Салата "Коб" (Cobb Salad)



 (Първата публикация на рецептата е от юни 2019г)

Историята разказва, че една вечер Робърт (Боб) Коб, собственик на ресторанта Brown Derby в Холивуд, бидейки много гладен късно вечерта, отворил хладилника и събрал първите неща, които му попаднали пред очите – зелена салата, кресон, малко печено пилешко, авокадо, сварено яйце, синьо сирене и няколко домата. Нарязал всичко и го полял с малко изостанал дресинг. 

Споделил нощното си пиршество с приятеля си Сид Грауман (създател на Grauman’s Chinese Theatre на "Алеята на славата" в Холивуд, познат на всички почитатели на „Междузвездни войни“… а за другите пояснявам: в това кино се е състояла премиерата на филма на 25 май 1977). Сид Грауман толкова харесал салатата, че на следващия ден се върнал в ресторанта и поискал да му сервират „салатата на Коб“. И така полека-лека салатата си проправила път в основното меню на ресторанта, а оттам и в останалата част на Америка.

Легенда, достойна за Холивуд!


Продукти:

(за всяка порция)

2 – 3 листа маруля (зелена салата)

1 яйце

¼ авокадо

3 – 4 чери домата

2 – 3 тънки резена бекон

½ парче сварено пилешко филе

около 25 г синьо сирене

За дресинга:

½ ч.л. сол

½ ч.л. горчица

2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

6 ч.л. зехтин


Яйцата се сваряват за 9 минути (твърдо сварени). Изваждат се и се прехвърлят в купа със студена вода с лед, докато изстинат. Обелват се и се нарязват на четвъртинки.

Резените бекон се запичат до златисто в горещ тиган. Оставят се настрана.

Чери доматите се нарязват на половинки, авокадото и пилешкото – на хапки, а сиренето на дребни кубчета.

Марулята се накъсва и поставя в купа или чиния. Отгоре се подреждат останалите компоненти. Продуктите за дресинга се разбъркват добре и салатата се подправя с получения сос. Сервира се веднага. По желание може да се поръси със ситно нарязан сибирски лук.

Comments