[BG] Бисквити малко
по-далеч от традиционните cookies, с по-плътна текстура, леко хрупкави отгоре, меки отвътре и шоколадови навсякъде.
[FR] Des biscuits un peu plus éloignées
de cookies traditionnels, plutôt denses, un peu croquants à l’extérieur,
moelleux à l’intérieur et bien chocolatés partout.
За малко да подмина тази рецепта, която накрая се оказа един безспорен успех.
Прочитайки първоначалния списък с продукти, видях, че сред тях фигурира и
крем-сирене „Филаделфия” с шоколад. В главата ми засвятка предупредително „Проблем”!
Тук не само че няма шоколадовия вариант, но дори и натуралната „Филаделфия” се
намира трудно в супермаркетите. Затова реших да пробвам да заменя четирите
супени лъжици шоколадово крем-сирене със смес от нискомаслена заквасена сметана
и натурален шоколад. Резултатът беше повече от задоволителен. Няколко месеца
по-късно с изненада намерих на рафта в супермаркета и шоколадова „Филаделфия” и
побързах да приготвя оригиналната рецепта. Признавам, че моята версия ми допада
повече, защото намирам, че бисквитите остават по-меки отвътре... което е и
целта на рецептата в крайна сметка.
Продукти:
1 ½ чаши брашно
¾ чаша какао на прах (100% съдържание на какао)
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
1 чаша кафява захар
4 с.л. нискомаслена заквасена животинска сметана
25 г черен шоколад (70% съдържание на какао)
75 г масло
80 мл олио
1 яйце голям калибър
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
4 – 5 с.л. захар мусковадо за овалване
Брашното се пресява в купа, заедно с бакпулвера, солта и какаото.
Маслото се стопява заедно с шоколада на водна баня или в микровълнова
фурна. Захарта се разбива с яйцето, добавят се разтопените масло и шоколад,
сметаната, млякото и ваниловия екстракт. На три пъти се добавят брашното и
какаото и се разбърква добре. Получава се меко тесто, което се оставя да стегне
за около 25 – 30 минути в хладилника.
Фурната се загрява на 170 градуса. Две тави се застилат с пекарска хартия.
Захарта мусковадо се слага в малка купа. От тестото се откъсват парчета с размер
на голям орех, оформят се на топче и върхът им се овалва леко в захарта
мусковадо. Поставят се в тавата на известно разстояние и леко се сплескват.
Бисквитите се пекат в предварително загрятата фурна за 11 – 12 минути (при
печене могат да се напукат леко). Изваждат се и се оставят да изстинат върху
решетка.
J’ai failli passer à côte de
cette recette qui s’est finalement révélée être un succès. La version originale
était avec de fromage de type « Philadelphia », mais au chocolat.
Sauf, que dans les rayons de nos supermarchés non seulement la Philadelphia au
chocolat est introuvable, mais même la version nature n’est pas présente
partout. J’ai substitué les 4 cuillères à soupe de cette denrée chocolatée rare
avec un mélange de crème fraiche légère et du chocolat noir et j’étais bien
satisfaite du résultat. A ma grande surprise, quelques mois plus tard, j’ai pu
trouver de la Philadelphia au chocolat dans la grande distribution et je me
suis empressée de préparer la version originale de la recette. Et j’avoue que
je préfère ma version, car je trouve les cookies plus moelleux, ce qui est le
but recherché, en fin de compte.
Ingrédients :
(pour environ 20 – 22 biscuits,
la recette est adaptée du blog Craving Chronicles)
1 ½ tasses de farine
¾ de tasse de cacao en poudre
(100% cacao)
1 ½ càc de levure chimique
½ càc de sel
1 tasse de sucre roux
4 càs de crème fraiche légère
25 g de chocolat noir (70% cacao)
75 g de beurre doux
80 ml d’huile
1 gros œuf
2 c)s de lais
1 càx d’extrait de vanille
4 – 5 càs de vergeoise
Dans un bol, tamiser la farine,
le cacao en poudre, la levure et le sel.
Faire fondre le chocolat et le
beurre au bain-marie ou au four micro-ondes. Dans un bol battre l’œuf avec le sucre,
ajouter le beurre et le chocolat fondu, la crème fraiche, le lait et l’extrait
de vanille. Ajouter le mélange de farine et cacao en trois fois, en mélangeant
bien avec une spatule afin d’obtenir une pâte lisse et très souple. Couvrir la
pâte au contact avec du film alimentaire et la laisser prendre au frigo pendant
25 – 30 minutes.
Préchauffer le four à 170°C.
Couvrir deux plaques avec du papier sulfurisé. Mettre la vergeoise dans un bol.
Prélever des bouts de pâte de la taille d’une grosse noix, former des boules, rouler
la pointe des boules dans de la vergeoise et les disposer sur la plaque et les
aplatir légèrement.
Faire cuire les cookies pendant
11 – 12 minutes, leur surface peut craqueler légèrement. Les sortir du four et
laisser refroidir complètement sur une grille.
Comments
Хубава вечер ти желая. :)
А и заместителят на сиренето ми харесва :)
Прегръдка и усмихнато"циганско" лято!
Чудесна презентация отново!
Успешна и усмихната нова седмица!
Хубава седмица и на вас!