[BG] Ефектни на вид тарталети със зеленчуци, къри и прясно
сирене.
[FR] Tartelettes très visuelles aux
légumes, curry et fromage frais.
И тази година поне цял месец си събирах разпиляните мисли след лятната
отпуска. Все имах някаква надежда, че лятото е все още тук, въпреки, че
учениците започнаха училище преди близо месец, че прибрах сандалите и извадих
якетата. Но от събота насам навлязохме вече официално в есента и извиненията за
мързела ми започнаха да увисват. Крайно време беше да обърна и малко внимание
на мармотника, който също беше излязал във ваканция... дълга почти колкото
ученическата. Но малкото ми отмъщение е, че днешната рецепта е още лятна. Дано
да се намират още тиквички на пазара.
Оформянето го бях видяла преди време в доста сайтове и блогове и отдавна ми
се искаше да го пробвам. Малко е играчка, но пък резултатът е ефектен.
Продукти:
(за 8 броя тарталети, рецептата е с малки модификации от сп. Saveurs, брой 202, юни 2013)
За тестото (рецептата е базирана на тестото със зехтин от блога Chocolate & Zucchini):
250 г бяло брашно
1 ч.л. сол
2 ч.л. мащерка
½ ч.л. къри на прах
60 мл зехтин
1 жълтък
Около 90-100 мл студена вода
За гарнитурата:
2 големи моркова
1 голяма или 2 малки тъмнозелени тиквички
2 яйца
150 г прясно сирене (извара)
50 мл прясно мляко
1 ½ ч.л. къри
½ ч.л. суха мащерка
Сол и черен пипер
В купа се смесват брашното, солта и сухите подправки. Добавят се зехтинът и
яйченият жълтък. Разбърква се добре с вилица. Постепенно се добавя водата и се
меси (аз го правя с една ръка), докато се получи гладко, твърдо и нелепнещо
тесто. Тестото се разточва между два листа пекарска хартия и с него се облицоват
дъната на формите за тарталети. Набождат се на няколко места с вилица и се
оставят да стегнат 30 минути в хладилник.
Морковите и тиквичките се почистват и се нарязват на дълги и тънки ленти с
помощта на картофобелачка. Ако са много широки, се разрязват надлъжно на две. В
купа се разбъркват сиренето/изварата, прясното мляко и яйцата, добавят се
кърито и мащерката и се подправя на вкус със сол и черен пипер.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Лентите от тиквички и моркови се навиват на руло, като се редуват.
Получената розетка се поставя на дъното на тарталетата и отгоре се налива
внимателно плънката.
Тарталетите се пекат около 20-25 минути, докато се зачервят отгоре.
Изваждат се и се оставят да изстинат леко преди поднасяне. Сервират се със
салата и чаша бяло вино.
Cette année encore, j’ai mis environ un mois pour rassembler mes
pensées, dispersées par les vacances et la chaleur estivale. Comme tous les
ans, je gardais un peu d’espoir que l’été n’était pas terminé, même si cela
fait presqu’un mois que les enfants ont repris le chemin pour l’école, que j’ai
rangé les sandales et sorti les vestes à manches longues. Mais depuis samedi
dernier, c’est officiel, l’automne est arrivé et je n’ai plus trop d’excuses
pour continuer à flemmarder. Il était temps de m’occuper des « Marmottes »
qui étaient en vacances, presqu’aussi longues que celles des enfants. Mais ma
petite revanche porte sur la recette d’aujourd’hui, qui sent bon l’été. Je
crois que l’on trouve encore des courgettes sur le marché.
Côté présentation, je ne découvre
pas la roue : j’avais vu cette manière de monter des tartelettes et des
tartes sur plusieurs sites et blogs il y a quelques temps déjà et j’avais l’envie
de la tester. Le montage est un peu délicat, mais l’effet est garanti !
Ingrédients:
(pour 8 tartelettes,
le recette est légèrement modifiée du magasine « Saveurs », numéro
202, juin 2013 )
Pour la pâte (basée sur la recette de la pâte à l'huile d'olive du blog Chocolate & Zucchini):
250 g de farine
1 càc de sel
2 càc de thym séché
½ càc de curry en poudre
60 ml d'huile d'olive
1 jaune d'œuf
Environ 90-100 ml d'eau froide
Pour la garniture :
2 carottes
1 grosse ou 2 petites courgettes
2 œufs
150 g de fromage frais
50 ml de lait
1 ½ càc de curry en poudre
½ càc de thym séché
Sel et poivre
Dans un bol mélanger la farine,
le sel et les épices. Ajouter l'huile d'olive et de jaune d'œuf. Mélangez bien
avec une fourchette. Peu à peu, ajouter de l'eau et pétrir (je le fais avec une
seule main) jusqu'à obtenir une pâte lisse, ferme et non-collante. Abaisser la
pâte au rouleau entre deux feuilles de papier sulfurisé. Disposer la pâte au
fond des moules à tartelette et la piquer à plusieurs avec une fourchette. Laisser
refroidir 30 minutes au réfrigérateur.
Laver et sécher les carottes et
les courgettes. Les détailler en lamelles à l’aide d’un économe. Si les
lanières de courgettes sont très larges, les découper en deux en longueur. Dans
un bol, mélanger le fromage frais, le lait, le curry, le thym et les œufs.
Saler et poivrer.
Préchauffer le four à 180°C.
Former une spirale avec les
lamelles de courgettes et carottes en les alternant en roulant. Disposer la
spirale au fond de la tartelette et verser délicatement l’appareil par-dessus.
Enfourner pendant 20 – 25 minutes, jusqu’à ce qu’elles soient bien dorées.
Sortir les tartelettes du four et
les laisser tiédir. Servir avec une salade et un verre de vin blanc.
Comments
Поздрави! :)
Хубав ден!!
С усмивка
мария
Много вкусни тарталетки, чудни! :)
Мъхче, и на мен ми беше кратко тази година (както и всички години, де :)).
Дани, няма какво да въздишаш, и твоите са много добри ;)!
И аз все им се каня и така и не съм стигнала до тях.
Разпиляни мисли , доза мързел и не зная кога ще ме връхлети вдъхновението ...
А тиквички колкото искаш на пазара ... дори целогодишно :)
Много красиви снимки Мира !