Обещах няколко рецепти с чай матча, ето поредната. Трябваше ми лек десерт за гости и този се оказа наистина добра комбинация.
Продукти:
150 г кисело мляко с аромат на ванилия
250 г натурално обезмаслено кисело мляко
250 г студена течна сметана
150 г бял шоколад
8 г желатин
3 ч.л. зелен чай матча
Желатинът се накисва в студена вода за няколко минути. Зеленият чай се разбърква с двата вида кисело мляко (ако нямате под ръка кисело млако с аромат на ванилия, може да ползвате обикновено, леко подсладено и да добавите ванилов екстракт). Белият шоколад се разтапя внимателно на водна баня. Студената сметана се разбива с миксер на пухкав крем. Разтопеният шоколад се добавя внимателно на 3 пъти към разбитата сметана. Около ¼ от получената смес се отделя в купа.
Желатинът се отцежда и разтапя на водна баня или в микровълнова фурна (за около 20-30 секунди на средна мощност). Добавя се към сместо от кисело мляко и зелен чай и се разбърква внимателно. Прибавя се по-голямото количество сметана и бял шоколад и се разбърква добре. Полученият крем се разпределя в чаши. Отгоре се добява отделената част от сметана и бял шоколад. Охлажда се 1 нощ (или поне няколко часа) в хладилник преди сервиране.
J’avais promis de nouvelles recettes au thé vert matcha. En voici une. Il me fallait un dessert léger et au gout assez subtil (après une raclette, lol !) pour des amis qui sont venus manger à la maison. Cette mousse s’est avéré une association de saveurs très réussie.
Ingrédients :
(pour 8 verrines d’environs 100 ml, la recette est adaptée du blog « Dashi Dashi »)
150 g de yaourt à la vanille
250 g de yaourt nature 0%
250 g de crème liquide bien froide
150 g de chocolat blanc
8 g de gélatine (4 feuilles)
3 càc de thé vert matcha
Faire tremper les feuilles de gélatine dans un bol d’eau froide pendant quelques minutes. Mélanger les deux types de yaourt et le thé vert dans un bol. Faire fondre le chocolat blanc au bain-marie ou au four à micro-ondes. Monter la crème froide en chantilly avec un mixeur. Ajouter doucement le chocolat blanc fondu à la chantilly en 3 fois, en mélangeant bien. Laisser environ ¼ de la crème ainsi obtenue de coté.
Egoutter la gélatine et la faire fondre au four à micro-ondes à puissance moyenne pendant 20-30 secondes (sans faire bouillir). Ajouter la gélatine fondue au yaourt au thé vert et bien mélanger. Ajouter les ¾ restants du mélange chantilly/chocolat blanc et mélanger afin d’obtenir une crème légère et homogène. Verser la crème dans les verrines. Ajouter une couche de chantilly/chocolat blanc restant sur le dessus.
Refroidir une nuit au frigo (ou au moins quelques heures) avant de déguster.
Comments
Поздрави :)
Мерси, Роце, и хубава вечер!
Поздрави!:)))
Сърдечни поздрави!
Поздрави и приятна вечер!
Много хубаво съчетание на цветовете се е получило с муса и салфетката.А това с точната доза желатин е доста специален момент в рецептите,където го има...и хич не го обичам тоз момент.
Поздрави и хубав уикенд!