Tuesday, 27 October 2009

Лазаня с тиква... /Lasagne au potiron...

Лазаня с тиква, рикота и кестени

Обичам топлите есенни дни, когато слънцето грее, но не напича. Обичам свежият и леко резлив сутрешен въздух. Обичам небето, ясно, синьо и дълбоко, разтигнало се над главата ми като свод от лапис лазули. Обичам шума на сухи листа под краката ми. Като цяло, харесвам есента, а още повече харесва един от символите й – оранжевите тикви, грейнали като слънца.
Идеята за лазаня с тиква видях в този сайт, но я преработих (най-малкото, заради различните видове сирене отсам и оттатък Атлантика/или Пасифика).


Продукти:
12/16 кори за лазаня (без варене) - толкова излизат за моята тава, която е около 30 х 40 см
Около 600 - 700 г тиква

250 г рикота
1 яйце
250 г моцарела ( от вида за готвене)
20 печени кестена
Около 800-900 мл сос бешамел
1 малка глава лук
1 с.л. зехтин
Настърган пармезан за поръсване
Няколко листа суха салвия, 1-2 щипки индийско орехче, 1 щипка сух джинджифил, черен пипер

Тиквата се обелва и се сварява в леко подсолена вода. Отцежда се (може да запазите малко от водата, в която е вряла) и се пюрира до получаване на гладко и не много гъсто пюре. Приготвя се бешамелът.
Лукът се обелва, нарязва на ситно и задушава в зехтина до омекване. Прибавя се към тиквеното пюре. Подправя се със салвията, щипка индийско орехче и щипка джинджифил. Рикотата се разбърква с яйцето, подпрвя се с черен пипер. Кестените се нарязват на едро и се прибавят към тиквеното пюре. Моцарелата се нарязва.
Фурната се загрява на 200 градуса. На дъното на намаслена тавичка се сипва 1 черпак от соса бешамел. Нареждат се 3/4 кори за лазаня. Отгоре се разстила половината пюре от тиква. Покрива се с половината от резенчета моцарела. Завършва се с 1 черпак бешамел. Нарежда се втория ред кори. Отгоре се поръсва рикотата и пак 1 черпак бешамел. Върху третия ред кори се разстила втората половина от тиквеното пюре, черпак бешамел и се покрива с последните 3/4 кори. Най-отгоре се нарежда останалата моцарела и се долива остатъка от бешамела, да покрие хубаво. Поръсва се с настъргания пармезан и се пече в продължение на 45-50 минути. Ако започне да прегаря по време на печенето, се покрива с алуминиево фолио.























Lasagne aux potirons, à la ricotta et aux chataignes

J’aime les chaudes journées automnales, quand le soleil brille mais ne brule pas. J’aime l’air frais et un peu coupant du matin. J’aime le soleil – clair, bleu et profond, tel un lapis lasuli étendu au-dessus de ma tête. J’aime le bruit des feuilles mortes sous mes pieds. En général, j’aime bien l’automne et encore plus un de ses produits-phare : les potirons. J’ai trouvé l’idée de la lasagne aux potirons ici, mais je l’ai adaptée un peu (au moins pour pallier à la différence des fromages de part et d'autre de l’Atlantique).

Ingrédients :

12 à 16 feuilles de lasagne (sans pré-cuissons) : j’en utilise autant car mon plat à gratin fait environ 30x40 cm
Environ 600 à 700 g de potiron
250 g de ricotta
1 œuf
250 g de mozzarella (spéciale cuisson)
20 châtaignes grillées
Environ 800 à 900 ml de sauce béchamel
1 petit oignon
1 càs d'huile d’olive
Du parmesan râpé
Quelques feuilles de sauge sèche
1-2 pincée de noix de muscade
1 pincée de gingembre en poudre
Sel et poivre

Peler et couper le potiron. Le faire cuire dans de l’eau salée, jusqu’à ce qu’il devienne tendre. Préparer la sauce béchamel. Égoutter le potiron (garder un peu d’eau de cuisson) et l’écraser à l’aide d’un presse-purée afin d’obtenir une purée lisse et pas très épaisse.

Peler et émincer l’oignon en petits dès. Faire revenir l’oignon dans l’huile d’olive. L’ajouter à la purée de potiron. Ajouter la sauge, la noix de muscade et le gingembre. Hacher grossièrement les châtaignes et le rajouter au potiron. Saler et poivrer. Mélanger la ricotta avec l’œuf. Couper la mozzarella en tranches.
Faire préchauffer le four à 200 °C. Étaler une louche de sauce béchamel au fond d’un plat à gratin rectangulaire légèrement huilé. Couvrir le fond avec 3 ou 4 feuilles de lasagne. Étaler dessus la moitié de la purée de potiron et châtaignes. Couvrir avec la moitié de la mozzarella. Ajouter une louche de béchamel. Couvrir de 3 ou 4 feuilles de lasagne. Étaler dessus le mélange de ricotta et d’œuf. Couvrir d’une louche de béchamel et encore 3 ou 4 feuilles de lasagne. Étaler le reste de la purée de potiron, couvrir avec les dernières feuilles de lasagne, la mozzarella et verser le reste de béchamel par dessus pour bien couvrir le tout. Saupoudrer de parmesan râpé et faire cuire au four pendant 40 à 50 minutes. Si le dessus commence à bruler, couvrir avec un morceau de papier aluminium jusqu’à la fin de la cuisson.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...