, дори и за бомбата-пънк!

Продукти:
(за форма с диаметър 24 см) 
250 мл бира „Гинес” (остатъкът до 330 мл от кутийката повдига настроението, докато сладкишът се пече)
200 г масло
300 г кафява захар
275 г брашно
75 г какао
2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
1 с.л. ванилов екстракт
150 мл заквасена сметана
За глазурата:
250 г сирене тип „Крема”
6 с.л. захар (или повече, ако обичате по-сладко)
6 с.л. заквасена сметана
½ ч.л. ванилов екстракт

В тенджерка се загрява бирата (без да завира) и се прибавя нарязаното на парчета масло. Оставя се да се разтопи. В купа се разбъркват какаото и захарта. Брашното се пресява с бакпулвера. Отделно се разбиват яйцата със сметаната. Бирата и маслото се добавят към какаото и захарта. Добавят се яйцата и сметаната и се разбърква добре. Брашното се прибавя на части и се разбърква добре, до получаване на рядко кексово тесто.
Фурната се загрява на 180 градуса. Сместа се изсипва в предварително намазнена (или незалепваща) откопчаваща се тортена форма. Пече се 45-55 минути, като се проверява към края на печенето с клечка за зъби (не трябва да се изсушава много, трябва да остане леко влажен в средата). След изваждането от фурната се оставя да изстине напълно върху решетка.
Приготвяне на глазурата – захарта, крема сиренето, сметаната и ваниловия екстракт се разбиват с електрически миксер, до получаване на хомогенна смес.
Изстиналият сладкиш се намазва отгоре с дебел пласт крем, като пяната върху халбата бира. Охлажда се поне за 2 часа преди сервиране.


Connaissez-vous WOW ? Non ? Comme vous avez de la chance ! Il y a un an, PP est tombé dans le Piton du Tonnerre (la cité des Taurens) et depuis la vie n’est plus la même. J’ai appris l’existence de tout un nouveau monde (Orgrimmar, Kalimdor, Dalaran), un nouveau vocabulaire : «GG» («good game»), «BG» («battleground»),  «Regen’ mana», que les guerriers portent de la plaque et ne font pas de magie (très utile au quotidien) et que les trolls font d'excellents cuisiniers (tiens, on pourrait échanger des recettes, dis-donc !). De plus, j’ai remarqué que le temps que PP passe devant ce jeu tous les soirs augmente en proportion du niveau de son personnage (ou « avatar », pour être dans la tendance du moment, lol !). Heureusement, un certain nombre de devoirs familiaux l’empêchent encore de devenir un no-life à temps complet. N’empêche, il y a quand même des cotés rigolo dans WOW. Ce n’est pas tous les jours qu’on voit son cher et tendre prendre sa monture volante et agiter sa hache aux éclairs bleus vers des élémentaires d’air ou de terre. Il y en à même qui trouvent dans le jeu une inspiration pour déployer leur créativité. Tout comme ce gars, Joffré, qui s’est amusé à faire des hymnes de toutes les races du jeu : nains, trolls, gnomes et autres elfes de la nuit. J'avoue que mon préférée est celui des nains : une ode à la bière sur l'air de la chanson des travailleurs dans les rizières et des résistants italiens, "Bella ciao".
Bière, ai-je dit ? Mais bien sur, quelle manière agréable de noyer son désespoir quand Monsieur vous répond avec des onomatopées après avoir enlevé les écouteurs. Etant une épouse modèle, je ne pourrais pas préconiser noyer son chagrin dans les hommes et de l'alcool. Mais dans de l'alcool tout seul (par exemple, une bonne bière avec modération!) et du chocolat, pourquoi pas ? Bière, chocolat... et les deux en même temps nous donnent : le gâteau au chocolat et à la Guinness! Cela faisait longtemps que je voulais tester la recette et la fête de la Saint-Patrick la semaine prochaine était l'excuse idéale pour faire un peu d'expériences en cuisine.
Je me suis basée sur la recette de Nigella Lawson, avec quelques modifications dans la quantité de sucre et de beurre. Le résultat est un gâteau dense, chocolaté et moelleux à souhait qui vous ferait laisser passer beaucoup de choses… même la grenade punk !

Ingrédients (pour un moule de 24 cm) :
250 ml de Guinness (le reste de la cannette pourra servir de remontant lors de la confection du gâteau)
200 g de beurre
300 g de sucre roux
275 g de farine
75 g de cacao
2 càc de levure chimique
2 œufs
1 càs d’extrait de vanille
150 ml de crème fraiche

Pour le glaçage :
250g de fromage à tartiner (Saint-Moret)
6 càs de sucre en poudre (ou plus, selon le gout)
6 càs de crème fraiche 
1/2 càc d'extrait de vanille

Dans une casserole faire chauffer la bière sans la faire bouillir. Ajouter le beurre coupé en morceaux et le laisser fondre. 
Mélanger le sucre avec le cacao. Tamiser la farine avec la levure. Dans un saladier, battre les œufs avec la crème fraiche. Ajouter le mélange de bière-beurre au mélange sucre-cacao. Ajouter les œufs et la crème fraiche. Bien mélanger. Ajouter la farine et bien mélanger. Verser la préparation dans un moule (préalablement beurré si le votre n'est pas anti-adhérant). 
Préchauffer le four à 180 °C. Enfourner le gâteau pendant 45 à 55 minutes (vérifier la cuisson avec une pique de bois, faire attention de ne pas trop le cuire !).
Sortir le moule du four et laisser refroidir complètement sur une grille. 

Préparer le glaçage : battre le fromage à tartiner avec le sucre et la crème fraiche à l'aide d'un batteur électrique afin d'obtenir une préparation homogène. 
Repartir généreusement le glaçage sur la surface du gâteau en guise de mousse sur la chope de bière. Réfrigérer pendant 2 h avant dégustation.

6 comments:

Dani said...

Mного добро предложение за Св. Патрик
а и не се съмнявам - вкусно!
Поздрави, Мира :))

Диди said...

WOW,почти всички видове спорт по TV....все ще се намери нещо,което да ни тласне към бирата и шоколада:)Много образно си го обяснила:)
Кейка изглежда много апетитен на хубавата ти снимка!
Поздрави!

DSdiva said...

Любимият, запленен от монитора, но надничащ /чрез нос също:)))/ към кухнята...познато.
Бира в шоколадов сладкиш...хм, пробвала съм с червено вино, бира в тестото за пица,за палачинки, но това е нещо ново!
Страхотни снимки, изкушаващи да се пробва !
Хубав ден от мен!

Ирина Купенска said...

О, не само съм се срещала, но съм била и заразена от манията на WOW :D Става Богу, успях да се откопча навреме, но иначе е страхотна игра, няма две мнения по въпроса :)

Кейка изглежа много вкусно. Виждала съм да използват бира в сладкиши, но досега не съм опитвала :)

Mira said...

Дани, Диди, DSdiva, Ирина, благодаря ви :). Наистина идеята за сладкиш с бира озадачава на пръв поглед, но бирата изобщо не се усеща след като се опече. Изобщо, бира и шоколад да има :)
Приятна вечер, момичета! :)

пепеляшка said...

Мира, с голяма благодарност към теб, ето моето творение :

http://colourmagicp.blogspot.com/2010/03/pain-aux-raisins.html

Усмихнат ден
Пепеляшка

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...