Thursday, 10 December 2009

Тиквен чийзкейк/ Cheesecake au potiron

Имах изостанала тиква, желание за нов вкус на чийзкейк и това е резултатът. Рецептата е от сайта Real Baking with Rose Beranbaum с малко модификации.

За блата :
125г канелени или джинджифилови бисквити (аз ползвах speculoos – бисквити с канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче) 
6 с.л. разтопено масло
1/2 ч. ч. запечени на тиган ядки (аз ползвах pecan – най-близкият превод, който успях да намеря е „кариеви ядки”, но може да се заменят с орехи, лешници)

За пълнежа:
450 г крема сирене (или “Филаделфия”)
600 г сварена и изцедена тиква
1 ч. ч. сметана
2 яйца
2/3 ч. ч. кафява захар
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил (може да се пропусне)
1/2 ч.л. индийско орехче
Няколко капки ванилов екстракт

За украса: 1/2 ч. ч. запечени на тиган ядки, нарязани на едро

Приготвяне на блата: Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот, заедно с ядкитe. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.  Тъй като забравих да смеля ядките с бисквитите, ги нарязах на едро и ги посипах върху стегнатия блат, преди да изсипякрема.

Приготвяне на крема: Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се сметаната, канелата, ваниловят екстракт и джинджифилът. Тиквата се пюрира и се прибавя към крема. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Изсипва се върху стегнатия блат.

Пече се в предварително загрята фурна, първо на 170°С за 10 минути, а впоследствие на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата. Изважда се и се отделя от формата, украсява се със смлените ядки и се охлажда поне няколко часа в хладилник преди консумация.

J’avais des restes de potiron, une envie de tester un nouveau cheesecake et voici le résultat. La recette provient du site « Real baking with Rose Beranbaum » avec quelques modifications.

Ingrédients :

Pour le fond :
125 g de spéculoos ou autres biscuits à la cannelle ou au gingembre
6 càs de beurre fondu 
1/2 tasse de noix de pécan torréfiés à la poêle, grossièrement hachés

Pour le corps du cheesecake :
450 g de fromage à tartiner (type Saint-Moret)
600 g de potiron cuit à l’eau et égoutté
1 tasse de crème fraiche
2 œufs
2/3 tasse de sucre roux
1 càc de cannelle
½ càc de gingembre (pas indispensable)
½ càc de noix de muscade
Quelques gouttes d’extrait de vanille

Pour la déco :
1/2 tasse de noix de pécans torréfiés à la poêle, finement hachés

Concasser les biscuits avec les noix de pécan (dans le bol du robot-mixeur ou les mettre dans un sachet de congélation et les concasser à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuillère. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. Comme j’avais oublié d’ajouter les noix au moment de la préparation des biscuits, je les ai hachés grossièrement et je les ai parsemés sur le fond déjà refroidi, avant de verser l’appareil par-dessus.

Préparation de l’appareil :

Battre le fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème assez dense. Ajouter la crème fraiche, la cannelle, le gingembre et l’extrait de vanille. Passer le potiron cuit au presse-purée et l’incorporer à la préparation fromagère. Ajouter les œufs un par un sans oublier de bien mélanger entre chaque ajout. Verser l’appareil sur le fond refroidi.

Enfourner dans un four préchauffé à 170 °C pendant 10 minutes, ensuite baisser la température à 150 °C et laisser cuire pendant encore 1 heure environ (ou jusqu’à ce que cela devienne solide au milieu). Laisser refroidir dans le four éteint, sans ouvrir la porte. Sortir le cheesecake du four et le laisser refroidir complètement sur une grille avant de le démouler. Garnir des noix de pécan torréfiés et finement hachés. Laisser au frigo pendant au moins quelques heures avant la dégustation.

4 comments:

Dani said...

Обичам чийзкейк във всичките му разновидности,а това е прекрасна рецепта.Поздравления:)

Nanita said...

Прекрасен е!И с тези канелени бисквитки вкуса със сигурност е неустоим.Хубав ден и много усмивки!

Dimitrana S. said...

Още едно оригинално предложение за чийзкейк - обещава лек, интересен вкус на късна, отиваща си есен и предпpазнична декемврийска зима..
Комплимент, Мира, за хубавата идея и чудесната й реализация!

Поздрав,

Димитрана

:-)

Mira said...

Дани, Нанита, Димитрана,
благодаря ви за милите думи! :)
Вкусът наистина е много приятен. Тиквата ми за жалост не беше от най-ароматните, малко се губеше на фона на преобладаващия вкус на чийзкейка. Предполагам, че и с по-изразен тиквен аромат, ще е чудесен. На мен, признавам, най-много ми харесаха "сбърканите" ядки между блата и крема :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...