[БГ] който се разтваря в
чаша топло мляко, докато навън се сипе сняг... или не. Във вариант бял с мента
и смес от черен и млечен, натюр.
[FR] à dissoudre dans un verre de
lait, en regardant la neige qui tombe dehors… ou pas. En version chocolat
blanc/menthe et mélange de chocolat noir et au lait, nature.
Продукти:
(за 10 – 12 парчета с размери 4х3х2 см)
250 г шоколад по избор (черен, млечен, бял)
50 мл течна животинска сметана
Подправки или аромат по желание (канела, ванилия, мента, алкохол)
10 – 12 дървени бъркалки
Шоколадът се разтопява заедно със сметана в купа на водна баня. Добавят се
подправките и се разбърква добре до получаване на глладък и лъскав крем.
Дъното и стените а пластмасова кутия (размери 10 х 15 см) се облицоват с
фолио за свежо съхранение. Шоколадът се изсипва в купата и повърхността се
заравнява. По желание може да се поръси с дребни захарни декорации. Кутията се
прибира в хладилник поне за един час. 10 минути след прибирането на кутият в
хладилника, когато шоколадът все още не е стегнал напълно, се поставят
дървените бъркалки, на около 2-3 см една от друга. Когато шоколадът е стегнал
напълно, се изважда от кутията и с остър нож се нарязва на порции, така че
бъркалката да остане в средата на всяко парче.
Съхраняват се в плътно затворена кутия в хладилник. Разтварят се в чаша
горещо мляко.
(Шоколадът може да се изсипе и във формички за лед, стига да имате такива с
подходящ размер. Така и порциите ще станат по-равномерни. Аз, понеже нямам
подходящи, използвах резервния вариант с кутията).
Ingrédients :
(pour 10-12 bâtonnets de 4x3x2 cm)
250 g de chocolat au choix (noir, lait, blanc)
50 ml de crème liquide
Arômes et épices de votre choix
10 – 12 bâtonnets en bois
Dans un bol, faire fondre le
chocolat avec la crème au bain-marie. Ajouter les arômes ou les épices et bien
mélanger pour obtenir une préparation lisse et brillante.
Tapisser le fond et les parois
d’une boite en plastique (d’environ 10x15 cm) avec du
film alimentaire. Verser le chocolat fondu dedans et saupoudrer de quelques
décorations en sucre si vous en avez envie. Laisser au frais pendant au moins 1
heure. Au bout de 5 minutes, avant que le chocolat ne durcisse complètement,
disposer les bâtonnets en bois à distance régulière. Quand le chocolat a bien
pris, le démouler et découper les parts, entres les bâtonnets. Garder au frais,
dans une boîte hermétique.
A dissoudre dans une tasse ou un
bol de lait bien chaud.
(Vous pouvez également utiliser
des bacs à glaçons pour mouler votre chocolat, si vous en avez de la taille qui
vous convient.)
Comments
Усмихната седмица!
Поздрави, мира!
Адри, надявам се рецептата да ти хареса :)