[BG] Лек и хрупкав киш, с
ръжено брашно в тестото.
[FR] Une quiche légère et
croustillante, avec de la farine de sigle dans la pâte.
Този киш го направих преди време с надеждата да докарам малко слънце с
летните му аромати. Засега не се получи. Освен това, бях предвидила и да добавя
малко сушени домати към гарнитурата. Една когато извадих готовия киш от фурната
видях кутията с доматите на плота. Нищо, другият път!
Продукти:
(за тава с диаметър 32 см)
За тестото:
125 г ръжено брашно
125 г бяло брашно
1 ч.л. сол
2 ч.л. провансалски треви (смес от мащерка, риган, розмарин)
60 мл зехтин
1 жълтък
Около 90-100 мл студена вода
За киша:
1 кора разточено ронено тесто (горната рецепта)
2 тиквички (от тъмнозелените)
150 г бяло саламурено сирене
1 скилидка чесън
1 ч.л. суха мащерка
1 с.л. зехтин
4 яйца + останалия от тестото белтък
250 – 300 мл нискомаслена заквасена сметана
Приготвяне на тестото:
В купа се смесват брашното, солта и сухите подправки. Добавят се зехтинът и
яйченият жълтък. Разбърква се добре с вилица. Постепенно се добавя водата и се
меси (аз го правя с една ръка), докато се получи гладко, твърдо и нелепнещо
тесто. Тестото се разточва между два листа пекарска хартия и с него се облицова
дъното на тавата. Набожда се на няколко места с вилица и се оставя да стегне 30
минути в хладилник.
Тестото се покрива с лист пекарска хартия, отгоре се слагат зърна зрял боб
или керамични топчета за печене и се пече 10 минути в предварително загрята на
180 градуса фурна.
Тиквичките се измиват и нарязват на кубчета. В тиган се загарява зехтинът,
добавят се тиквичките, мащерката и ситно нарязания чесън и се задушават за
няколко минути, докато им се изпари водата.
Тиквичките се подреждат върху изпеченото тесто и между тях се наръсва
натрошеното сирене. Яйцата се разбиват, добавя се сметаната и се подправя с
черен пипер. С получената смес се заливат тиквичките.
Кишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, за 30-35 минути
(докато се зачерви). Сервира се горещ или леко топъл, придружен от зелена
салата.
Encore une quiche, avec l’idée de
faire venir le soleil et le printemps. Pas gagné pour l’instant. En plus, j’avais
prévu de rajouter des tomates séchées dans la pâte avec les courgettes et la
feta. Une fois la quiche cuite j’ai vu la barquette avec les tomates… Tant pis,
ce sera pour la prochaine fois.
Ingrédients:
(pour un moule de 32 cm)
Pour la pâte:
(Recette adaptée du blog Chocolateand Zucchini)
125 g de farine de seigle
125 g de farine ordinaire
1 càc de sel
2 càc herbes de Provence
60 ml d'huile d'olive
1 jaune d'œuf
Environ 90-100 ml d'eau froide
Pour l’appareil à quiche:
Unе part de pâte brisée (recette ci-dessus)
2 courgettes
150 g de fromage feta
1 càc de thym séché
1 gousse d’ail
1 càs d’huile d’olive
4 oeufs + le blanc de l’œuf
utilisé pour la pâte
250 - 300 ml de crème fraiche légère
Préparation de la pâte:
Dans un bol mélanger la farine,
le sel et les épices sèches. Ajouter l'huile d'olive et de jaune d'œuf.
Mélangez bien avec une fourchette. Peu à peu, ajouter de l'eau et pétrir (je le
fais avec une seule main) jusqu'à obtenir une pâte lisse, ferme et non-collante.
Abaisser la pâte au rouleau entre deux feuilles de papier sulfurisé. Disposer
la pâte au fond du moule et la piquer à plusieurs avec une fourchette. Laisser
refroidir 30 minutes au réfrigérateur.
Recouvrir la pâte d'une feuille
de papier sulfurisé, ajouter des haricots ou des perles en céramique pour
cuisson et cuire la pâte au blanc pendant 10 minutes dans un four préchauffé à
180 degrés.
Laver et couper les courgettes en
dès. Faire chauffer l’huile d’olive dans une poêle et y faire revenir les
courgettes avec le thym et l’ail finement haché pendant quelques minutes, jusqu’à
ce qu’elles rendent toute leur eau.
Disposer les courgettes sur la
pâte cuite et parsemer de feta émiettée. Battre les œufs dans un saladier, ajouter
la crème et poivrer. Verser l’appareil sur les courgettes et le fromage.
Faire cuire la quiche dans un
four préchauffé à 180°C pendant 30-35 minutes (ou jusqu'à ce qu'elle soit bien
dorée). Servir chaude ou tiède accompagnée d’une salade.
Comments
Поздрави!
Както и сместа без тестяната кора.
Представям си колко в хрупкав...
И се чудя как слънцето не иска да се покаже при тази прелест?
Чудесни снимки!
Прегръдка и много слънчево настроение!
много елегантно пролетно предложение- за вкуса не се съмнявам, впечатлена съм отново от снимките и представянето.
Поздрави, слънчево настроение и усмивки, Диана
Много ви благодаря за комплиментите!
Хубав край на седмицата!
С удоволствие бих си го приготвила :)