В началото на годината снимки на торти във формата на цифри в пастелни
цветове и украса от сладки и живи цветя заляха социалните мрежи. Тортите-цифри
(Number Cake), разкриващи
възрастта на рожденика, дори и без свещите, са в момента на гребена на вълната и нямаше начин да не
се поддам на визуалното им разточителство и да пробвам мой вариант. Най-сложното
беше да избера цифрата.
След известен размисъл избрах да направя едноцифрена торта с размерите на
лист хартия, защото не бях предвидила гости за дегустацията, а рождените ни дни
са далече. Но, ако вие я правите за парти, може лесно да увеличите количествата
в зависимост от броя на гостите. Отначало мислех да я направя във формата на
цифрата 8, заради символа на безкрайност и така нататък, но после ме осени
идеята. Ще я направя като 9, за деветте години на Мармотника след някой и друг
месец, за деветте букви в името ми и за сбора от цифрите на навършените ми
преди два месеца години. На вас оставям да решите дали съм на 18, или на 27.
А вдъхновението за шоколадова торта на етажи, слепени с шоколадов ганаш с Baileys, дойде от тази торта: https://bit.ly/2HxAfAP
Продукти:
(за 6 порции, тортата е с максимални размери 30 х 20 см)
За масленото тесто:
310 г брашно
30 г какао
40 г бадемово брашно
90 г пудра захар
40 г захар
180 г масло
180 г масло
1 яйце
1 с.л. Baileys Original
1 щипка сол
За шоколадовия
ганаш:
250 г черен
шоколад (66% съдържание на какао)
450 мл
пълномаслена течна сметана
60 мл Baileys
За крема:
125 г маскарпоне, студено
250 мл пълномаслена животинска течна сметана, студена
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. пудра захар
За украса: пресни плодове (малини), няколко листа мента, бисквити, бонбони
(по желание), макарони или други сладки (ако имате в наличност)
Приготвяне на блата:
Брашното, какаото, бадемовото брашно, солта и двата вида захар се размесват
в купа. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета и се изронва с пръсти до
получаване на консистенция на мокър пясък (ако имате кухненски робот, може да ползвате
и него). Добавят се яйцето и лъжицата Baileys и се замесва
гладко тесто (работете бързо, защото от топлината на ръцете маслото се
разтопява). Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио
и се оставя в хладилник за 1 час.
Приготвя се шаблонът, като на лист хартия А4 се оформя желаната цифра, с дебелина на стените 6 см и
се изрязва.
Фурната се загрява на 170 градуса.
Тестото се разточва на поръсения леко с брашно плот до дебелина 5-6 мм и с
шаблона се изрязва първата цифра. Поставя се в тава, застлана с пекарска
хартия. Остатъците от тестото се събират, разточват и с шаблона се изрязва
втората цифра (за втория етаж). От останалото тесто може да се оформят няколко
бисквити, които да се използват по-нататък за украса. Прехвърля се в тавата.
Блатовете се пекат в продължение на 12-15 минути (докато потъмнеят леко по
краищата). Изваждат се и се оставят да изстинат напълно в тавата преди
сглобяването на тортата (не ги изваждайте преди това, защото са меки и могат да
се счупят, при изстиването се втвърдяват).
Приготвяне на ганаша:
Шоколадът се натрошава в купа, добавя се количеството Baileys. Сметаната се загрява в тенджерка почти до
завиране. Горещата сметана се добавя към шоколада и се оставя за минута-две,
докато шоколадът се разтопи. Разбърква се внимателно, до получаване на гладък и
лъскав крем. Покрива се с прозрачно домакинско фолио, оставя се да изстине и се
прибира да стегне в хладилник за 6 часа
(или една нощ, ако го приготвяте от предния ден). Разбива се за няколко минути с миксер на
пухкав крем (ганашът увеличава обема си и цветът му изсветлява). Оставя се в
хладилник до използването му.
Приготвяне на крема:
Купата, в която ще се разбиват сметаната и маскарпонето се поставя, заедно
с бъркалките на миксера за 30 минути в хладилник, което ще улесни разбиването
впоследствие. Сметаната, маскарпонето, ваниловият екстракт и захарта се слагат
в студената купа, разбъркват се отначало няколко пъти с шпатула и после с
миксер до получаването на гладък и пухкав крем.
Сглобяване на тортата:
Кремът и ганашът се прехвърлят поотделно в пош с гладък накрайник. В
сервизна чиния се поставя единият блат и отгоре се шприцоват крема и ганаша,
като се редуват. Отгоре се поставя вторият блат и се шприцоват отново крем и
ганаш. Тортата се украсява отгоре с парчета от бисквитите, пресни плодове,
бонбони (по желание), макарони (имах подръка изостанали белтъци, затова
приготвих набързо малко черупки, които слепих с останалия ганаш с Baileys). Може
да добавите и ядливи цветя, ако харесвате. Аз лично не обичам живи цветя в
ястията, затова прибегнах до листенца мента за свеж зелен цвят.
Comments
Чудна торта цифра, още повече шоко вариант!
Чудна торта цифра, още повече шоко вариант!
Весела, признавам само 18 и 27 ;)