Свински ребра с нектарини (или дюли) / Travers de porc aux nectarines (ou coings)

 




(Възстановена рецепта от ноември 2019)

Или как да сътворим рецепта, видяна в ЮТуб.

Понякога си мисля, че абонаментите ми в платформата за видеосподеляне би трябвало да хвърлят алгоритмите им за предлагане на сходно съдържание в дълбока почуда. Каналите, които гледам най-често, включват: музика от боливудски филми, влогове за мода, грим и козметика, рецепти,организация на дома със заходки към скандинавски дизайн и минимализъм, исторически, научно-популярни и документални видеа, телевизионна игра, та дори и стари български и съветски филми. Разбира се, нямам време да следя всичко това из основи, но имам няколко любимци, чиито влогове не пропускам. Един от тях е каналът на Li Ziqi (а даже не знам как точно се произнася името й).

Една виртуална дружка сподели линк към канала на тази млада китайка в една ФБ група, хвърлих едно око и останах хипнотизирана. Не само че пейзажите са завладяващи, но музиката, заснемането, цялостната обстановка и атмосфера на видеата носят едно такова спокойствие, което те връща отново и отново към тях. Да не говорим за рецептите, които ме карат да огладнявам, въпреки че не разпознавам поне половината съставки. Та в едно от тези видеа лятото видях как приготви ребра, леко мариновани и запечени с ароматни треви и праскови. Идеята толкова ми хареса, че се опитах да я приложа и вкъщи. Малко промених продуктите на маринатата, но запазих основното. Рецептата е лесна и проста и може да замените използваните плодове за да засилите или намарите баланса между сладко, кисело и солено. Първият път използвах две нектарини, а наскоро я приготвих и с дюли, които донесоха друга текстура и аромат.



Продукти:

1 кг свински ребра

2 нектарини

2 стръка розмарин

1 скилидка чесън

2 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. кленов сироп

Ребрата се нарязват на порции и се бланшират за 2-3 минути в кипяща подсолена вода. Оставят се да изстинат. В купа се разбъркват зехтина, стрък розмарин, нарязаният на ситно чесън, кленовият сироп и лимоновият сок. С тази смес се намазват бланшираните ребра, покриват се и се оставят да се мариноват за два часа или една нощ.

На другия ден се прехвърлят в тава, заедно с остатъка от маринатата, добавят се нарязаните на четвъртинки нектарини и листенцата от втория стрък розмарин. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна за около 45 минути (или до златисто).



Забележка - във варианта с дюли, използвах 1 голяма дюла, изчистена от семките и нарязана на осминки, мащерка вместо розмарин и мед, вместо кленов сироп. Също така, приготвих допълнително смес от малко зехтин, мед, сол и лимонов сок, с която покрих дюлите преди печенето, за да засиля карамелизацията.

**********************************************************************************



Travers de porc aux nectarines (ou coings)

Ou comment reconstruire une recette vue sur YouTube.

Parfois je me dis que je mes abonnements sur la plateforme de visionnage doivent sacrément perturber leurs algorithmes de recherche des contenus similaires à proposer. Les chaines que je regarde varient de clips de musique Bollywood aux documentaires, tout en passant par des vlogs de beauté et maquillage, recettes, mode, organisation de la maison (avec une prédilection pour du design scandinave et minimalisme), chaînes d'histoire, science et documentaires, jeu télévisé et même de vieux films soviétiques. Parmi tout cela, je ne regarde pas systématiquement tout, loin de là, mais j’ai quelques favoris, dont je ne raterais la vidéo pour rien au monde. Parmi eux se trouve la chaine de Li Ziqi.

Une copine virtuelle a partagé la chaine YouTube de cette jeune chinoise. J'y ai jeté un coup d'œil et je suis restée hypnotisée. Non seulement, le cadre est magnifique mais la musique, la scénographie, les paysages, l’ambiance globale des vidéos dégagent une telle tranquillité qui te fait revenir encore et encore. Sans parler des recettes qui me font saliver à coup sûr, même si je ne suis pas capable de reconnaitre la plupart des ingrédients. J’ai vu la recette de travers de viande marinés aux pêches du jardin et ensuite rôtis au four dans une des vidéos publiés cet été. J’ai été intriguée et j’ai voulu la « reconstruire » chez moi. J’ai rajouté un peu d’ingrédients à la marinade, mais j’ai gardé les bases. La recette est simple et gouteuse et vous pouvez facilement varier les fruits utilisés pour un parfum sucré-salé. Je l’ai testée également avec des coings, ce qui ramène une autre texture et arôme.

Ingrédients :

1 kg de travers de porc

2 nectarines

2 branches de romarin

1 gousse d’ail

1 càs de jus de citron

1 càs de sirop d’érable

Découper la viande en portions et les faire blanchir pendant 2-3 minutes dans de l’eau bouillante salée. Laisser refroidir. Dans un bol, mélanger l’huile d‘olive, les feuilles d’un brin de romarin, l’ail écrasé, le jus de citron et le sirop d’érable. Badigeonner les travers avec la marinade, couvrir et laisser une nuit au frigo.

Le lendemain, transférer les travers avec le reste de la marinade dans un plat, ajouter les quartiers de nectarines et la deuxième branche de romarin. Cuire pendant environ 45 minutes (jusqu’à ce qu’ils soient bien dorés) dans un four préchauffé à 190°C (chaleur tournante).


Notes: dans la version du plat avec le coing, j'ai utilisé un gros coing, épépiné et découpé en quartiers. J'ai également substitué le romarin avec du thym et le sirop d'érable avec du miel. Aussi, j'ai préparé un petit mélange d'un peu d'huile d'olive, sel, mile et jus de citron avec lequel j'ai recouvert les quartiers de coing avant la cuisson pour accentuer la caramélisation.

Comments