[BG] Ароматно къри със сирене панийр и зелени чушки,
придружено от хляб наан.
[FR] Curry très savoureux au
fromage paneer et poivrons verts, accompagné de naan.
По пътя към съботния пазар:
–
Мамо, а М. в училище ми каза, че хората произлизат от маймуните. Вярно
ли е?
– Ами, не съвсем. Сега ще ти
обясня...
След кратък преглед на произхода на вида, включващ австралопитека,
питекнатропа, неандерталеца и кроманьонския човек, идва следващият въпрос:
– А хората по едно време с динозаврите ли са живели?
– Ами, не съвсем. Сега ще ти обясня...
И поемам по пътя на терциер, креда, юра, триас, докато стигнем до:
– А преди това какво е имало?
Камбрий, докамбрий и коацерватни капки, идвам!
– А преди Земята?
Тук вече с лека ръка отхвърлих няколко милиарда години и подкарах направо
до началото, с надеждата, че това ще е последният въпрос:
– Големият Взрив!
И, логично, последва:
– А какво е Големият Взрив?
Та, ако приемем, че Големият Взрив е Началото на всичко, то тогава той стои
и в основата на тази рецепта.
Донякъде е така, защото за първи път чух за кадай панийр в сериала „Теория
на Големия Взрив” (The Big Bang Theory). От известно време бях чувала за сериала
и горе-долу знаех за какво става въпрос в него, но не го бях гледала. Ето че
напролет един колега ми даде да пробвам първия сезон (благодаря, Антоан!).
Вследствие на което прекарах вечерите през следващите няколко седмици в
компанията на четирите ми любими нърда : Шелдън, Ленард, Радж и Хауард. Или,
може би трябваше да ги представя подобаващо: доктор Купър, доктор Хофстедър,
доктор Кутрапали и, съжалявам Хауърд... господин!... Уолоуиц.
Та в един от епизодите Шелдън остава сам, докато приятелите му са във Вегас
и решава да прекара перфектната вечер : кадай панийр и филмите за Супермен.
Защото това е ястието, което олицетворява свободата – не само че е индийска
кухня, която роденият в Ню Делхи Радж ненавижда, но съдържа и голямо количество
фъстъци, които биха превърнали алергичния към ядки Хауърд в 50-килограмов
свистящ мехур, а освен това основната му съставка е сиренето панийр, което не
би понесло на нетолерантния към лактоза Ленард.
След това представяне нямаше начин да не пробвам тази рецепта. Може би
защото не съм родена в Ню Делхи, затова и харесвам индийската кухня.
Резултатът? Страхотен! Шелдън е прав... както винаги.
Понеже за пореден път не успях да намеря панийр в магазина за екзотични
храни, си направих от предната вечер. Оригиналната рецепта не съдържаше ядки,
но аз все пак добавих кашу... заради Хауърд.
Продукти:
250 г панийр (купешки, или домашен, направен от 2 л прясно мляко)
2 големи зелени чушки
1 глава лук
400 г домати от консерва
1 ч.л. с връх доматено пюре
2 скилидки чесън
1 ч.л. настърган джинджифил
125 г кашу
2 с.л. масло гхи
3 с.л. ситно нарязан пресен кориандър
1 пръчка канела
3 шушулки кардамон
3 зърна карамфил
¼ ч.л. нарязани на ситно сухи червени люти чушки
1 ч.л. смлян сух кориандър
1 ч.л. кимион на зърна
1 с.л. сушени листа от сминдух
Сиренето се нарязва на парчета с дебелина около 1 см и ширина 2-3 см.
Чушките се почистват от семената и се нарязват на парчета с ширина 2-3 см.
Лукът се нарязва на ситно, както и скилидките чесън. Кашуто се запича на горещ
сух тиган до зачервяване.
Маслото се загрява в дълбок тиган и в него се запичат парчетата панийр до
златисто. Изваждат се и се остаят върху домакинска хартия, за да попие
излишната мазнина.
В горещото масло се слагат пръчката канела, шушулките кориандър, зърната
карамфил и се сотират за около минута. Добавят се кимионът и сухите люти чушки
и се запържват за още около минута. Добавя се нарязаният лук и се запържва,
докато стане прозрачен, но без да се зачерви. Прибавят се настъргания
джинджифил, чесънът, сухият кориандърът и листата сминдух, огънят се намалява
до умерен и сместа се запържва за още 2-3 минути.
Добавят се чушките и се запържват за още 2-3 минути (докато омекнат).
Добавят се консервираните домати и доматеното пюре и се разбърква добре.
Оставя се да поври на тих огън за 4-5 минути, докато сосът се сгъсти. Добавя се
сиренето и са оставя на тих огън за още 2-3 минути.
Отдръпва се от огъня, покрива се и се оставя за 15-20 минути преди
сервиране, за да могат ароматите да се смесят.
Поднася се с нарязан пресен
кориандър, запеченото кашу и хляб наан, а може и със сварен ориз басмати.
Sur le chemin du marché de
samedi :
« Maman, M. de ma classe a
dit que l’homme était originaire du singe ? Est-ce vrai ? »
« Euh, pas tout à fait. Je
t’explique… »
S’en est suivi une courte revue
de l’origine de l’espèce, incluant l’australopithèque, le pithécanthrope,
l’homme de Neandertal et l’homme de Cro-Magnon avant l’arrivée de la question
suivante :
« Est-ce que les hommes ont
vécu au même temps que les
dinosaures ? »
« Euh, pas tout à fait. Je
t’explique… »
Et me voici embarquée sur le
chemin de tertiaire, quaternaire, crétacé, trias, jurassique, etc.
jusqu’au :
« Et qu’est-ce qu’il y avait
avant ? »
Cambrien, précambrien et bouillon
primaire, j’arrive !
« Et avant la
Terre ? »
Ici, j’ai balayé avec une main
légère quelques milliards d’années et je suis allée droit à l’essentiel en
espérant que ce serait la dernière question :
« Le Big Bang !»
Et, logiquement, la suite :
« C’est quoi le Big
Bang ? »
Alors, si on postule que le Big
Bang est le début ultime, on pourrait conclure qu'il est aussi la raison de cette recette.
Ce qui n’est pas tout à fait
incorrect car j’ai entendu parler du kadhai paneer dans la série «The BigBang Theory». Cela faisait un moment que j’avais entendu parler de la
série et j’en connaissais un peu le sujet, mais je ne l’avais pas encore vue.
Au printemps dernier un de mes collègues m’a prêté la première saison (merci
Antoine !). Résultat des courses, j’ai passé mes soirées pendant quelques
semaines en compagnie de mes quatre nerds préférés : Sheldon, Leonard, Raj
et Howard. Ou peut-être devrai-je les présenter convenablement : Dr
Cooper, Dr Hofstadter, Dr Koothrappali et, désolée Howard … monsieur !...
Wolowitz.
Alors, dans un épisode de la
deuxième saison Sheldon reste seul à la maison pendant que ses amis vont à Vegas
et décide de passer la soirée parfaite : kadhai paneer et les vieux films
de Superman. Parce que pour lui, c’est le plat symbolisant la liberté de la
soirée. Car il représente la cuisine indienne que Raj, originaire de New Delhi,
déteste. De plus, il contient une quantité généreuse de cacahouètes qui
transformeraient Howard, qui est allergique aux noix dans une cloque sifflante
de 45 kilos. Et, en dernier, son ingrédient principal est le fromage paneer,
qui ne serait pas du gout de Leonard, l’intolérant au lactose du groupe.
Avec une telle présentation je me
devais de tester la recette. Parce que, n’étant pas originaire de New Delhi,
j’apprécie la cuisine indienne.
Le résultat ? Superbe !
Sheldon a raison… comme à son habitude.
Vu que je n’ai toujours pas réussi
à trouver du paneer dans l’épicerie exotique, j’ai préparé une dose la veille.
La recette d’origine ne contenait pas de noix de cajou, mais j’en rajouté une
bonne poignée, pour Howard.
Ingrédients :
(Pour 4-5 parts, la recette est
adaptée du blog Monsoon Spice)
250 g de paneer (acheté dans une
épicerie indienne ou fait maison à partir de 2L de lait)
2 gros poivrons verts
1 oignon
400 g de tomates concassées en
conserve
1 càc bombée de concentré de
tomates
2 gousses d’ail
1 càc de gingembre frais râpé
125 g de noix de cajou
2 càs de beurre ghee
3 càs de coriandre frais finement
ciselé
1 bâton de cannelle
3 gousses de cardamone
3 clous de girofle
¼ càc de piment rouge séché écrasé
1 càc de coriandre en poudre
1 càc de graines de cumin
1 càs de feuilles de fenugrec
séchées
Découper le fromage en morceaux
d’environ 1 cm sur 2-3 cm. Epépiner et nettoyear les poivrons et les découper
en morceaux de la même taille que le fromage. Hacher finement l’oignon et les
gousses d’ail. Torréfier les noix de cajou dans une poêle chaude pendant
quelques minutes.
Faire chauffer le ghee dans une
casserole et y faire dorer les morceaux de paneer de chaque côté. Les sortir
et
laisser égoutter sur du papier absorbant.
Mettre le bâton de cannelle, les
gousses de coriandre et les clous de girofle dans le beurre chaud et les faire
sauter pendant 1 minute. Ajouter les graines de cumin et le piment rouge et les
faire sauter pendant encore 1 minute. Ajouter l’oignon et les faire sauter
jusqu’à ce qu’il devienne translucide, mais sans le colorer. Ajouter le
gingembre râpé, l’ail, le coriandre en poudre et les feuilles de fenugrec,
baisser le feu et laisser cuire pendant 2-3 minutes.
Ajouter les morceaux de poivrons
et les faire sauter pendant 2-3 minutes.
Verser les tomates concassées, la
purée de tomates et bien mélanger. Laisser cuire au feu doux pendant 4-5
minutes, jusqu’à ce que la sauce épaississe ? Ajouter les morceaux de
fromage et laisser sur le feu pendant encore 2-3 minutes.
Retirer du feu, couvrir et
laisser lkes arômes infuser et se mélanger pendant 15-20 minutes avant la
dégustation.
Servir parsemé de coriandre frais
ciselé et les noix de cajou, accompagné du pain naan ou de riz basmati.
Comments
Поздрави
Бях впечатлена от това сирене, приготвено и от теб, а сега и от тази рецепта!
Харесвам индийска кухня, но и аз като Дени не слагам всичкото люто :)
А добавка на кашу го е направило още по-вкусно!
Прегръдки и хубави летни дни!
Сега и сериал ще трябва да гледам;) И да приготвям това сирене... Изобщо създаде ми работа;) ЧУдесни снимки, а аз съм почитател на индийската кухня, така че благодаря!
За индийската кухня - смело намалявай лютите подправки :). В оригиналната рецепта освен, че количеството люта червена чушка беше поне тройно, имаше и още 2 зелени люти чушлета, които аз пропуснах :). Все пак държа на небцето си :))).
Дани, благодаря ти! :)
Мъхче, то кърито не е задължително да върви със сериала ;). А сиренето се прави почти само - само отцеждаенто е дълго :). Сериалът като формат доста напомня "Приятели", та ако харесваш "Приятели", може и "Големият взрив" да ти допадне :).
Хубави почивни дни!
Отскочих да видя рецептата за това индийско сирене. Лесно ми се видя, а и добре изглежда след обработка и в компанията на останалите продукти :)
Сиренето се прави супер лесно и става за похапване дори и без къри :).
Хубав край на седмицата!
И Шелдън винаги е прав :)
(P.S.: За пръв път оставям коментар тук, но искам да споделя че следя блога от известно време...и вече съм фен :))
Благодаря ти за положителния коментар! Добре си дошъл да се отбиваш винаги, когато имаш желание и възможност. How I met... още не съм го започнала, но вече от няколко места чувам, че е много добър :). Следва в списъка :).
В интерес на истината, често се заинтересувам от някое ядене, което съм видяла във филм или книга. Та в хода на гийко-нърдовските мисли, така се заинтересувах и от джамбалаята (http://marmottesetchocolat.blogspot.fr/2010/05/jambalaya.html) - покрай Star Trek DS9 :))).
Поздрави и приятно гледане с приятели и кадай панийр :)
П.П. Сега се усещам, че с теб май имаме общи приятели ;).