[БГ] Подходящ придружител на летни десерти.
[FR] Un accompagnement de choix
pour des desserts estivaux.
Продукти:
(за около 250 – 300 мл сос)
500 г малини (пресни или замразени)
50 г захар (или повече, в зависимост от вкуса)
2 с.л. вода
Продуктите се слагат в тенджера и се варят на слаб огън за 15 минути, като
се разбъркват от време на време. Полученото плодово пюре се оставя да изстине
леко и се прецежда в купа през цедка с дупки, достатъчно едри, за да пропуснат
плодовата пулпа и достатъчно малки, за да задържат малиновите семки. За
по-бързо може да си помогнете като претривате пюрено с гърба на лъжица. Ако
сосът не е достатъчно гъст (според сочността на плодовете), може да го върнете
на котлона за няколко минути, докато постигнете желаната гъстота.
Използвайте го за добавка към сладкиши, сладолед, кисело мляко, кремове. По
желание може да добавите настъргана лимонова кора, кора от лайм или други
аромати.
Ingrédients :
(pour 250 – 300 ml de coulis)
500 g de framboises (fraiches ou
congelées)
50 g de sucre (à ajuster selon les préférences)
2 càs d’eau
Mettre tous les produits dans une
casserole et laisser cuire au feu doux pendant 15 minutes. Laisser refroidir
légèrement la purée de fruits et les faire passer dans un bol à travers une
passoire (avec des trous suffisamment grands pour laisser passer la pulpe des
fruits et suffisamment petits pour retenir les pépins). Vous pouvez mélanger la
purée avec le dos d’une cuiller pour gagner du temps. Si le coulis est un peu
liquide, remettre sur feu doux pendant quelques minutes.
Utiliser le coulis pour
accompagner des gâteaux, des glaces, des crèmes, du yaourt ou du fromage blanc.
Vous pouvez ajouter un peu de jus de citron ou citron vert ou des épices selon
votre gout.
Comments