[БГ] Вариант на
класическата френска телешка яхния, но с риба, праз и сметанов сос.
[FR] Une version légèrement épicée de la blanquette de veau
traditionnelle, au poisson et poireau.
Продукти:
(за 6 порции, рецептата е с леки модификации от сп. Saveurs, бр. 224)
800 г филе от сьомга без кожата
2 големи стръка праз (без листата)
300 мл рибен бульон*
250 мл течна сметана
30 г масло
Щипка къри (по желание)
Рибата се почиства от евентуални кости и се нарязва на хапки (около 2 см).
Празът се почиства (използват се само бялата и светлозелената части) и се
нарязва на едро. Задушава се в маслото за около 10-15 минути, докато омекне.
Добавят се кърито, малко сол и черен пипер.
Бульонът се загрява почти до завиране. Парчетата сьомга се бланшират на
порции за не повече от 20 секунди. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят
да се отцедят. Бульонът се оставя да поври и да се сгъсти, за около 5 минути.
Сметаната се добавя към задушения праз и с черпак постепенно се добавя от
концентрирания бульон, докато се получи гъст сос. Добавя се пошираната сьомга,
разбърква се внимателно и се оставя на тих огън за още 5 минути.
Сервира се веднага.
* Ако нямате рибен бульон, може лесно да си направите ароматен такъв като
задушите леко един морков нарзян на едро и малка глава лук на тънки полумесеци.
Добавете дафинов лист, мащерка, сол и пипер. Добавете 100 мл бяло вино (по
желание) и 900 мл вода. Оставете да заври и добавете сока на половин лимон, а
после и самия лимон. Оставете да поври 20 минути и прецедете от зеленчуците.
Имате готов ароматен бульон, в който може да поширате риба или морски дарове.
Ingrédients :
(pour 6 parts, la recette
provient, avec de légères modifications, du n°224 du magasine « Saveurs »)
800 g de filet de saumon sans la
peau
2 gros poireaux (sans les
feuilles vertes)
300 ml de fumet de poisson*
250 ml de crème liquide entière
30 g de beurre
Une pincée de curry (en option)
Nettoyer le poisson et enlever
les arrêts (s’il en reste). Le découper en bouchées d’environ de 2 cm. Nettoyer
les poireaux, garder la partie blanche et les découper en tronçons. Dans une
casserole, faire étuver les poireaux dans le beurre pendant environ 10-15
minutes. Ajouter le curry, saler et poivrer.
Pendant que les poireaux cuisent,
faire chauffer le fumet de poisson presque jusqu’à l’ébullition. Faire pocher
les morceaux de saumon en plusieurs fois, pendant 20 secondes. A la fin,
laisser le fumet réduire un peu.
Verser la crème sur les poireaux
étuvés et ajouter le fumet un peu concentré à plusieurs reprises, afin d’obtenir
une belle sauce. Ajouter le saumon poché, mélanger délicatement et réchauffer à
feu doux, sans faite bouillir.
Servir aussitôt.
* Si vous n’avez pas de fumet de
poisson sous le coude, vous pouvez pocher le saumon dans un court bouillon :
Dans une casserole, faire revenir dans un peu de beurre une carotte découpée en
gros dès et un oignon émincé. Ajouter de thym, une feuille de laurier, saler et
poivrer. Verser 100 ml de vin blanc et 900 ml d’eau. Porter à ébullition et
ajouter le jus d’un demi-citron et le citron lui-même. Laisser cuire pendant
une vingtaine de minutes. Passer au chinois pour n’obtenir que le liquide. Vous
pouvez utiliser ce court-bouillon pour pocher des poissons ou des crustacés.
Comments
И благодаря за идеята за бульон.
За именния си ден правих сьомга със сос
и стана фантастична, но нямам снимка!
Хубав уикенд!
Дани, сигурно и твоята сьомга със сос е била разкошна :)
Хубава неделя!