Нещо бързо, просто и лесно със сезонни плодове, когато понякога ти се иска да забъркаш десерт, а и без това трябва да пускаш фурна.
Не исках да правя големи количества, затова приготвих само 3 купички. Отначало мислех да са само две, но пък плодовете ми бяха доста едри, та станаха малко повече от предвиденото. Вие може да адаптирате количествата, или видовете плодове. Аз се върнах от сутрешния пазар с малко нектарини и сини сливи (тъкмо им е сезонът), та не ми се наложи да размишлявам дълго.
Продукти:
за 3 купички с вместимост 150 мл
1 голяма нектарина
7-8 сини сливи
2 с.л. брашно
2 с.л. кафява захар
2 с.л. бадемово брашно
1 ч.л. кокосово брашно
щипка сол
35 г студено масло
1 бисквита Амарето (по желание)
Фурната се загрява на 180 градуса.
Нектарината се почиства от костилката и нарязва на кубчета. Сините сливи се почистват от костилките и нарязват на четвъртини. Плодовете се разпределят в купичките.
В купа се разбъркват брашната, захарта и солта. Добавя се нарязаното на дребни кубчета студено масло и се изронва с пръсти, докато се получат големи трохи. Бисквитата Амарето се натрошава на едро и се разпределя върху плодовете. Отгоре се поръсват трохите кръмбъл.
Пече се около 20 минути (или до златисто). Изважда се и се оставя да изстине на решетка. Сервира се леко топъл, по желание придружен от топка сладолед (аз нямах).
******************************************************************************
Quelque chose de simple rapide et facile avec les fruits de saison, quand tu as parfois envie de faire un dessert sans trop prise de tête et que tu dois allumer le four de toute manière.
Je ne voulais pas préparer une grande quantité, voilà pourquoi il y a que 3 ramequins. Au début je voulais faire seulement 2 parts, mais la nectarine et les quetsches étaient plutôt grosses. Vous pouvez adapter les quantités et la variété des fruits. J'avais acheté des nectarines et des quetsches (en plein saison en ce moment)ce matin au marché, donc, je n'ai pas eu à réfléchir longuement.
Ingrédients:
Pour 3 ramequins de 150 ml
1 grosse nectarine
7-8 quetsches
2 càs de farine
2 càs de sucre roux
2 càs de poudre d'amandes
1 càc de farine de coco
une pincée de sel
35 g de beurre froid
1 biscuit Amaretto
Préchauffer le four à 180°C.
Enlever le noyau de la nectarine et la découper en gros dès. Enlever les noyaux des quetsches et les découper en quartiers. Disposer les fruits dans des ramequins.
Dans un bol, mélanger la farine, la poudre d'amandes, le sucre et le sel. Ajouter le beurre froid en petits cubes et travailler avec le bout des doigts afin d'obtenir des grosses miettes. Ecraser le biscuit Amaretto et disposer quelques morceaux sur les fruits. Parsemer avec la pâte à crumble.
Faire cuire pendant 20 minutes (jusqu'à ce que le dessus soit bien doré). Laisser tiédir avant de déguster accompagné d'une boule de glace (je n'avais pas).




Comments