Sunday, 28 February 2010

Калдо верде / Caldo Verde

Португалска зелева супа

Това е изключително популярна супа в Португалия. Буквално значи „зелен бульон” . Приготвя се от вид плосколистно зеле, couve galega, от семейството на броколите. Може да се замени със зелено (къдраво) зеле. Рецептата е от книга за португалската кухня, която си купих при първото ми посещение в Порто (разкошен град, между другото) – La Cuisine Portugaise (Casa Editrice Bonechi). Тази година се надявам да стигнем и до Лисабон.
Чорисото е вид пушена полуизсушена наденица от Испания и Португалия, малко прилича на нашия „Петрохан”, но е по-„мокра” отвътре. Приготвя се от свинско месо, малко сланина и червен пипер.

Продукти:
(за 4 порции)
500 г плосколистно (или зелено) зеле
4 средно големи картофа
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г чорисо (пушена наденица)
2 с.л. зехтин
Сол, черен пипер, магданоз

Зелевите листа  се почистват  от стъблата и дръжките. Бланшират се за 10 минути във вряща подсолена вода (доста намаляват обема си), отцеждат се и се нарязват на тънки ивички. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а картофите – на кубчета. Зехтинът се сгорещява в тенджерата и лукът и чесънът се запържват за 1-2 минути. Добавят се картофите, долива се вода, колкото да покрие зеленчуците, подправя се със сол и черен пипер. Оставя се да ври, покрита с капак, на тих огън за 15 минути (или до готовност на картофите). Зеленчуците се пасират, добавят се ситно нарязаното зеле и нарязаното на кръгчета чорисо. Оставя се да ври на слаб огън още 15 минути. Сервира се гореща, поръсена със ситно нарязан магданоз. 

Potage au chou portugais

C’est un des potages les plus populaires au Portugal, son nom se traduit comme « potage vert ». Il est préparé à base d’une variété de chou ayant de longues feuilles plates (chou cavalier), de la famille des brocolis. Si vous n’avez pas une épicerie portugaise dans le coin, ou un étalage remplie de morue dans votre marché, vous pouvez substituer le chou cavalier avec du chou vert. La recette plus bas provient d’un livre, « La cuisine portugaise » (Ed. Casa Editrice Bonechi) que j’ai acheté lors de notre premier voyage à Porto. Cette année j’espère enfin visiter Lisbonne.

Ingrédients (pour 4 parts) :
500 g de chou cavalier
4 pommes de terre moyennes
1 oignon
2 gousses d’ail
200 g de chouriço portugais
2 càs de l’huile d’olive
Persil plat haché
Sel et poivre

Enlever les feuilles de chou de la tige. Les blanchir pendant 10 minutes dans de l’eau frémissante salée (elles vont diminuer en volume). Les égoutter et les couper en très fines lanières. Éplucher et laver l’oignon, l’ail et les pommes de terre. Couper finement l’oignon, l’ail et les pommes de terre en dès.
Faire chauffer l’huile d’olive dans une casserole. Y faire revenir l’oignon et l’ail, sans les colorer. Ajouter les pommes de terre, mouiller à hauteur avec de l’eau, saler et poivrer. Couvrir et laisser cuire à feu doux pendant 15 minutes (ou jusqu’à ce que les pommes de terre sont cuites). Mixer les légumes directement dans la casserole. Ajouter les lanières de chou et le chouriço coupé en rondelles. Couvrir et laisser cuire pendant encore 15 minutes. Servir chaud, parsemé de persil plat haché et d’un filet huile d’olive (en option).

1 comment:

DSdiva said...

Я, какво интересно предложение!
А и наденицата, тип "Петрохан", често присъства в менюто ни, в гозбите също.
Благодаря за идеята, поздрави!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...