Sunday, 28 February 2010

Mасала дал / Massala daal

„Дал” е събирателното име на различни варива (червена леща, нахут, боб), както и на приготвяната от тях яхния, характерна за индийската, пакистанската и други кухни от индийския подконтинент. И при други случаи съм спооменавала, че индийската кухня е една от любимите ми „екзотични” кухни, близко следвана от японската (поне във варианта, в който я познавам в Европа). Долната рецепта е адаптирана от сайта Indian Food Forever, към която добавих малко зеленчуци. 


Продукти:
(за 5 порции, 1 чаша = 250 мл)
1 чаша червена леща (masoor daal)
1 глава лук
1 тиквичка
½ патладжан
200 мл кокосово мляко
2 домата (може и от консерва)
2 с.л. олио
1 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
1 ч.л. синапено семе
1 с.л. пресен кориандър
1 малка люта чушка (по желание)

Лещата се измива и се сварява с 500 мл вода и 100 мл кокосово мляко, за 15 минути (поне според инструкциите на моя пакет), на тих огън. Лукът се нарязва на тънки полумесеци, тиквичката, доматите и патладжанът – на дребни кубчета.
Олиото се загрява в дълбок тиган и в него се запържват подправките (без кориандъра) за 2 минути на силен огън, като се внимава да не изгорят. Добавят се лукът, а минута по-късно –  тиквичката и патладжанът. Запържват се до златисто. Добавят се сварената леща, доматите и остатъкът от кокосовото мляко. Оставя се на тих огън, докато се получи гъста яхния. Сервира се поръсена с нарязания на ситно пресен кориандър, придружена с хляб наан.


Daal est le nom générique des différents types de lentilles et autres légumineux ainsi que du plat préparé d’eux, très caractéristique de la cuisine indienne, pakistanaise ou népalaise. Je pense que j’avais déjà dit que ma cuisine exotique préférée est l’indienne, suivie de près par la cuisine japonaise (au moins sous la forme populaire en Europe occidentale). La recette est adaptée du site Indian Food Forever, quelques légumes en plus.

Ingrédients :
(pour 5 personnes, 1 tasse = 250 ml)
1 tasse de lentilles corail (masoor daal)
1 oignon
1 courgette
½ aubergine
2 tomates (ou ½ boite de tomates concassées)
200 ml de lait de coco
1 càc de graines de cumin
1 càc de graines de moutarde
1 càc de curcuma
1 càs de coriandre fraiche hachée
1 piment vert (optionnel)
2 càs d’huile

Laver les lentilles et les faire cuire dans une casserole avec 500 ml d’eau et 100 ml de lait de coco, à couvert, au feu doux pendant 15 minutes (ou selon les instructions sur l’emballage).
Emincer l’oignon et couper les légumes en petits dès. Faire chauffer l’huile dans une casserole. Y faire revenir les épices (sans la coriandre) pendant 2 minutes à feu vif, mais sans le bruler. Ajouter l’oignon et 1 minute plus tard la courgette et l’aubergine. Les faire dorer au feu moyen. Ajouter les lentilles cuites, les tomates et le reste du lait de coco. Laisser cuire à découvert, au feu doux, en remuant de temps en temps afin d’obtenir un ragout assez épais. Servir chaud, parsemé de la coriandre hachée et accompagné de naan.

6 comments:

Lulu said...

Много вкусно изглежда! От известно време събирам рецепти, запасила съм се и с подправки, но така и не съм се престрашиля да направя нещо толкова наситено и богато на вкусове, като индийските ястия.Ако разглеждам още малко такива изпълнения, като твоите, туко виж накрая съм събрала сили:)

Диди said...

Честита Баба Марта,Мира!Много здраве и усмивки!
Аз също харесвам индийската кухня и имам една любима рецепта с леща,а твоят вариант също ми допада и ще го пробвам!

Milen@ said...

Баба Марта днес разнася
пълна кошница с цветя,
и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
С пожелание за здраве, радост
и много сбъднати мечти!
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Ирина Купенска said...

Щом харесваш индийската кухня, мисля че този блог ще ти допадне: http://cookbook.ivanmark.com/

Честита Баба Марта! Здраве, късмет, любов и много усмивки нека донесе на теб и цялото ти семейство! :-)

pep-4o said...

Честита баба Марта, Мира!
Честит празник!
Поздрави!

Mira said...

Честита Баба Марта и на вас, момичета! Да сте здрави и засмени! Отговарям със закъснение, но няколко дни не влизах в блога.
Лулу, престраши се за индийска кухня! Лесно се прави, вкусно и ароматно! Моят скромен опит показва, че или ще се влюбиш за цял живот, или ще останеш само с първите опити, но в никакъв случай не те оставя безразлична.
Диди, ще се радвам да видя някой ден и твоята рецепта :)
Ирина, благодаря за линка. Попаднах на този блог преди десетина дни и веднага си го запазих, даже скоро ще пробвам и рецептата за домашен панир (прясно сирене) :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...