[БГ] Филе от бяла риба, с тиквички, лимон и бадеми.
[FR] Filet de lieu jaune aux
courgettes, citron et amandes.
Продукти:
(за 4 порции)
4 броя прясно филе от бяла риба около 200 г всяко*, без кожата
1 лимон
2 средноголеми тиквички
1 глава лук-шалот
2 с.л. филирани бадеми
2 с.л. зехтин
4 листа пекарска хартия (поне 30х40 см), домакински конец
* Аз използвах филе от сайда, но може да ползвате друга риба, която
харесвате. Само адаптирайте времето за печене в зависимост от дебелината на
филето.
Тиквичките се измиват и нарязват на жулиени (тънки пръчици с размери на
кибритени клечки). Шалотът се нарязва наситно. Фурната се загрява на 200
градуса.
Рибните филета се измиват, подсушават добре, почистват от костите, ако има
такива и поставят в чиния. Посоляват се и поръсват с малко черен пипер на вкус.
Бадемите се запичат до златисто на горещ, сух тиган.
Една четвърт от нарязаните тиквички се поставят в средата на лист пекарска
хартия. Поръсват се с четвърт от нарязания шалот и отгоре се поставя рибното
фире. Върху всяко филе се разполагат две-три тънки колелца лимон и се поръсва с
малко зехтин и сол. Пекарската хартия за завива хлабаво около рибата и краищата
се завързват с конец. Получените пакети се поставят в тава и се пекат за 20
минути в предварително загрятата фурна.
При сервиране, пакетите се отварят и се поръсват с малко филирани бадеми.
Може да се поднесе със сос от кисело мляко, копър, лимон и зехтин.
Ingrédients:
(pour 4 parts)
4 filets de lieu jaune (environ
200 g chaque)
1 citron
2 courgettes moyennes
1 échalote
2 càs d’amandes effilées
2 càs d’huile d’olive
4 feuilles de papier cuisson (au
moins 30x40 cm), ficelle alimentaire
Laver et nettoyer les courgettes
et les découper en julienne. Émincer finement l’échalote. Préchauffer le four à
200°C.
Laver et bien sécher les filets
de poisson, enlever les arrêts restants et les disposer dans une assiette.
Saler et poivrer légèrement. Faire dorer les amandes effilées dans une poêle
sans matière grasse.
Disposer un quart des courgettes
au milieu d’une feuille de papier sulfurisé. Parsemer d’un quart de l’échalote
et mettre dessus le filet du poisson. Disposer 2-3 rondelles fines de citron
sur le filet, saler et arroser d’un peu d’huile d’olives. Envelopper le filet
avec le papier sulfurisé, sans trop serrer et attacher les côtés avec du fil
alimentaire. Disposer les papillotes dans un plat et enfourner pendant 20
minutes dans le four chaud.
Parsemer d’amandes effilées
grillées à la sortie du four. Vous pouvez servir le poisson avec une sauce à la
base dе yaourt, citron, aneth et huile d’olive.
Comments
Поздрави !