[BG] Домашна прясна паста
с вкус на манатарки и сос с горгонзола и култивирани печурки.
[FR] Pâtes fraiches maison aux
cèpes et sauces crémeuse au gorgonzola et champignons de Paris.
Едно яйце на 100 грама брашно и после през машинката. Каква ти тук
трудност, че тя домашната паста е толкова лесна?! Оказа се, обаче, че не е
съвсем така.
След като изгледах известно количество кулинарни предавания, където
приготвянето на паста изглеждаше детска игра, когато ПП ме попита искам ли
машинка, доста неомбислено взех, та се съгласих. След като станах горд
собственик на това чудо на технологията, се сблъсках с първата трудност, а
именно – закрепянето й на работния плот в кухнята ми от 4 кв.м., така че да не
пада, да се държи и да не ми съсипе миялната отдолу. Машинката беше съпроводена
с инструкции за употреба и дори с рецепта. Последва трескаво месене по нощите,
в резултат на което установих, че рецептата е сбъркана, понеже тестото не се
получаваше като описаното в рецептата. Опитах се що-годе да закрепя положението
и стигнах до момента с разточването. Инструкциите за употреба бяха под формата
на картинки (така няма нужда от текст, да живее глобализацията!), но нарисувани
от човек с усет за живопистта не повече от този на осемгодишната ми дъщеря.
След около 15 минути умуване с ПП, най-накрая схванахме кое как трябва да се
издърпа. Последва инфарктно разточване и талятели с не чак толкова успешен вкус
и вид.
Това ми приключение ме излекува за около година от желанието ми за домашна
паста. Но преди няколко седмици извадих уреда от забвението на шкафа и реших да
нанеса някои промени в процеса. Започнах с основното – смених рецептата. И, о
чудо! Домашната паста наистина се оказа не чак толкова трудна! Тъй като не
разполагах с типичното италианско брашно за паста, ползвах бяло тип 500, като
го месих по-дълго от указаното в рецептата, за да подпомогна по-доброто
развитие на глутена.
Ако искате, може да се отбиете при Дани, където има много добре
систематизирани тънкостите при приготвянето на паста, както и чудесни
постъпкови снимки.
Продукти:
(за около 4 порции, рецептата е адаптирана от книгата „The Naked Chef” на Джейми Оливър)
300 г брашно тип 550
3 яйца голям калибър
2 ч.л. манатарки на прах
2 с.л.ситно нарязан пресен магданоз
Допълнително брашно за поръсване на работния плот
За соса:
500 г култивирани печурки
250 г горгонзола
Около 100 мл нискомаслена течна сметана
Брашното се пресява в дълбока купа. Към 2/3 от него се добавят яйцата, магданоза и
манатарките на прах и постепенно
останалата част от брашното, докато се получи твърдо тесто. Тестото се меси в
продължение на 7-8 минути, докато стане гладко и еластично. Завива се в
прозрачно домакинско фолио и се оставя да почине около 30 минути на стайна
температура.
Готовото тесто се раделя на 4 топки. Три се покриват с домакинско фолио, за
да не изсъхват. Четвъртата се разточва леко с точилка върху леко набрашнения
работен плот. След това започва изтъняването й в машинката за паста. Работи се
отначало на най-ниската степен (най-широк отвор мeжду рулата), като при всяко преминаване през
машинката, степента (отворът между рулата) се намалява. При нужда лентата от
паста се набрашнява леко. Готовата тънка лента тесто се прекарва през режещата
приставка (ако има такава) или се сгъва и нарязва на тънки ивици за получаване
на талятели.
Готовите талятели се нагъват на гнезда, поставят се върху леко набрашнена
кърпа и се оставят, докато се разточват останалите 3 топки тесто.
Талятелите се сваряват за 3 минути в голямо количество вряща подсолена вода.
Тук идват двете школи – тази за зехтин във водата и тази без. Аз, признавам,
слагам и малко зехтин, защото ми се струва, че иначе пастата лепне повече.
Талятелите се отцеждат и сервират със сос по желание. В случая приготвих
сос от култивирани печурки, нарязани и задушени в малко масло, добавих горгонзола
и нискомаслена течна сметана до получаване на гъст, кремообразен сос. Преди
сервиране поръсих със ситно нарязан пресен магданоз и прясно настърган пармезан.
Un œuf pour 100 g de farine et
ensuite passer au laminoir. Mais les pâtes maison sont un eu d’enfants, pardi !
Sauf, que ce n’est pas toute à fait le cas. Après avoir vu quelques émissions
de cuisine où ma préparation de pâtes semblait d’une facilité déconcertante, PP
m’a demandé si je voulais un laminoir. J’ai dit « oui » peut-être un
peu trop rapidement, mais me voilà une maitresse fière de cette merveille de la
technologie. La première difficulté est survenue juste après l’avoir sorti de la
boîte et plus précisément avec la question comment la faire tenir sur le bord
de mon plan de travail dans ma cuisine de 4 m2 pour qu’il soit pratique d’utilisation,
ne tombe ou n'abime pas le lave-vaisselle au-dessous. La machine est venue avec une
notice et même avec une recette. Après avoir commencé un pétrissage hâtif au
milieu de la nuit, je me suis rendu compte que la recette était sans doute erronée
car la pâte obtenue n’avait rien à avoir avec le résultat escompté. J’ai réussi
à rattraper le coup et je suis arrivée au moment tant redouté du laminoir. La
notice était sous forme de petits dessins (comme ça, pas besoin de traduire en
plusieurs langues, vive la mondialisation !) mais faits par quelqu’un qui
ne savait pas mieux dessiner que notre fille de 8 ans. Nous avons passé un bon
quart d’heure avec PP avant de comprendre comment ça marche. S’en est suivi une
confection chaotique de tagliatelle d’un gout et forme douteux.
Cette aventure a tari mon
enthousiasme pour les pâtes fraiches pendant presque 1 an. Mais il y a quelques
semaines j’ai sorti le laminoir du fond du placard et j’ai décidé de faire
quelques changements dans le processus. J’ai commencé avec le principal :
j’ai changé de recette. O, miracle ! Les pâtes maison sont presqu’un jeu d’enfants !
Comme je n’avais pas de farine à pâtes typiquement italienne (à base de blé
dur), j’ai utilisé de la farine de type 55 et j’ai rallongé le temps de pétrissage
pour essayer de mieux développer le gluten.
Ingrédients :
(pour environ 4 parts, la recette
est adaptée du livre « La cuisine de Jamie Oliver »)
300 g de farine de type 55
3 gros œufs
2 càc de poudre de cèpes
2 càs de persil plat finement haché
Encore de la farine pour le plan
de travail
Pour la sauce :
500 g de champignons de Paris
250 g de gorgonzola
Environ 100 ml de crème liquide légère
Tamiser la farine dans un bol.
Ajouter les œufs, le persil et la poudre de cèpes à l’environ 2/3 de la farine et ajouter
le reste en petites portions afin d’obtenir une pâte assez dense. Pétrir la
pâte pendant 7-8 minutes afin qu’elle devienne lisse et élastique. Envelopper
dans du film alimentaire et laisser reposer 30 minutes à température ambiante.
Diviser la pâte en 4 parts. Recouvrir
trois des morceaux avec du film alimentaire. Abaisser la quatrième avec un rouleau à pâtisserie
sur le plan de travail légèrement fariné. Passer la pâte dans le laminoir réglé
à la plus grande épaisseur (distance entre les rouleaux). Fariner la pâte et la
repasser au laminoir réglé de plus en plus finement afin d’obtenir une pâte d’environ
1-2 mm d’épaisseur. Enfin passer la pâte par le rouleau qui la découpera en
tagliatelle (si vous avez l’accessoire) ou découper la pâte en tranches d’environ 1 cm d’épaisseur pour
obtenir les tagliatelle.
Former des nids de tagliatelles
et les laisser sur un torchon légèrement fariné pendant la préparation des autres
boules de pâte.
Cuire les tagliatelles pendant 3
minutes dans un grand volume d’eau bouillante salée. C’est ici que deux écoles s'affrontent : ceux qui mettent de l’huile d’olive pendant la cuisson des
pâtes et ceux qui n’en mettent pas. Pour ma part, je préfère en mettre un peu
car je trouve que les pâtes collent moins ensuite.
Egoutter les tagliatelles et les
servir avec la sauce au choix. Ici, j’ai préparé une sauce avec des champignons
de Paris revenus dans une sauteuse avec un peu de beurre jusqu’à ce que toute l’eau
s’évapore, du gorgonzola et de la crème liquide légère afin d’obtenir une sauce
bien nappante. Parsemer de persil plat finement haché et de parmesan fraichement râpé avant de servir.
Comments
Чудесни снимки и ароматни талятели!
Хубава седмица!
Хубан ден!
Много хубави снимки и вкусно предложение! :) Усмихнат ден! :)
Усмихнат ден!
Следващият етап сигурно ще е ... равиоли :)
Прекрасно представяне, Мира!