Saturday, 31 October 2009

Солен чийзкейк I /Cheesecake salé I

Солен чийзкейк със зеленчуци и пиле

Чийзкейкът е любимият сладкиш на ПП. Всякакви поводи са достатъчно основателни да направя някой от тях – рожден ден, почерпка с колеги, третата събота на месеца. В света на чийзкейкоправенето имам два лични свещени граала – точната рецепта на чийзкейка в Старбъкс и намирането на свястна червена боя за Ред Велвет чийзкейк (който е на път да се нареди сред любимите ми сладкиши).
Идеята за солен вариант е толкова близо до ума, че е странно как не хрумва на повече хора (с мен начело). Аз попаднах на рецептата, преглеждайки блога „Fiber Fool”. Това, което ме спря първоначално е, че не обичам песто, и домати под формата на тарти и  производни. Но пък идеята за солен чийзкейк с нещо друго се закачи в главата ми и остана там. След няколкодневно колебание реших да импровизирам на базата на рецептата на Кристи.


За кората:
 100 г солени бисквити
1/4 чаша настърган кашкавал
6 с.л. разтопено масло
черен пипер, чубрица и други подправки на вкус (аз сложих "провансалски треви" - смес от мащерка, риган, босилек и розмарин)

За крема:
150 г крема сирене (тип "Филаделфия)
500 г рикота
4 яйца
1/4 чаша настърган кашкавал

За пълнежа:
100г сварено пилешко
по около 1/3 чаша нарязани на дребни кубчета червена и зелена
чушки и тиквичка
около шепа кедрови ядки

Приготвяне на кората : Бисквитите се смилат на ситно (аз използвах робота), добавят се подправките и кашкавала, рабърква се. Накрая се добавя разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.
Приготвяне на крема и сглобяване на кейка : Яйцата се разбиват, добавят се трите вида сирене, кубчетата пиле и черен пипер. Кремът се изсипва върху стегнатата кора. Отгоре се нареждат в концентрични кръгове тиквичките, чушките и кедровите ядки. Пече се около час в предварително загрята на 170 градуса фурна. Оставя се да се охлади напълно във фурната при затворена врата. Сервира се на стайна температура или добре охладен, като предястие или основно ястие.
Забележки : По време на печенето зеленчуците пуснаха вода, аз пекох, докато водата се изпари. Кейкът търпи варианти в гарнитурата и украсата.

Cheesecake salé aux légumes et au poulet

Le Cheesecake est le gâteau favori de PP. Toutes les excuses sont bonnes pour en préparer : un anniversaire, un pot au boulot, le troisième samedi du mois… J’ai deux saint Graals personnels dans le monde du cheesecake : trouver la recette du cheesecake de Starbuck’s et trouver un colorant alimentaire suffisamment puissant pour le Red Velvet cheesecake (qui est en train de s’installer durablement parmi mes gâteaux préférés).
L’idée d’un cheesecake salé est tellement simple et logique que je me demande pourquoi les gens n’y pensent pas plus souvent (moi y compris). Je suis tombée sur la recette dans le blog «Fiber Fool», complètement par hasard. Mon souci principal à la première lecture était le fait que je n’aime pas trop le pesto ni les tomates sous forme de tartes. Mais la notion d’un cheesecake salé avec une autre garniture est restée dans ma tête. Quelques jours plus tard, j’ai improvisé sur la base de la recette de Kristi.

Ingrédients : 

Pour le fond :
100 g de biscuits/crackers salés
¼ tasse de parmesan râpé
6 càs de beurre fondu
Poivre, herbes de Provence

Pour la crème :
150 g de fromage frais à tartiner (genre Saint-Moret)
500 g de ricotta
4 œufs
¼ de tasse de parmesan râpé

Pour la garniture :
100 g de blanc de poulet cuit et coupé en petits dés
Poivron rouge, poivron vert, courgette : environ ½ tasse de chaque, coupés en petits dés
Une poignée de pignons de pin

Préparation du fond :
Concasser les biscuits à l’aide d’un robot culinaire (ou les mettre dans un sac de congélation et les concasser avec un rouleau à pâtisserie). Ajouter les herbes, le parmesan et le beurre fondu. Bien mélanger. Etaler le mélange sur le fond d’un moule à gâteau à fond amovible et bien tasser sur environ 1 cm d’épaisseur. Mettre au frigo pendant une 30aine de minutes pour que le beurre prenne.

Préparation de la crème :
Mélanger le Saint-Moret, le parmesan et la ricotta. Ajouter un à un les œufs, en battant bien l’appareil entre l’ajout de chaque œuf. A la fin, ajouter les dés de poulet et poivrer. Verser la préparation sur le fond déjà préparé. Arranger les courgettes, les deux types de poivrons et les pignons de pin en cercles concentriques sur la surface du cheesecake.
Enfourner dans un four préchauffé à 170 °C et cuire une heure environ.  Laisser refroidir complètement sans ouvrir la porte du four. Servir à température ambiante ou bien froid en entrée ou en plat principal.

Remarques :  Les légumes ont dégorgé un peu d’eau pendant la cuisson, j’ai laissé cuire jusqu’à l’évaporation complète de l ’eau . La garniture et le mélange de fromages sont ajustables selon le gout de chacun.

1 comment:

Dani said...

Обичам чийзкейк в разни варианти,но този е нещо ново и хубаво, разбира се:)Непременно ще го опитам.Весели празници:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...