Baci di ricotta
По принцип избягвам да пържа на маслена баня, защото се отразява твърде добре на окръжността, която пазя (така де, някои пазят линия... а моята просто е по-дебела, лол!). Поради това, вкъщи рядко приготвям пържени картофи, тиквички, филийки, понички и бухти, макар че много ги обичам(е). Затова и домочадието много се радва, когато реша да ги поглезя с нещо „по-така”. Рецептата за тези понички идва от сайта на Найджела Лоусън и е почти непроменена, само увеличих количеството канела, понеже от предна рецепта установих, че канелата се връзва прекрасно с рикота. За моя най-голяма радост, са и бързи и лесни за приготвяне, идеални за някоя студена и мъглива неделна сутрин, когато ви се прииска да събудите любимите си хора с целувки с рикота.
Продукти:
(за около 22-25 бухтички, рецептата е адаптирана от сайта на Найджела Лоусън)
250 г рикота (или безсолна извара)
2 яйца
80 г брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
Щипка сол
1 ч.л. канела
1 ½ ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. кафява захар
Пудра захар за поръсване (по желание)
Слънчогледово олио за пържене (количество, достатъчно да се получи слой от около 2 см дълбочина в тигана)
В купа се разбиват рикотата и яйцата. Прибавят се брашното, бакпулвера, канелата, захарта, солта и ваниловия екстракт. Разбива се до получаване на гладка смес.
Олиото се загрява на среден огън в дълбок тиган. Със супена лъжица се загребва от сместа и се пуска в горещото олио. Поничките са изпържват до златисто (става за около минута от всяка страна). Изваждат се и се поставят върху няколко листа домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Сервират се топли, поръсени с пудра захар.
Baci di ricotta
Habituellement j’évite de faire de la friture, car elle a des effets très favorables sur la circonférence que j’essaie de garder (eh oui, certaines gardent la ligne… bon, la mienne est un peu plus épaisse, lol !). Voilà pourquoi, il est très rare que je prépare des beignets, pain perdu, frites à la maison, même si nous les aimons beaucoup. Bien sur, il y a des heureuses exceptions… parfois. En voici une, que j’ai vue sur le site de Nigella Lawson et que j’ai laissée presque inchangée… sauf pour augmenter la quantité de cannelle. De plus, la recette est rapide et facile à faire, surtout un dimanche matin froid et brumeux quand vous avez envie de réveiller vos bien-aimés avec des bisous à la ricotta.
Ingrédients (Pour environ 22-25 beignets) :
(la recette est adaptée du site de Nigella Lawson)
250 g de ricotta
2 œufs
80 g de farine
1 ½ càc de levure chimique
Une pincée de sel
1 càc de cannelle
1 ½ càc d’extrait de vanille
2 càs de sucre roux
Sucre glace
Huile de tournesol pour la friture (suffisamment pour avoir une couche d’environ 2 cm d’épaisseur dans la poêle)
Dans un bol, mélanger la ricotta avec les œufs. Ajouter la farine, la levure, le sel, le sucre, la cannelle et la vanille. Mélanger afin d’obtenir un appareil homogène.
Faire chauffer l’huile à feu moyen dans une poêle profonde. Prendre un peu d’appareil à beignets avec une cuillère et le laisser tomber doucement dans l’huile chaude. Faire dorer les beignets en les retournant à mi-cuisson. Les sortir et les égoutter sur quelques feuilles de papier absorbant.
Les servir chauds, saupoudrés de sucre glace.
Comments
Заинтригуваме с тази комбинация от канела и рикота, Мира. Е, то се видя, че ще се пробват :-)
Поздрави, Милена :-)
Чудесно предложение, Мира!
Мира, следващите ще са по твоята рецепта:)!
Ирина, Аелис, ща са редвам, ако рецептата ви допадне!
Хубава сряда ви пожелавам! :)