Скоунс с орехи и кленов сироп / Scones aux noix et sirop d'érable

 


(Възстановена рецепта от октомври 2019г)

Нашега или наистина, Мармотника навърши 10 години. Може би аз съм най-учудена от този факт. Не за друго, а защото изобщо не вярвах, че ще успее да ми задължи вниманието толкова дълго време. Мислех, че ще го зарежа още на втората година. Абе, то навремето се чудех и дали ще успея да остана омъжена повече от 5 години, току-виж ми омръзнало... ама ей ни на, с ПП скоро ще чукнем 18 години заедно. Та така, понякога се изненадвам сама себе си.

Лошото е, че напоследък нямам много време за блога, правя се на много работна и вечер полузаспивам пред сериала. Но пък имам поне 10 рецепти в запас, които определено трябва да седна да напиша.

Изобщо накратко, вместо равносметка, по случай двете петилетки на блога, ви черпя с по един скоунс (да, пак скоунс!). Обещавам ви, че не губите от замяната. А за двадесетата годишнина може би даже бих се замислила дали да не направя и торта.

А междувременно ви казвам до скоро, до нови кулинарни приключения и да живеят Мармотите!



Продукти

(за 6 броя с диаметър 7 см, рецептата е адаптирана от книгата „National Trust Book of Scones“)

80 г пълнозърнесто брашно

170 г бяло брашно

60 г плътна кафява захар

1 1/2 ч.л. бакпулвер

Щипка сол

65 г масло

35 г орехови ядки, счукани на едро

1 яйце голям калибър

50-80 мл прясно мляко

1 с.л. кленов сироп

Брашното се пресява с бакпулвера в купа. Добавят се солта и захарта и се разбърква добре. Прибавя се студеното масло, нарязано на дребни кубчета и се изронва с пръсти в брашното* (вижте бележките под линия). Яйцето се разбива, отделя се малко настрана за намазване и остатъка се добавя към брашното. Прибавят се половината ядките, кленовият сироп и прясното мляко на порции и се замесва меко тесто.

Тестото се разточва на кръг с дебелина 3 см върху леко набрашнения работен плот и се изрязват кръгове с диаметър 7 см с чаша или резец за сладки. Оформените скоунс се поставят върху тава, застлана с пекарска хартия. Остатъците от тестото се събират, оформят на кръг с дебелина 3 см и отново се изрязват, докато се изразходва цялото тесто. Намазват се с отделеното разбито яйце, разредено с малко вода или прясно мляко. и се поръсват с малко от от останалите орехови ядки

Фурната се загрява на 170 градуса.

Пекат се в загрятата фурна в продължение на 15 – 20 минути, или до златисто. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.

Сервират се леко топли, с малко масло или сметана.

* Може да приготвите рецептата до този етап от предната вечер, да оставите покритата купа на съхранение в хладилника и на сутринта само да добавите яйцето, ядките, кленовия сироп и млякото и да замесите и оформите скоунсите, докато фурната се загрява.

***********************************************************************************


Mine de rien, aujourd'hui les Marmottes ont eu 10 ans. C'est moi la première étonnée. Je n'avais jamais pensé que le blog pourrait retenir mon attention pendant si longtemps. Je pensais que j'allais jeter l'éponge au bout de deux ans. Ceci dit, il y a quelques années je n'étais pas du tout sûre si j'allais pouvoir rester mariée plus de 5 ans, j'avais peur que j'allais en avoir marre... mais voilà, nous allons bientôt fêter nos 18 ans ensemble avec PP. Parfois je m'étonne moi-même.

Malheureusement, depuis quelque temps, je n'ai pas trop de temps pour le blog. Les journée sont longues et le soir je roupille devant les séries . Et j'accumule des recettes que je devrais publier. J'en ai au moins 10 en stock.

Tout ça pour vous dire que je vous propose des scones (encore!) pour marquer le coup. A la place d'un bilan. Je vous assure, vous gagnez au change. Et pour les 20 ans du blog il est même possible que j'envisage de préparer un gâteau.

En attendant je vous dis à très bientôt pour des nouvelles aventures culinaires et vive les Marmottes!

Ingrédients :

(pour 6 scones de 7 cm, la recette est adaptée du livre « National Trust Book of Scones »)

80 g de farine complète

170 g de farine

60 g de vergeoise

Une pincée de sel

1 1/2 càc de levure chimique

65 g de beurre

35 g de noix concassés

1 gros oeuf

50-80 ml de lait

1 càs de sirop d'érable

Dans un bol, tamiser la farine avec la levure. Ajouter le sel et le sucre et bien mélanger. Ajouter le beurre froid coupé en dés et l’émietter avec les bouts des doigts * (voir les notes en bas). Battre l’œuf dans un ramequin, réserver une cuillerée et verser le reste dans le mélange de farine et sucre. Ajouter le sirop d'érable, la moitié des noix et le lait en portions et pétrir pour former une boule de pâte homogène.

Etaler la pâte avec les mains ou avec un rouleau sur le plan de travail légèrement fariné en cercle de 3-4 cm d’épaisseur. Découper des ronds de 7 cm avec un emporte-pièces et disposer les scones sur une plaque recouverte de papier cuisson. Ramasser les restes de la pâte et répéter l’opération jusqu’à l’utilisation de toute la pâte. Badigeonner le dessus avec le jaune d'oeuf restant dilué dans un peu d'eau ou de lait et parsemer avec le reste des noix.

Préchauffer le four à 170°C.

Enfourner les scones pendant environ 20 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient dorés. Laisser refroidir sur une grille à la sortie du four.

Servir chauds, accompagnés de crème fraiche ou de beurre.

* Vous pouvez préparer la recette jusqu’ici la veille, garder le bol couvert au frigo et le lendemain matin, ajouter juste l’œuf, les noix, le sirop d'érable et le lait et former les scones pendant que le four chauffe.

Comments