Макарони от Амиен
Изненадаааа! По случай първи април днес ще изляза от белтъчено-целувчено-черупчесто-креместите сладки и ще ви представя едни техни братовчеди от Пикардия. Пак са макарони, но от друг вид.
Както разказвах преди време, съществуват различни видове макарони. Най-популярни са парижките, наречени още „френски” в българското (и не само) Нет пространство, може би защото са най-известни отвъд пределите на Франция. Но за радост на почитателите на белтъка и бадемовото брашно, има още няколко вида от тези сладки.
Днес ще ви запозная с макароните от Амиен. Съставките са подобни, но не и консистенцията. Амиенските са плътни, меки и леко влажни... и бързи, понеже не изискват състаряване на белтъците, а само 6 (!) часа престой в хладилника. Идеални са с кафе!
В добавка, няколко зимни снимки от Амиен (направени от ПП преди 2 години), известен с катедралата си Нотр-Дам – прекрасен пример за готическа архитектура и най-голямата средновековна постройка във Франция.
Продукти:
250 г бадемово брашно
160 г кафява захар
2 с.л. ванилова захар
1 щипка сол
2 с.л. golden syrup (частично инвертиран глюкозов сироп, може да се замени с мед)
1 с.л. желе от дюля
1 ч.л. бадемов екстракт
55 г белтъци
20-22 сурови обелени бадемови ядки
В купа се смесват бадемовото брашно, захарта, ваниловата захар, щипката сол и golden syrup. Добавят се белтъците и се разбърква добре. Прибавят се желето от дюля и бадемовият екстракт и се разбърква до получаване на еднородна смес.
Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя за 6 часа в хладилник да се стегне.
Голяма плоска тава се застила с хартия за печене. Фурната се загрява на 150 градуса. Тестото се изважда от хладилника, прехвърля се върху силиконова подложка (или парче хартия за печене) и се оформя на „салам” с диаметър 4-5 см. С остър нож се нарязва напречно на дискове с дебелина около 2 см. Дисковете се дооформят с мокри ръце и се поставят в тавата, на 3-4 см разстояние. Върху всеки макарон се поставя по една бадемова ядка.
Пекат се в продължение на 25 минути (до златисто). Изваждат се и се оставят да изстинат напълно върху решетка. Сервират се с кафе.
Macarons d’Amiens
Surprise, surprise! A l'occasion du premier avril, je vais vous présenter pas un poisson, mais encore des macarons. Seulement cette fois, je vais sortir des sentiers battus de la meringue-ganache habituelle pour m’aventurer chez les picards.
Comme je l’ai raconté il y a quelque temps, il existe différents types de macarons. Les plus populaires sont bien sûr, les macarons parisiens, plutôt connus sous le nom de «macarons français» sur le Net, peut-être parce qu'ils sont les plus célèbres en dehors de la France. Mais à la grande joie des fans de poudre d'amande et de blanc d’œuf, il y a plusieurs types de macarons.
Aujourd'hui je vous présente les macarons d'Amiens. Les ingrédients sont similaires, mais pas la consistance. Les macarons d’Amiens sont plus denses, mous et légèrement humides à l’intérieur ... et rapides, car ils ne nécessitent pas le vieillissement des blancs, mais seulement 6 (!) heures dans le réfrigérateur. Idéals avec le café!
En bonus, quelques photos hivernales d'Amiens (prises par PP il y a 2 ans) et de sa magnifique cathédrale Notre-Dame.
250 g de poudre d'amandes
160 g de sucre roux
2 càs de sucre vanillé
1 pincée de sel
2 càs de golden syrup (sirop de glucose partiellement inversé, peut être remplacé par du miel)
1 càs de gelée de coings
1 càc d'extrait d'amande amère
55 g de blancs d’œuf
20-22 amandes émondées
Dans un bol, mélanger la poudre d'amandes, le sucre, le sucre vanillé, la pincée de sel et le golden syrup. Ajouter les blancs d'œuf et bien mélanger. Ajouter la gelée de coings et l'extrait d'amande et mélanger jusqu'à obtenir une pâte homogène.
Couvrir le bol d'un film alimentaire et laisser reposer pendant 6 heures au réfrigérateur pour qu’elle raffermisse.
Couvrir une plaque de four avec du papier sulfurisé. Préchauffer le four à 150 °C. Sortir la pâte du réfrigérateur, la transférer sur un tapis en silicone (ou un morceau de papier de cuisson) et former un boudin d’environ 4-5 cm de diamètre. Découper la pâte en disques avec une épaisseur d'environ 2 cm avec un couteau bien aiguisé. Arrondir la forme des disques avec les mains mouillées et les mettre sur la plaque du four à 3-4 cm de distance. Décorer chaque macaron avec une amande.
Enfourner pendant 25 minutes (ou jusqu'à ce qu’ils soient bien dorés). Sortir du four et les laisser refroidir complètement sur une grille. Déguster avec un café.
Катедралата Нотр-Дам в Амиен / La cathédrale Notre-Dame d'Amiens
Катедралата Нотр-Дам в Амиен - отвътре / La cathédrale Notre-Dame d'Amiens - intérieur
Катедралата Нотр-Дам в Амиен - нефът/ La cathédrale Notre-Dame d'Amiens - le nef
Катедралата Нотр-Дам в Амиен - отвътре / La cathédrale Notre-Dame d'Amiens - intérieur
Катедралата Нотр-Дам в Амиен - органът и розата / La cathédrale Notre-Dame d'Amiens - l'orgue et la rosace
Амиен / Amiens
Амиен / Amiens
Амиен - статуята "Мъж върху спасителен пояс" по средата на един от каналите, пресичащи града / Amiens - la statue "L'homme sur sa bouée" sur un des canaux de la ville
Comments
И най-накрая една рецепта за макарони, която е "човешка"
Виж сега мога да ги направя :)
И с този аромат на дюли...
Прегръдки и усмихнат уикенд!
Спорна и усмихната седмица, Мира :-)
Мира, бих те посъветвала да не пробваш с конфитюр от круши, а с някой по-кисел - от кайсии или вишни, за баланс, понеже самите макарони стават доста сладки.
Дани (и двете :)), определено това и най-"човешката" рецепта за макрони досега :). Някой път ще пробвам и от другите региони (като събера снимков материал от тях, лол!)
Поздрав най - сърдечен! :)
J'ai vraiment adoré cette version de macarons parce que délicieuse et rapide à faire ! Ma gourmandise n'étant pas toujours patiente ... ;o) Et en plus, leur conservation est meilleure !