[BG] Салата с екзотичен
привкус и китайски грейпфрут.
[FR] Salade birmane exotique au
pamplemousse chinois.
Освен че следя доста кулинарни сайтове и блогове, купувам и две кулинарни
списания – BBC GoodFood и Saveurs. Бих следила и повече, но в къщи нямам
място да ги прибирам, а и домашната библиотека се пръска по шевовете до степен,
че ПП ми е наложил мораториум за покупка на хартиени книги (това след
мораториума за обувки и чанти преди време, който за щастие вече е вдигнат).
Списанията ми харесват, защото освен рецепти, предлагат често и репортажи за
майстори-готвачи, събития, вина и пътешествия. Така например, в тазмесечния брой
на Saveurs имаше дълга
и изключително интересна статия за доста непознатата Бирма и нейната кухня...
придружена от няколко рецепти. Така се случи, че имах подръка продуктите,
необходими за долната салата, която бе направена още на следващия ден.
Не знам дали сте имали случай досега да пробвате китайски грейпфрут
(помело). Аз лично го пробвах за първи път преди 2-3 години, след като една
колежка ми го спомена. Парчетата му са доста по-големи от тези на обикновения
грейпфрут (снимах ги с клементини на заден план, за да добиете представа от
големината им), съдържа по-малко сок и почти не е горчив. Има леко сладък,
ненатрапчив вкус и специфичен, добре изразен цитрусов аромат. Ако ви попадне някой
ден екземпляр на прилична цена и сте в настроение за експерименти, може да го
пробвате. Ако ли не, но искате все пак да пробвате салатата, един обикновен
розов грейпфрут ще свърши същата работа.
Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с леки модификации от сп. Saveurs, брой 200, април 2013)
1 китайски грейпфрут, може да се замени с 2 розови грейпфрута
2-3 шалота
2 с.л. олио
За соса:
1 с.л. соев сос
1 ч.л. рибен сос (нуок-мам)
1 ч.л. олио
2-3 стръка пресен кориандър
Шалотът се обелва и нарязва на тънки полумесеци. Изпържва се до златисто в
горещото олио. Изважда се и се отцежда върху домакинска хартия.
Грейпфрутът се обелва и разделя на резенчета. Всяко се обелва от бялата
ципа. Резените грейпфрут се поставят в купа и подправят със соса. Поръсват се с
изпържения шалот и с листенца кориандър. Сервира се веднага.
Non seulement que je suis un
certain nombre de blogs et sites de cuisine, mais aussi j’achète régulièrement deux
magazines culinaires : BBC GoodFood et Saveurs. J’en achète que deux
(parmi tous ceux en librairie) car je n’ai plus de place pour les ranger. La
bibliothèque à la maison est pleine à craquer et PP a mis le holà sur l’achat
des livres en papier… tout comme sur l’achat des sacs à main et chaussures
quelque temps auparavant (heureusement pour moi, ce véto a été levé depuis). J’aime bien les revues en papier car, à part
les recettes, l’on y trouve des reportages sur des chefs, vins, voyages. Comme
le dernier numéro du magazine « Saveurs » dans lequel il y avait un
article très intéressant sur la Birmanie et sa cuisine, accompagné de quelques
recettes. Comme par hasard, j’avais les ingrédients nécessaires sous la main
pour préparer cette salade dès le lendemain.
Ingrédients :
1 pamplemousse chinois (ou 2
pomelos roses)
2-3 échalotes
2 càs d’huile de tournesol
Pour la sauce :
1 càs de sauce soja
1 càc de sauce nuoc-mâm
1 càc d’huile de tournesol
2-3 brins de coriandre fraiche
Emincer finement les échalotes ;
Faire chauffer l’huile sur feu moyen et y faire dorer les échalotes émincées
pendant quelques minutes. Les laisser égoutter sur du papier absorbant.
Eplucher le pamplemousse et
détacher les quartiers. Dans un saladier assaisonner les quartiers de
pamplemousse avec la sauce, ajouter les échalotes frites et parsemer de la
coriandre fraiche. Servir aussitôt.
Comments
Усмивки и хубава седмица! ツ
Снимките са невероятни!!!
Успешна и усмихната седмица ти желая :)
Непременно ще си я направя и то още утре :)
Хубав ден!