Wednesday, 20 January 2010

Пилаф от елда/Sarrasin façon pilaf

Пилаф от елда със сушени плодове

Преди няколко седмици установихме, че един хипермаркет, предлагащ биологично чисти продукти, е отворил врати недалече от вкъщи. Отидохме да видим какво предлагат, ей така, от пусто любопитство и излязохме натоварени с екзотични и жизнено необходими продукти като лавандулов цвят, ръжено брашно, ориз за суши и препечена елда. Всички те ще са окажат по едно или друго време, включени в кулинарните предизвикателства, които съм си отправила за тази година. Също като във филма „Джули и Джулия”, където една млада кулинарка, Джули Пауъл, решава за една година да приготви всички ястия от кулинарната библия на американските домакини през 60те години, „Mastering the Art of French Cooking” на Джулия Чайлд, описвайки в блог преживяванията си. С тази разлика, че аз нямам абсолютно никакво намерение да приготвям 524 големи класики на френската кухня. Не че имам нещо против големите френски класики, но ми се ще да започна с нещо не толкова амбициозно... например с основни рецепти, които изобщо не ми се удават, като майонезата. Ето, признах си първата голяма тайна – досега не съм успяла да направя читава домашна майонеза... Ако пък успея да си купя термосонда тази събота, януарското ми предизвикателство ще бъдат макароните. Ако ли пък не, ще броя бейгълите (и без това ми бяха в списъка)... И не си и помисляйте, че хитрувам! ;)
След като разказах всичко това, да се върнем на био продуктите. Накратко, купих елда без да си имам и най-малката представа как ще я сготвя. Няколко клика по-късно, намерих рецепта в сайта Allrecipies.

Продукти за 4 порции:
200 г елда
1 малка глава лук
1 червена чушка
1 с.л. зехтин
5-6 сушени кайсии, нарязани на дребно
5-6 сушени смокини, нарязани на дребно
1 шепа стафиди
1 ч.л. сух розмарин 
Сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз

Лукът и чешката се обелват, измиват и нарязват. Зехтинът се загрява в дълбока тенджера и лукът и чушката се задушават за 5 минути до омекване. Добавя се елдата и се разбарква добре, докато всички зръца се покрият със зехтин. Запържва се за 2-3 минути. 
Прибавят се 500 мл вода, сухите плодове, черният пипер и розмаринът, посолява се. Огънят се намалява, тенджерата се похлупва и се оставя да ври на тих огън за 15 минути (до готовност) или докато поеме всичката вода. Ако елдата поеме водата преди да се е сварила, се досипва още малко вода. 
Сервира се топла, като гарнитура на месо (на снимката - с патешко филе).


Kasha de sarrasin façon pilaf aux fruits secs

Il y a quelques semaines nous avons découvert qu'une grande surface dédiée aux produits bio qui a ouvert ses portes pas loin de chez nous. Nous sommes allés y jeter un coup d’œil, par pure curiosité et j’en suis ressortie les bras chargés de produits aussi exotiques qu'indispensables comme de la fleur de lavande, de la farine de seigle, du riz à sushi et du kasha de sarrasin (c'est-à-dire, du sarrasin grillée). Presque tout ce petit monde va se retrouver incorporé dans l'un ou l'autre des défis culinaires que je me suis lancée cette année. Mais oui, comme dans le film « Julie et Julia », où une jeune demoiselle passionnée de cuisine, Julie Powell, décide de préparer en un an tous les plats de la bible culinaire américaine des années 60 : «Mastering The Art of French Cooking» par Julia Child tout en bloggant sur son exprerience. Sauf que je n’ai pas l’intention de préparer 524 grands classiques de la cuisine française. Ce n’est pas que je n’aime pas les grands classiques, mais je pensais commencer doucement… par exemple par 12 recettes de base (un par mois) que je maitrise mal, voire pas du tout… comme la mayonnaise. Eh oui, voici l'un de mes secrets le plus jalousement gardés : je ne suis jamais parvenue à préparer une mayonnaise maison digne de ce nom. Mais on verra ça plus tard. Si d’ici samedi, j’achete ma thermo-sonde de cuisson, le challenge de janvier sera la confection de macarons maison… sinon je vais compter les bagels dans la liste de mes défis effectués (de toute façon, ils étaient déjà sur ma liste). Et non, je ne triche pas, lol !
Bon, bref, tout ça pour dire que j’avais acheté la kasha sans savoir vraiment comment la cuisiner. Quelques clics plus tard, j’avais trouvé la recette sur le site de Allrecipies.

Ingrédients (pour 4 portions) :

200 g de kasha de sarrasin
1 échalote
1 càs d’huile d’olive
1 poivron rouge
5-6 figues sèches émincées
5-6 abricots secs émincés
1 poignée de raisins secs
1 càc de romarin séché
Persil plat émincé
Sel et poivre

Eplucher et émincer l’échalote. Laver, épépiner et émincer le poivron. Faire chauffer l’huile d’olive dans une casserole et y faire revenir l’échalote et le poivron pendant 5 minutes ou jusqu’à ce que le poivron devienne tendre. Ajouter le sarrasin et faire revenir à feu moyen pendant quelques minutes, jusqu’à ce que toutes les graines soient enrobées d’huile. Saler et poivrer. 
Verser 500 ml d’eau, ajouter le romarin et les fruits secs. Baisser le feu, couvrir et cuire pendant 15 min à feu très doux ou jusqu’à ce que toute l’eau soit absorbée (ajouter un peu d’eau, si nécessaire). 
Servir chaud comme accompagnement d'un filet de canard poêlé, par exemple.

5 comments:

Dani said...

Интересна рецепта-не съм опитвала елда, но пък обичам комбинация със сушени плодове.А майонезата защо не ти се получава? Поздрави :))

пепеляшка said...

Е, аз съм сигурно втората домакиня, която не може да прави "читава домашна майонеза"- всъщност не я използвам много и веднъж реших да направя и беше гранде провал...така, че ще чакам твоята рецепта, за да се пробвам и аз.
А иначе, понякога приготвям елда и си я ям сама, но тайно им слагам в хляба по малко и никой не се усеща.
Може ли и от мен едно предизвикателство- да намериш как се правят pain au raisin- обожавам ги, а искам изпробвана рецепта от извора.
Успех!
Пепеляшка

пепеляшка said...

Ето точно като тези обичам...

http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.rinkoffbakery.co.uk/custom/upload/images/products/1/208x208/pain_au_raisin.jpg&imgrefurl=http://www.rinkoffbakery.co.uk/products/Premium%2BPastries/Large%2BPastries/Pain%2BAu%2BRaisin/136905334&h=208&w=208&sz=21&tbnid=TqbuewswjF8msM:&tbnh=105&tbnw=105&prev=/images%3Fq%3Dpain%2Bau%2Braisin&usg=__RiA12PlFT5V9aCV-5aH2estcT44=&ei=l_9XS6npB9yN_AblyMXwAw&sa=X&oi=image_result&resnum=4&ct=image&ved=0CBkQ9QEwAw

Извинявай за огромния линк, но не знаех как да го кача по друг начин...
П.

Mira said...

В интерес на истината, елдата доста ми хареса и май пак ще купя :). Дани, няколко пъти правя майонеза и все я пресичам... и мъжът ми все ме бъзика :). Но съм се заканила ей тъй, от инат, поне веднъж да я докарам, lol! Пък и във Франция трудно се намира "чиста" майонеза по магазините, все горчица й слагат, а аз не обичам :D.
Пепеляшка, рецепти за pain aux raisins намерих много, ще ти преведа, ако искаш. Нали пишеш във форума на "Вкусно и красиво"? Там мога да ти ги пусна на лични. Основно представляват охлювчета от тесто за кроасани (още едно от тазгодишните ми предизвикателства ;)) с пълнеж от яйчен крем и стафиди.

пепеляшка said...

Мира, благодаря ти!
Аз знам какво съдължат, ама не ми е ясно как става, и този яйчен крем как се вписва в цялата работа...Добре, прати ми я рецептата на лични , а може и на моя мейл, който е в блога ми- както ти е по-удобно.
Ще се отчета веднага какво съм сътворила.
Интересното е, че аз ги открих в Лондон- там в една тяхна верига ги правят божествено, а във Франция дори не съм и ги забелязала...може би защото има безкрайно много кулинарни изкушения.
Поздрави и прекрасен уикенд!
Пепеляшка

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...