[BG] Бързи, лесни и
ароматни печени пилешки бутчета.
[FR] Cuisses de poulet rôties au four, faciles, rapides et pleines de
saveurs.
Най-дългата част от рецептата е двучасовият престой в хладилника, за да
може мирисът на лимон, чесън и риган да попие в бутчетата. Пробвах и да ги
намажа с маринатата непосредствено преди печенето, но намирам, че ароматите в
този случай нямат време да се развият напълно и да напоят месото. Добавете и
натрошеното сирене и получавате ястие с кисел, цитрусов вкус и букет от
подправки, напомнящ на Гърция. Поне в чинията човек може да потърси слънчево
убежище от почти непрестанния напоследък парижки дъжд.
Продукти:
8 (9) броя долни пилешки бутчета
Сокът на един лимон
1 с.л. зехтин
1 с.л. сух риган
1 скилидка чесън
50 г бяло саламурено сирене
Бутчетата се почистват и мариноват за 2 часа в хладилник в лимоновия сок,
зехтина, ригана и пресования чесън.
Фурната се загрява на 180 градуса, бутчетата се прехвърлят в тава, покриват
се с алуминиево фолио и се пекат в продължение на 30-35 минути. Фолиото се маха,
бутчетата се поръсват с натрошеното сирене и се запичат за още 5 – 10 минути
(до златист загар).
Сервират се със салата в гръцки стил и чаша розе.
Le plus long dans cette recette
et le temps de repos pour laisser la viande s’imprégner des bons parfums de
citron, ail et origan. J’ai testé aussi de rôtir le poulet sans le mariner au
préalable, mais je trouve que les arômes
n’ont pas le temps de se développer. Parsemer de la feta dessus et vous auriez
dans ce plat toutes les saveurs qui sentent bon la Grèce. Dépaysement presque garanti
sous la grisaille parisienne.
Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette est
légèrement modifié du blog Skinny Taste)
8 (9) bas de cuisses de poulet
Le jus d’un citron
1 càs d’huile d’olive
1 càs d’origan séché
1 gousse d’ail écrasée
50 g de feta
Nettoyer les cuisses de poulet et
les faire mariner dans un bol pendant 2 heures au frigo avec le jus de citron,
l’ail écrasé, l’huile d’olive, l’origan, le sel et le poivre.
Préchauffer le four à 180°C.
Disposer les cuisses de poulet dans un plat, les couvrir de papier alu et les
enfourner pendant 30 – 35 minutes. Enlever le papier alu, parsemer de feta émiettée
et les dorer pendant encore 5 – 10 minutes.
Les servir accompagnés d’une
salade à la grecque et un verre de rosé.
Comments
Усмихната и с много слънце, седмица, Мира!
Поздрави!
Хубав летен уикенд ви желая!