[BG] Коледни маслени шоколадови биксвити с шоколадова
глазура.
[FR] Sablés au chocolat avec glaçage au chocolat pour Noël.
Видях рецептата в едно от коледните предавания на Найджела Лоусън. Отначало
не се впечатлих особено, понеже имам достатътчно изпитани рецепти за коледни
сладки и точно в този момент на търсех нови. Но когато кралицата на „food porn” ти разказва колко са страхотни и
вкусни с мекия си женстван глас и като я гледаш как ги забърква за има-няма 30
секунди в миксера, започваш да си мислиш, че рецептата си заслужава да се
пробва. Сега, вярно е, харесвам Найджела и дори имам една от нейните книги. ПП също й е фен, ама по други причини. Пък
и как да не я хареса човек – в голяма част от рецептите й присъстват неразумни
количества масло, захар и шоколад. А какво повече да иска един мармот?
Продукти:
(за около 35-40 бисквити с диаметър 5-6 см, рецептата е адаптирана от тук)
250 г масло на стайна температура
150 г кафява захар
40 г какао на прах (100% какао)
300 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какаов ликьор
За глазурата:
2 с.л. какао на прах (100% какао)
175 г пудра захар
60 мл вряла вода
1 ч.л. ванилов екстракт
Захарни топчета, пръчици или друга украса за поръсване
Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват в купа. Отделно маслото и
захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Добавя се каковия ликьор и се разбърква.
Прибавят се брашното и какаото и се замесва меко тесто.
Фурната се загрява на 170 градуса. Две тави се покриват с пекарска хартия.
С ръце от тестото се откъсват парчета с големината на орех и се оформят на
топчета. Топчетата се поставят в тавата и леко се сплескват с дланта, за да се
получат бисквитите.
Пекат се в продължение на 15 минути, като при печенето повърхността им може
леко да се напука. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.
Приготвяне на глазурата: Продуктите се смесват в малка тенджерка и се
загряват на слаб огън, докато захарта се разтвори напълно. Отдръпва се от огъня
и се оставя да изстина за около 5-10 минути.
С лъжичка се изсипва малко от глазурата върху всяка бисквитка. Глазурата е
доста течна и може да потече отстрани. Отгоре се поръсват със захарни топчета
или пръчици. Тъй като глазурата изсъхва странително бързо, добре е бисквитите
да се украсяват по няколко (7-8) наведнъж.
Издържат около седмица.
Резулатът: никак не лош, лесни и бързи биксвитки за всякакъв повод, а дори
и без повод. Следващият път бих пробвала да заменя част от брашното с бадемово
или лешниково такова.
J’ai vu ces biscuits dans une des
émissions spéciales « Noël » de Nigella Lawson. Au début, je ne me
suis pas trop intéressée à la recette car j’ai plein de recettes de gâteaux de
Noël qui marchent plutôt bien et je n’étais pas particulièrement à la recherche
de nouvelles. Mais quand la reine du « food porn » raconte leur
saveur avec sa voix douce et suave et quand on la regarde préparer les sablés
en 30 secondes chrono au batteur électrique, on commence à se dire que
peut-être la recette en vaut le détour. Il serait peut-être utile à préciser que
j’aime bien Nigella et j’ai même un de ses livres. PP aussi est fan… mais pour
d’autres raisons. Au fait, c’est facile de l’aimer bien : dans la plupart
de ces recettes on trouve des quantités irraisonnables de beurre, du sucre et
du chocolat. Et qu’est-ce qu’une marmotte peut demander davantage ?
Ingrédients :
(Pour environ 35-40 biscuits de
5-6 cm de diamètre, la recette est adaptée d’ici)
250 g de beurre pommade
150 g de sucre roux
40 g de cacao en poudre (100% de
cacao)
300 g de farine
2 càc de levure chimique
2 càs de liqueur de chocolat (en
option)
Pour le glaçage :
2 càs de cacao en poudre (100% de
caco)
175 g de sucre glace
60 ml d’eau bouillante
1 càc d’extrait de vanille
Des vermicelles ou paillettes
colorées pour la décoration
Tamiser la farine, le cacao et la
levure chimique dans un bol. Dans un autre bol battre le sucre et le beurre
avec un batteur électrique afin d’obtenir une crème lisse. Ajouter la liqueur
de chocolat et bien mélanger. Verser la farine et le cacao et mélanger afin d’obtenir
une pâte bien souple.
Préchauffer le four à 170°C.
Couvrir 2 plaques avec du papier sulfurisé ? Avec les mains prendre
des morceaux de pâte de la taille d’une noix et les former en boule. Les mettre
sur la plaque à pâtisserie et les aplatir légèrement avec la paume de la main
pour former les biscuits.
Enfourner pendant 15 minutes. La
surface des biscuits peut se craqueler légèrement pendant la cuisson. Les
sortir du four et les laisser refroidir complètement sur une grille.
Préparer le glaçage : Mettre
tous les produits dans une petite casserole et chauffer au feu doux en
mélangeant jusqu’à ce que le sucre se dissolve. Retirer du feu et laisser tiédir
pendant 5-10 minutes.
A l’aide d’une cuillère verser un
peu du glaçage sur le biscuit. Le glaçage est assez liquide et peut couler sur
les bords. Parsemer des vermicelles ou paillettes colorées. Laisser prendre
pendant 15-20 minutes. Comme le glaçage sèche plutôt rapidement, décorer les biscuits
en petites quantités (7-8) à la fois.
Peuvent se garder pendant environ
1 semaine dans une boîte hermétiquement fermée.
Le verdict : plutôt pas mal,
des biscuits rapides et faciles pour toutes occasions, et même sans occasion
particulière. La prochaine fois je tenterais de substituer une partie de la
farine avec de la poudre d’amandes ou noisettes.
Comments
Сърдечен поздрав!
Мария, така е, уж си казвам, че няма да пробвам нови рецепти, ама изкушението е голямо... и всяка година откривам нови, които ми харесват, та списъкът набъбва ли, набъбва :).
Дани, да си призная, аз пък точно тези снимки хич не си ги харесвам - фокусът им бяга, стайлингът не излезе така, както си го представях... ама докато се наканя да ги преснимам, бяха вече изядени :)))