Видеото, което послужи като първоизточник за тази рецепта, беше BaileysFrench Toast. На английски този
десерт се нарича „френски тост“. На френски – „pain perdu“ („изгубен хляб“). На български, ние му казваме
просто „пържени филийки“. В случая, пържените филийки бяха не само накиснати в
панировката, но криеха в себе си парче шоколад. Това ми даде идея за десерт, в
който парченца шоколад се спотайват между тесто и яйчен крем. Или, иначе
казано, най-обикновен сладкиш с млечен крем с Бейлис, в случая в малко
по-празничен вид.
Продукти:
(за 8 малки или 4 големи индивидуални порции)
8 броя фини кори
30 г масло
15 мл Бейлис
80 – 100 г дребен шоколадов чипс
4 яйца голям калибър
400 мл прясно мляко
100 мл Бейлис
5 с.л. захар
1 ч.л. ванилов екстракт
Приготвяне на маслото с Бейлис: Маслото се разтапя, добавят
се 15 мл Бейлис и се оставя да стегне на стайна температура.
Приготвяне на сладкиша:
Индивидуалните купички се намазват с четка с тънък
слой от размекнатото масло с Бейлис. Фината кора се намазва също така с малко
от маслото и се поръсва с около 2 ч.л. от шоколадовия чипс. Кората се намачква,
не много стегнато, но достатъчно, за да задържи чипса и се поставя в купичката.
Операцията се повтаря с останалите кори и те се разпределят на 8 или 4 отделни
порции.
Фурната се загрява на 170 градуса. Намазаните кори
се запичат за 10 минути, или до порозовяване. През това време, в купа се
разбиват прясното мляко, ликьорът Бейлис, яйцата, захарта и ваниловият
екстракт. Запечените кори се изваждат върху решетка. Яйчената смес се
разпределя с черпак в купичките, така че да напои корите. Връщат се във фурната
за още около 10-15 минути, докато се запекат до златисто и кремът стегне.
Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка преди да бъдат сервирани. По
желание, може да се поръсят с пудра захар, или няколко капки Бейлис, докато са
още топли.
Comments
Наистина беше вкусно ;)
Поздрави и хубав ден,
Мира