[БГ] Вдъхновено от Азия, с
леко анасонов привкус, лесно и почти бързо.
[FR] Un plat inspiré d’Asie, au
gout légèrement anisé, facile et presque rapide.
Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с модификации от сп. Saveurs, бр. 227)
1 свинско бонфиле (около 500 – 600 г)
1 голяма глава резене или 2 по малки
100 г печени солени фъстъци
5 см парче пресен джинджифил
2 скилидки чесън
50 мл соев сос
2 с.л. олио
Няколко стръка пресен кориандър
Джинджифилът се обелва и настъргва в купа, добавят се пресованите скилидки
чесън и соевият сос. Филето се нарязва на тънки резени (около 5-6 мм) и се
добавя към маринатата. Разбърква се добре, покрива се и се оставя за около 1
час.
Резенето се почиства и нарязва на много тънки резени (аз ползвах ренде).
Олиото се загрява на силен огън в уок (или дълбок тиган). Добавя се
резенето и се сотира на силен огън за 3-4 минути, като се разбърква. Трябва да
остане хрупкаво. Изважда се от тигана и на негово място се поставят маринованите
резени свинско филе. Запържват се на силен огън за около 3-4 минути от всяка
страна. Резенето се връща в тигана, добавят се фъстъците и всичко се рзабърква
добре и оставя на огъня за още минута-две.
Сервира се веднага, поръсено с нарязания пресен кориандър.
Ingrédients:
(pour 4 parts, la recette est
légèrement modifiée du magasine Saveurs, n°227)
1 filet mignon (environ 500 – 600
g)
1 gros bulbe de fenouil ou 2 plus
petites
100 g de cacahouètes grillées et
salées
Un morceau de gingembre frais d’environ
5 cm
2 gousses d’ail
50 ml de sauce soja
2 càs d’huile
Quelques brins de coriandre
Éplucher le gingembre et me râper
dans un bol. Ajouter les gousses d’aile écrasées et la sauce soja. Découper le
filet mignon en tranches très fines (5-6 mm) et les ajouter dans le bol avec la
marinade. Mélanger bien, couvrir et laisser reposer pendant une heure.
Nettoyer le bulbe de fenouil et le
tailler en fines lamelles (avec une mandoline pour ma part).
Faire chauffer l’huile à feu vif
dans un wok ou une poêle profonde. Ajouter les lamelles de fenouil et les faire
sauter pendant 3-4 minutes (elles doivent rester légèrement croquantes). Le
débarrasser dans une assiette et réserver. Ajouter les lamelles de porc dans le
wok et les faire sauter pendant 3-4 minutes, en remuant. Remettre le fenouil
avec les trancher de filet, ajouter les cacahouètes et poursuivre la cuisson
pendant encore 1 à 2 minutes.
Servir aussitôt, parsemé de la
coriandre ciselée.
Comments