[BG] Солен вариант на
един класически десерт.
[FR] Une version
salée du grand classique.
Тартата „Татен” е един от най-класическите френски десерти, които се
предлагат в редовите ресторанти, заедно с крема брюле и шоколадовия мус. Преди
време бях разказвала историята за произхода на този „сбъркан” сладкиш.
Признавам, че не съм голям почитател на оригиналния вариант, с хрупкавите
ябълки, покрити със слой карамел, върху препечена коричка маслено тесто,
сервирани с щедра порция гъста заквасена сметана. Но пък харесвам други
разновидности, били то сладки или солени.
Долната рецепта отначало ме учуди с комбинацията от патладжани и захар. За
мен патладжанът е солен, придружен най-често от чесън (и кисело мляко, когато е
пържен, или печени чушки, когато е под формата на кьополу). В краен случай, бих
преглътнала и компанията на доматен сос и различни сирена. Но патладжан с
кафява захар и пиниеви ядки? Съчетанието беше достатъчно нестандартно, за да ме
заинтересува. А резултатът се оказа страшно интересен. Захарта карамелизира при
печенето и този вкус се съчетава изключително добре с пиниевите ядки. В същото
време е сравнително малко количество, та не доминира над леко горчивия
патладжан и достатъчно количество именно да компенсира горчивината. Добавете и
ронещото се хрупкаво бутер тесто и получавате една интересна и лесна вечеря.
Продукти:
(за форма с диаметър 23 см, рецептата е с леки модификации от сп. Saveurs, брой 210, май 2014)
250г бутер тесто
2 средни патладжана
30 г пиниеви ядки
2 с.л. кафява захар
3-4 с.л. зехтин
Няколко стръка пресен магданоз
Патладжаните се почистват от дръжките и нарязват на кръгчета. Посоляват се
и се оставят да се отцедят за 15 – 20 минути.
Фурната се загрява на 220 градуса. Отцедените патладжани се нареждат върху
застлана с пекарска хартия плоска тава, намазват се с четка с малко зехтин и се
запичат за около 15 минути.
Фурната се намалява на 180 градуса. Кръгла тава (с незалепващо покритие) се
намазва със зехтин и се поръсва с кафявата захар. Отгоре се поръсват пиниевите
ядки и се изпечените патладжани се подреждат на розетка. Отгоре са разстила
бутер тестото, краищата се подвиват навътре, надупчва се на няколко места с
вилица и се запича за 15 – 20 минути (до златисто).
Тартата се изважда и оставя да изстине около 10 минути преди да се обърне
върху поднос или сервизна чиния. Порсъва се със ситно нарязания магданоз.
Сервира се топла.
A la base je ne suis pas un grand
fan de la version classique de la tarte des demoiselles Tatin, celle avec les
pommes légèrement caramélisées, posées sur un lit de pâte brisée croustillante
et accompagnées d’une dose généreuse de crème d’Isigny. Mais j’aime bien d’autres
versions des tatins, sucrées ou salées.
La recette d’aujourd’hui m’a
étonnée avec la combinaison entre les aubergines et le sucre. Pour moi, l’aubergine
se mange salée, avec de l’ail, et aussi de yaourt (racine bulgare oblige) quand
elle est frite ou avec des poivrons grillés quand elle est sous forme de caviar.
Je pourrais aussi me faire, assez facilement, d’ailleurs, aux aubergines en
compagnie de coulis de tomates et quelques fromages. Mais aubergines avec du
sucre et pignons ? L’association était suffisamment hors de l’ordinaire
pour piquer mon intérêt et la tester. Et le résultat en valait largement le
coup. Le sucre caramélise lors de la cuisson et marche très bien avec les
pignons. En même temps, le sucre est en quantité suffisante pour masquer à un certain
point la légère amertume de l’aubergine, sans prendre le dessus. Ajoutez aussi
une pâte feuilletée croustillante et vous avez un dîner léger et sympa.
Ingrédients :
(pour un moule de 23 cm, la
recette provient du magasine « Saveurs », n°201, mai 2014 et est
légèrement modifiée)
250 g de pâte feuilletée
2 aubergines moyennes
30 g de pignons
2 càs de sucre roux
3 – 4 càs d’huile d’olive
Quelques brins de persil plat
Enlever le pédoncule des
aubergines et les découper en rondelles. Les saler légèrement et les disposer
dans un plat. Les laisser dégorger pendant 15 – 20 minutes.
Préchauffer le four à 220°C.
Disposer les rondelles d’aubergines égouttées sur une plaque couverte de papier
cuisson. Les badigeonner au pinceau avec un peu d’huile d’olive et les enfourner
pendant 15 minutes. Les sortir du four.
Baisser le four à 180°C. Huiler
le fond d’un moule à tarte et le parsemer du sucre roux. Disposer par-dessus
les pignons et les aubergines grillées en rosace. Recouvrir de pâte feuilletée
en rabattant les bords. Piquer la pâte avec une fourchette et la laisser dorer
au four pendant 15 – 20 minutes.
Sortir la tarte du four et
laisser tiédir pendant quelques minutes avant de la retourner sur un plat de
service. Servir la tarte chaude, parsemée du persil ciselé.
Comments
П.П. Май имаше имен ден преди няколко часа? Ако празнуваш, да ти е честито името и да си го носиш с много здраве! :)
Обичам солени варианти на класически рецепти!
Не ми остава нищо друго, освен да опитам!
Сърдечни поздрави от мен и морето!
Силно ме заинтригува.
Поздрави от Щъркелово гнездо!
Приятна вечер!
Гери, с малко закъснение, благодаря за поздравленията, но празнувам на 15 юли ;)
Анонимен, рецептата е от списание "Saveurs", но аз малко я модифицирах, както сум споменала в началото (най-вече, не изпържих патладжана, а го опекох).
Извинявам се за забаветие коментари, но вчера се върнахме от почивка, където нямах интернет ;)))