[BG] Червено брауни с
кадифен вкус и слой от крем-сирене за 14 февруари.
[FR] Un brownie rouge et velouté, avec une couche au fromage à tartiner
pour le 14 février.
Тази година нещо май ми се объркаха празниците. От доста време насам бях
убедена, че Трифон Зарезан се празнува на 14 февруари, заедно със св. Валентин.
Но ето че тази година още на 1 февруари, видях в редица блогове и сайтове, че е
празникът Трифон Зарезан. Явно 14 февруари е останал по стария стил. Жалко,
защото една хубава чаша червено вино ми и идва добре като противовес на
розовите и червени сърца навсякъде. Но, за да не остана по-назад от
розово-червената вълна, се включвам с един лесен и сравнително бърз (за моите
стандарти) сладкиш, който по цвят отива на който изберете празник за утрешния
ден.
Както вече знаете, съм почитател на рецептите за сладкиши тип „Червено кадифе”. Като всички хора, имам своите моменти на тиха лудост. Ако случайно се
чудите, имам и още рецепти в запас, които ще запазя за друг случай. Но ако
някой ден видите тук рецепта за говеждо печено „Червено кадифе”, може да
започнете да се притеснявате... или не.
Когато видях долната рецепта, веднага реших, че непременно трябва да я
изпробвам. И вече го направих 3 пъти досега. Сега е ваш ред. Празнувате ли
утре?
Продукти:
114 г масло
60 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
3/4 чаша захар
2 с.л. ванилова захар
2 големи яйца
2/3 чаши брашно
¼ ч.л. сол
1/3 чаша нарязани на едро макадамови ядки
Червена сладкарска боя
За слоя от крем-сирене:
225 г крем сирене („Филаделфия”)
¼ чаша ванилова захар
1 голямо яйце
Тавата се намаслява и застила с пекарска хартия, като се прилепва плътно към
стените. Самата пекарска хартия може да се намаже допълнително отвътре с масло.
Брашното се пресява със солта. Шоколадът и маслото се разтапят внимателно
на водна баня и се разбъркват добре до получаване на гладка и лъскава смес. Яйцата
се разбиват със захарта и ваниловата захар в дълбока купа, добавя се
сладкарската боя и се разбърква добре. Прибавят се разтопените масло и шоколад.
При нужда може да се добави още сладкарска боя. Добавят се брашното и
макадамовите ядки и се разбърква добре. Сместа се изсипва в тавата.
Фурната се загрява на 170 градуса. Крем-сиренето се разбива отделно с
яйцето и ваниловата захар. Сместа се разпределя на купчинки върху червеното
тесто в тавата. Двете теста се смесват на няколко места внимателно с вилица или
дървена клечка.
Пече се в продължение на 35-40 минути, като готовността се проверява с
върха на нож или с клечка за зъби. Сладкишът трябва да остане леко влажен в
средата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка преди
сервиране.
Depuis des années en Bulgarie on
fête le saint patron des vignerons, jardiniers et tenanciers de bars (St.
Trifon) le 14 février tout en buvant du vin… rouge la plupart du temps. Sauf que,
cette année je me suis aperçue déjà au 1er du mois, que c’était la
fête de St Trifon. Ce qui m’a paru un peu bizarre. Mais il semblerait, que c’est
une question de calendrier grégorien ou julien et que d’après le canon de l’Eglise
bulgare la date de la fête serait le 1er février. Ce qui est dommage,
car un verre de vin contrebalance bien les cœurs en rouge et rose qui pullulent
partout à l’occasion de la Saint-Valentin. Mais, pour ne pas se démarquer de la
vague en rouge et rose, je vais présenter une recette facile et rapide qui en
plus est en accord de couleur avec la fête de votre choix demain.
Comme vous le savez déjà, je suis
une grande amatrice des gâteaux de type « Red Velvet » (Velours
rouge). Comme tout le monde, j’ai mes moments de folie. J’ai plein d’autres
recettes, au cas où vous vous posiez la question, mais je vais les réserver
pour d’autres occasions. Par contre, si un jour vous voyez une recette de rôti
de bœuf « Red Velvet », vous pourrez vous poser des questions sur ma
santé mentale… ou pas.
Dès que j’ai vu la recette
ci-dessous, j’ai tout de suite voulu l’essayer. Ce que j’ai fait déjà à 3
reprises. Maintenant c’est à votre tour. Que fêtez-vous demain ?
Ingrédients :
(Pour un moule de 20x20 cm, 1
tasse = 250 ml, la recette est adaptée du blog Baking Bites)
114 g de beurre
60 g de chocolat noir à
pâtisserie (64% de cacao)
¾ tasse de sucre
2 càs de sucre vanillé
2 gros œufs
2/3 tasse de farine
¼ càc de sel
1/3 tasse de noix de macadamia
grossièrement hachées
Colorant alimentaire rouge (le
mien est en poudre et il est très fort)
Pour la couche au fromage à
tartiner :
225 g de fromage à tartiner („Philadelphia”)
¼ tasse de sucre vanillé
1 gros œuf
Beurrer le moule et le couvrir
avec du papier sulfuriser. Beurrer aussi le papier sulfurisé à l’intérieur.
Tamiser la farine avec le sel.
Faire fondre doucement le chocolat et le beurre au bain-marie. Dans un bol,
battre les œufs avec les deux sucres et le colorant alimentaire. Ajouter le
chocolat et le beurre fondu et bien mélanger. Rajouter du colorant, si besoin. Ajouter
la farine et les noix de macadamia et bien mélanger. Verser la pâte dans le
moule.
Préchauffer le four à 175°C. Dans
un bol mélanger le fromage à tartiner avec le sucre et l’œuf. Ajouter ce
mélange en petits tas sur la pâte rouge et mélanger doucement les deux couches
avec une fourchette ou une pique en bois.
Enfourner le gâteau pendant 35-40
minutes (vérifier la cuisson avec la pointe d’un couteau ou une pique en bois,
il doit rester légèrement humide à l’intérieur).
Sortir le brownie du four et le
laisser refroidir complètement sur une grille avant la dégustation.
Comments
Мира, честит празник - нека любовта и топлината от споделените те чувства те обграждат всеки ден!
Сърдечни поздрави!
Хубав празник и наздраве!
И аз го правих и е чудесен!
Честит празник и наздраве :)
Много обичам брауниз, а с това крема сирене изглежда още по-изкущаващо!
А за визията му - нямам думи - много красиво!
Поздрави и хубави почивни дни!
Надявам се, че всички сте изкарали чудесни празници!