[БГ] Малко встрани от
традиционното поднасяне на пъпеша като десерт и вариант на много популярно
предястие във Франция – парчета пъпеш с пушена шунка (прошуто), сервирани
обикновено с чаша розе.
[FR] Pour changer un peu de la
traditionnelle entrée melon-jambon.
Продукти:
(за 2-3 порции)
2 тънки парчета прошуто (дебелина 2-3 мм)
1 с.л. балсамико
1 с.л. зехтин
1 с.л. нарязан босилек
1 ч.л. сол
Черен пипер
Щипка лют пипер
Приготвяне на чипса от прошуто:
Фурната се загрява на 200 градуса. Парчетата прошуто са поставят в плоска
тава на лист пекарска хартия. Покриват се с втори лист хартия и отгоре се
поставя втора тава. Пекат се за 15 минути. Оставят се да изстинат и да се
втвърдят.
Приготвяне на супата от пъпеш:
Пъпешът се почиства от кората и семките. Нарязва се на парчета. Около 50
грама от пъпеша се нарязват на много дребни кубчета и се мариноват в купа за 30
минути заедно с половината от балсамикото, зехтина и босилека. Останалата част
от пъпеша се поставя в купата на блендер
или миксер, заедно с останалата часто от подправките, зехтина и балсамикото и
се пюрира. На дъното на всяка купичка за сервиране се поставят първо
мариновените парченца пъпеш, отгоре се разпределя супата и се оставя да се
охлади в хладилник за около час. Поднася се с чипса от прошуто.
Ingrédients :
(pour 2-3 parts)
½ melon Cantaloup (500 g)
2 tranches de jambon de Parme
1 càs de vinaigre balsamique
1 càs d’huile d’olive
1 càs de basilic
1 càc de sel
Poivre
Une pincée de piment d’Espelette
Préparation des chips de jambon
de Parme :
Préchauffer le four à 200°C.
Disposer les tranches du jambon sur une plaque de four couverte de papier
sulfurisé. Recouvrir les tranches d’une autre feuille de papier sulfurisé et
mettre dessus une plaque à pâtisserie pour que le jambon reste bien au plat.
Enfourner pendant 15 minutes. Laisser le jambon refroidir, il deviendra
croustillant en refroidissant.
Préparation de la soupe :
Éplucher et épépiner le melon et
le découper en gros morceaux. Garder environ 50 g de melon et le découper en
petits dés et les laisser mariner pendant 30 minutes avec la moitié du vinaigre
balsamique, l’huile d’olive et le basilic. Mettre le reste du melon dans le bol
d’un mixeur avec le reste des épices, du vinaigre balsamique et l’huile
d’olive. Mixer le tout pour obtenir une préparation homogène. Disposer les dés
de melon mariné au fond des verrines. Verser dessus la soupe et laisser au
frigo pendant une heure avant la dégustation. Servir avec les chips de jambon
de Parme.
Comments