[БГ] Традиционна рецепта с аромат на ванилия, дошла от Австрия и минала
през Германия, преди да пристигне във Франция.
[FR] Une recette traditionnelle
qui sent bon la vanille, d’origine autrichienne, passée par l’Allemagne pour
arriver en France.
Нали знаете адвентските календари? Тези, които отброяват дните до Коледа с
лакомство, играчка, занимание или изненада, за най-голяма радост на децата. В
новия отдел, където работя, от няколко години насам правят офис вариант за
възрастни. От 1ви до 24ти декември всеки ден един или двама колеги носят по
нещо вкусно за хапване сутрин с кафето – сладкиш, торта, дребни сладки,
шоколадови бонбони. Така хем откриваш нови неща и се сдобиваш с 2-3 рецепти за
пробване, хем и организмът се подготвя за предстоящите празници, където
сладкишите и шоколадът ще са придружени от още сума изкушения.
Тези кравайчета, на които бях хвърлила око още преди години, бяха моят
принос към адвенсткия календар. Рецептата е от моята приятелка Ива, която
няколко години е живяла в Германия. Предполагам, както за всяка традиционна
рецепта, така и за тази има толкова варианта, колкото и домакини. А резултатът
е повече от чудесен. На работа отворих кутията със сладки в 9 и половина, в 11
не беше останала и трохичка. Утре вечер
ще забърквам втората доза, този път за домашна употреба.
Продукти:
(за около 70 – 75 броя)
350 г брашно
100 г захар
125 г бадемово брашно
250 г масло (на стайна температура)
1 ч.л. ванилов екстракт
100 г пудра захар
1 шушулка ванилия
В купа се смесват маслото и кристалната захар. Добавят се брашното,
бадемовото брашно и ваниловия екстракт. От продуктите се замесва гладко тесто.
Отначало може да изглежда, че тестото е ронливо и няма да се събере, но маслото
се размеква постеменно от топлината на ръцете и тестото се оформя полека-лека.
Тестото се разделя на 2 части и всяка се оформя на руло с диаметър около 4 см.
Всяко руло се завива във фолио за свежо съхраение и се оставя в хладилника поне
за 1 час (може и цяла нощ).
Пудрата захар се поставя в отделна купа. Шушулката ванилия се разцепва на
две с острието на ножа и семенцата се остъргват внимателно с тъпата му страна.
Добавят се към пудрата захар, разбърква се добре и се оставя да се ароматизира.
Фурната се загрява на 165 градуса (с вентилатор) или 175 (без). Плоска тава
се застила с пекарска хартия. Първото руло тесто се изважда от хладилника и се
нарязва на колелца с дебелина 1 см. От всяко се оформя първо топче, което се
разстила леко и се завива на кравайче. Готовите сладки се подреждат в тавата,
на 2-3 см една от друга (надуват се леко при печене). Неизползваното тесто се
връща обратно в хладилника.
Пекат се за 15 минути, докато започнат да порозовяват. Още горещи се
поръсват с ванилената пудра захар.
Оставят се да изстинат (може да се поръсят още веднъж с пудра захар, ако
имате останала) и се прибират в затворена метална кутия. Поднасят се с кафе,
чай, горещ шоколад или греяно вино.
Dans le nouveau service où je
travaille, on fait un calendrier de l’Avent entre collègues. Ce qui veut dire
qu’entre le 1er et le 24 décembre, une ou deux personnes par jour
ramènent à tour de rôles des douceurs pour agrémenter le café du matin. C’est
l’occasion de gouter à des gâteaux, biscuits, tartes ou chocolats plus ou moins
traditionnels (et obtenir quelques nouvelles recettes à tester au passage) et
aussi pour préparer nos organismes pour les fêtes de fin d’année qui suivent.
Ces petits croissants étaient ma
contribution au calendrier de l’équipe. Cela faisait quelques temps que je
voulais les préparer. La recette vient de mon amie, Iva, qui a vécu en
Allemagne pendant plusieurs années. J’imagine que, comme pour tout plat
traditionnel, pour celle-ci il y a aussi autant de recettes que de familles.
Mais celle-ci est vraiment très bonne. Au travail il n’en restait pas une miette
au bout d’une heure et demi et demain soir je vais en refaire, mais cette fois,
pour les manger à la maison.
Ingrédients :
(pour environ 70 – 75 pièces)
350 g de farine T45
100 g de sucre semoule
125 g de poudre d’amande
250 g de beurre (à température ambiante)
1 càc d’extrait de vanille
100 g de sucre glace
1 gousse de vanille
Dans un grand bol, mélanger le sucre semoule avec le beurre. Ajouter la
farine, la poudre d’amande et l’extrait de vanille. Travailler le tout pour
obtenir une pâte bien homogène. Diviser la pâte et former 2 boudins, de
diamètre d’une pièce de 2 euros.
Envelopper chaque boudin dans du film alimentaire et laisser au frigo
pendant au moins 1h (ou même une nuit).
Dans un autre bol, mélanger le sucre glace et les graines de vanille
grattées de la gousse et réserver.
Préchauffer le four à 165°C (chaleur tournante) ou 175°C (pas de chaleur
tournante). Préparer quelques feuilles de papier sulfurisé de la taille de la
plaque du four.
Sortir un boudin de pâte du frigo et le découper en rondelles d’environ 1
cm d’épaisseur. A partir de chaque rondelle, former des croissants et les
disposer sur la plaque à 2-3 cm d’écart.
Garder le reste de la pâte au frais.
Enfourner pendant 15 minutes ou jusqu’à ce que les croissants commencent à
dorer. Les saupoudrer généreusement du mélange vanille-sucre glace à la sortie
du four, tant qu’ils sont encore bien chauds.
Laisser refroidir (vous pouvez leur remettre encore un peu de sucre glace
pendant qu’ils refroidissent) et les garder dans une boîte métallique bien
fermée.
Comments
Не случайно са едни от най-обичаните сладки за този празник!
Толкова тежки условия на работа при вас по празниците... не знам как издържате! :)
Хубава предколедна позготовка!