[БГ] Ако случайно сте си
задавали въпроса какво става, ако бял шоколад се попрепече, на принципа на
кондензираното мляко, превръщащо се в дулче де лече. Отговорът е – шоколад Dulcey.
[FR] Si vous vous êtes déjà posé la question ce qu’il arriverait si l’on
cuit longtemps du chocolat blanc, sur le principe du lait concentré qui devient
dulce de leche. La réponse est : le chocolat Dulcey.
Преди няколко години във Франция фирмата-производител на шоколад Valrhona пусна на пазара нов вид шоколад, наречен Dulcey. Шоколадът е леко кафеникав на цвят, не
много сладък вкус и наситен бисквитено-карамелен привкус. Креативният директор
на Valrhona, Фредерик Бо (Frédéric
Bau) е разработвал този
шоколад в продължение на 8 години, преди да бъде пуснат на пазара. А началото
му, както при някои много известни рецепти (на първо място се сещам за тарт
Татен или шоколадовият ганаш) е било кулинарна случайност. В интервю Фредерик
Бо разказва, че по време на демонстрация, разтопил бял шоколад, и оставил
настрани в термостата част от него, ако случайно се наложи да го ползва по
време на курса. След курса, обаче, забравил да го извади и шоколадът престоял
цяла нощ в термостата. На другата сутрин, бил с приятен препечен цвят и ухаел
на карамел. След което рецептата е била усъвършенствана в продължение на
години, преди шоколадът да се появи на пазара.
Преди време си купих един пакет от този шоколад, но така и не намерих
вдъхновение, та отлежаваше в шкафа. След като ми останаха 4 белтъка от една
паста карбонара, реших да го използвам за ганаш. Но тъй като не съм сигурна, че
може да се намери лeсно в България, експериментаторът в мен се събуди и запита
дали няма начин този шоколад да се направи вкъщи. Оказа се, че има и други
преди мен са си задавали същия въпрос.
Сега, препоръчвам да използвате карамелизирания шоколад по долната рецепта
за ганаш, крем, панакота, като добавка в кекс или мъфини под формата на
шоколадови парченца, но не и за пряка консумация. Тъй като карамелизирането е
на висока температура, структурата му се променя и като се разтопи в устата,
остава леко зърнист, за разлика от оригиналния, който се плъзга като кадифе по
езика. Но става чудесно за ганаш за макарони, или крем за торта.
Също така, от фурна до фурна има разлика, затова следете процеса, поне
първия път, за да не загори.
Продукти:
200 г качествен бял шоколад (35% какаово масло)
Фурната се загрява на 140 градуса. Белият шоколад се нарязва на едри
парчета и се разпределя в тава, на един слой. Тавата се поставя във фурната за
10 минути. Разтопеният шоколад се разбърква със шпатула и се оставя за още 10
минути във фурната. По това време, шоколадът започва леко да покафенява.
Разбърква се отново със шпатула (може да стои леко на гранули) и се оставя за
още 5 минути. Аз спрях в този момент, но ако искате, може да го оставите още
малко, за по-наситен карамелен цвят. Разбърква се до хомогенност и разтопеният
шоколад се изсипва върху хартия за печене. Оставя се да изстине и се прибира да
стегне в хладилника. Натрошава се на парчета и се използва по желание.
И домашният карамелизиран шокорад до този на Валрона / Le chocolat blond maison à côté du vrai chez Valrhona
Il y a quelques années le
fabricant du chocolat Valrhona a sorti sur le marché un nouveau chocolat, le
Dulcey. C’est un chocolat blond, pas très sucré et avec un gout de caramel et
biscuits. Le directeur de la création de la marque, Frédéric Bau aurait
travaillé la recette pendant 8 ans, avant la mise sur le marché. Et l’origine
de la recette de ce chocolat serait un hasard culinaire. Dans un interview
Frédéric Bau raconte que pendant une démonstration il aurait prélevé une partie
du chocolat blanc fondu et l’aurait oublié dans l’étuve après la fin de la
démonstration. Le lendemain, le chocolat oublié avait développé une couleur toastée
et un parfum de caramel. Ensuite, il avait fallu plusieurs années pour la mise
au point de la recette, telle que nous la connaissons aujourd’hui.
J’avais acheté un paquet de
chocolat Dulcey il y a quelques mois, mais je n’arrivais pas à lui trouver une recette.
Comme je me suis retrouvée avec 4 blanc d’œufs suite à une préparation de pâtes
carbonara, je me suis dit qu’une ganache au chocolat Dulcey ne serait vraiment
pas mal. Mais comme je voulais publier la recette sur le blog, il fallait que
je trouve une alternative pour les personnes qui le lisent en Bulgarie, car je
suis persuadée, le chocolat Dulcey serait pas facile à trouver.
L’expérimentateur qui sommeille en moi s’est réveillée et s’est posé la
question s’il y aurait un moyen de faire le chocolat Dulcey à la maison. Et
j’ai trouvé que d’autres personnes avant moi ce sont posées la même question.
Maintenant, il faut que je
clarifie que je recommande d’utiliser le chocolat caramélisé selon la recette
ci-dessous pour confectionner une crème, une ganache ou une pannacotta, dans un
gâteau ou des muffins sous forme de pépites de chocolat, mais pas pour une
dégustation directe. Du fait que la caramélisation se fait au four, à une
température plutôt élevée, la structure du chocolat est modifiée et sa texture
est un peu granuleuse. Quant au vrai chocolat Dulcey de chez Valrhona, il fond
dans la bouche et glisse vers la gorge tel un velours. Mais le chocolat
caramélisé maison passe très bien en ganache pour des macarons.
Aussi, je vous conseille de
surveiller bien la cuisson, au moins la première fois. Tous les fours sont
différents et ce serait dommage de laisser brûler votre chocolat.
Ingrédients :
(la méthode vient du blog
Cuillère, aiguille et scie sauteuse)
200 g de chocolat blanc de bonne
qualité (35% de beurre de cacao)
Préchauffer le four à 140°C.
Disposer le chocolat blanc en morceaux dans un plat. Enfourner pour 10 minutes.
Mélanger le chocolat fondu avec une spatule et enfourner pendant encore 10
minutes. Pendant ce temps, le chocolat commence à caraméliser. Au bout de ce
temps, mélanger encore à la spatule, le chocolat pourrait être légèrement
grumeleux. Enfourner pendant encore 5 minutes et mélanger à nouveau. Je me suis
arrêtée à ce moment, mais si vous le voulez plus foncé, vous pouvez le remettre
au four pendant encore quelques minutes (surveillez la cuisson).
Verser le chocolat fondu sur une
plaque couverte du papier cuisson et laisser refroidir. Mettre quelques minutes
au frigo pour que le chocolat prenne bien. Casser en morceaux et utiliser selon
les envies.






Comments
Не обичам бял шоколад, но този е подобрена версия :)
Весела, да, той е на пазара от няколко години и не е особено популярен... все още :)