Tuesday, 5 January 2010

Чийзкейк с козе сирене/ Cheesecake au chèvre

Чийзкейк с козе сирене, мед, розмарин и лавандула 

Видях рецептата за чийзкейк с козе сирене в блога "Not Derby Pie" и идеята ми хареса. Страхувах се, обаче, че с карамеловата заливка и маслото в крема ще стане доста тежък.  Затова реших да импровизирам. „С какво си върви прясното козе сирене?” почесах се замислено по главата. „С мед, разбира се, и розмарин”. И с бутилка розе... Розето ми напомни за Прованс, лавандуловите полета и пакета сух лавандулов цвят в шкафа, когото чаках удобен случай да вложа в мадлени ли макарони. Случаят дойде първо с чийзкейка. 



За крема ползвах прясно козе сирене, което е с консистенция на крема сирене и не много силен вкус, за разлика от узрялото. Придава специфичен аромат и леко сипкав вкус. Може да се пропусне и чийзкейка да се направи само с крема сирене, но ще се загуби характерния привкус. Друго, с което ми идва наум, че може да се замени част от прясното козе сирене е един вид цилиндрично меко козе сирене, като да се използва само сърцевината му, но не и кората (не вярвам кората да се разбие добре).

За блата :
125г бисквити (аз ползвах ръженият вариант на „Пти бьор”) 
6 с.л. разтопено масло 
1 ч.л. сух розмарин 

За пълнежа: 
150 г крема сирене (или “Филаделфия”) 
500 г меко прясно козе сирене (аз ползвах от този тип)
1 ч. ч. сметана 
3 големи яйца или 4 средни 
2/3 ч. ч. кафява захар 
3-4 с.л. течен мед
2 ч.л. сух лавандулов цвят за хранителни цели (намира се най-често по билковите магазини или магазините за здравословни продукти) 
Няколко капки ванилов екстракт 

За украса:
1 шепа запечени на тиган орехи, нарязани на едро 

Приготвяне на блата: Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот, заедно с розмарина. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.  
Приготвяне на крема: Крема сиренето и козето сирене се разбиват със захарта, прибавят се сметаната, меда, ваниловият екстракт и лавандуловият цвят. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Изсипва се върху стегнатия блат. 
Пече се в предварително загрята фурна, първо на 170°С за 10 минути, а впоследствие на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата. Изважда се и се отделя от формата и се охлажда поне няколко часа в хладилник. Украсява се със смлените ядки преди консумация.

Cheesecake au chèvre frais, miel, romarin et lavande
  
J’avais vu la recette du cheesecake au fromage de chèvre dans le blog « Not Derby Pie ». J’avais peur qu’il ne soit un peu trop lourd  avec la sauce au caramel et le beurre dans la crème.  « Qu’est-ce qui se marie bien avec le chèvre frais ?» me grattais-je la tête perdue dans mes pensées. « Le miel, bien sur et le romarin ». Et le rosé aussi, mais dans un autre registre. Le rosé m’a rappellé la Provence et ses champs de lavande. Ca tombait plutôt bien, j’avais un paquet de fleurs de lavande dans le placard qui attendait d’être incorporé dans des madeleines ou des macarons. Et c’est le cheesecake qui est venu en premier.

Ingrédients :

Pour le fond :
125 g de biscuits (j’ai utilisé des « Petits bruns »)
6 càs de beurre fondu
1 càc de romarin seché

Pour le corps du cheesecake :
150 g de fromage à tartiner (type Saint-Moret)
500 g de fromage de chèvre frais (type « Petit Billy »)
1 tasse de crème fraiche
3 gros œufs ou 4 moyens
2/3 tasse de sucre roux
3-4 càs de miel liquide
1 càc de fleurs de lavande sechées à utilisation alimentaire (se trouvent souvent dans les rayons ou des magasins bio)
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Pour la déco :
½ tasse de noix torréfiées à la poêle, grossièrement hachés

Concasser les biscuits avec le romarin (dans le bol du robot-mixeur ou les mettre dans un sachet de congélation et les concasser à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuillère. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. 

Préparation de l’appareil :
Battre les deux fromages avec le sucre afin d’obtenir une crème assez dense. Ajouter la crème fraiche, le miel, les fleurs de lavande et l’extrait de vanille. Ajouter les œufs un par un sans oublier de bien mélanger entre chaque ajout. Verser l’appareil sur le fond refroidi.
Enfourner dans un four préchauffé à 170 °C pendant 10 minutes, ensuite baisser la température à 150 °C et laisser cuire pendant encore 1 heure environ (ou jusqu’à ce qu'il soit solide au milieu). Laisser refroidir dans le four éteint, sans ouvrir la porte.
Sortir le cheesecake du four et le laisser refroidir complètement sur une grille avant de le démouler. Laisser au frigo pendant au moins quelques heures. Garnir des noix torréfiés et grossièrement hachés avant la dégustation.

4 comments:

Dimitrana S. said...

Чудесно изглежда!

Вече съм напълно убедена, къде са най-вкусните рецепти за чийзкейк :-)

Сърдечен поздрав и :-) за теб, Мира!

ghost13 said...

Присъединявам се към Дими, не само че изглежда чудесно, но и много апетитно, направо ми протекоха лигите
Много топли и сърдечни прегръдки!

Mira said...

Дими, Лати, благодаря ви за милите думи! :)
Много обичам чийзкейкове и правя редовно. Имам още рецепти в запас ;)

Сърдечни поздрави и за двете ви!
Мира

пепеляшка said...

Привет, радвам се че открих този блог и вкусните му постове....А този чийзкейк ми е така "по мярка "- ще го пробвам при първа възможност.
Поздрави и до нови вкусни срещи !
Пепеляшка

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...