[BG] Лек и свеж домашен
сладолед, при това без нужда от машина.
[FR] Une glace rafraichissante et
légère, sans sorbetière.
Обикновено любителите на сладолед се делят на две групи: тези, които обичат
сладоледено-сметановите кремове (сметана, шоколад, карамел и производни) и
тези, предпочитащи плодови сладоледи (сорбета). Вкъщи сме повече любители на
плодовите и ментата с шоколадови парчеца е почти единственият крем-сладолед,
който купуваме. В последните години тукашният пазар на сладолед се разрастна
неимоверно и дори магазинът за замразени храни в наше село предлага достатъчно
аромати, различни от традиционите ягода-малина-лимон-касис, че да задоволи и
моя претенциозен вкус. Затова досега не се бях захващала сериозно да пробвам да
направя домашен сладолед. Още повече, че нямам машина.
Мотивацията ми дойде покрай снимките. Участвам в една онлайн група на
фотографи-любители и всяка седмица трябва да снимаме по зададена тема. Миналата
седмица трябваше да намерим привлекателен начин да снимаме сладолед. А за
снимка на сладолед трябва и... сладолед! А защо този сладолед да не бъде
домашен? Тъкмо имах извинение да пробвам една рецепта, която бях запазила преди
време. Ей така, за всеки случай...
Продукти:
450 г гъсто (изцедено) кисело мляко
7 с.л. мед
Настърганата кора и сокът на 1 лайм
Около 50 г кандирани лимонови и портокалови корички (по желание)
Киселото мляко се разбърква с меда, кората и лимоновия сок. Прехвърля се в
широк плосък съд и се оставя да стегне във фризера за около 1 – 2 часа (но не
да замръзне съвсем). Разбърква се добре с вилица и се оставя да замръзне
напълно (цяла нощ). Оставя се да се отпусне за 5 минути на стайна температура и
се разбива добре с пасатор. Добавят се нарязаните наситно кандирани корички и
се разбърква добре. Сладоледът се прехвърля в херметически затварящ се съд и се
връща във фризера да замръзне.
Il y a généralement deux camps
chez les amateurs de glace : ceux qui aiment les crèmes glacées et ceux
qui préfèrent les sorbets. A la maison il y a surtout des amateurs de sorbets.
Presque le seul parfum de crème glacée que l’on achète est la menthe chocolat. Comme
récemment les marché de sorbets c’est énormément diversifié et même le magasin
de surgelés de coin contient suffisamment de parfums autre que
fraise-framboise-citron-cassis pour contenter mes gouts particuliers, je n’ai
jamais été tentée de faire une glace maison. Surtout en absence de sorbetière.
La motivation est arrivée par le
biais de la photo. Je participe dans un groupe de photographes-amateurs sur le
net et toutes les semaines nous avons à faire une photo sur un thème précis. La
semaine passée nous devions trouver une jolie façon de photographier une glace.
Et qui dit photo de glace, dit glace. Et si cette glace était faire maison ?
L’occasion idéale de tester une recette que j’avais gardé sous le coude, juste
au cas où…
Ingrédients :
(Pour environ 500 ml de glace, la
recette est légèrement modifiée à partir du blog Anja’s Food 4 Thought)
450 g de yaourt à la grècque
7 càs de miel
Le zeste et le jus d’un citron
vert
Environ 50 g de zestes de citron
et oranges confits
Mélanger le yaourt avec le zeste
finement râpé et le jus du citron vert. Transférer dans un plat large et
laisser prendre au congélateur (sans congélation) pendant 1 – 2 heures.
Mélanger bien avec une fourchette et laisser au congélateur quelques heures (ou
une nuit). Sortir la glace à température ambiante pendant 5 minutes et bien la
mixer avec un mixeur plongeant ou un robot. Ajouter les zestes confits émincées
et bien mélanger. Transférer la glace dans un plat hermétique et laisser au
congélateur avant la dégustation.
Comments
Поздрави! :)
а идеята за сладоледа е прекрасна!
И аз обичам шоколад и мента,
но този ще хапна с удоволствие :)
Прегръдка !
Поздрави
Поздрави!