(Възстановена публикация от ноември 2019)
Или как да използваме остатъците от едно ядене за вкъщи.
Нека тези, които никога не ги е мързяло да приготвят вечерята, да вдигнат ръка!
Странно, няма много желаещи...
Аз първа си признавам, че понякога хич не ми се готви, било поради липса на време, вдъхновение, закъснение в пазаруването или чисто и просто, мързел. В такива случаи, спасението идва под формата на богат аперитив, със сирена и колбаси или изобщо каквото е останало в шкафовете, пица или друго ядене за вкъщи и фамилията е доволна. Близо до нас има и доста добър индийски ресторант и често поръчваме по телефона и след около 40 минути отиваме да си вземем поръчката. Затова понякога се случва да ми остане пиле тандури за оползотворяване, най-често в някоя салата. Но един път пробвах да го сложа в киш и се оказа наистина добра идея. Затова няколко месеца по-късно повторих упражнението, но този път с пиле тандури, което приготвих сама. Затова за тази рецепта може или да си изпечете пилето, или да озползвате вече готово. Дори не е задължително и да е "тандури", най-обикновено печено пиле също ще свърши работа, само добавете малко къри в соса.
Продукти:
за форма с диаметър 30 см
за тестото:
280 г брашно
140 г масло
1 ч.л. сол
3 ч.л. къри на прах
1 жълтък (запазете белтъка)
около 50 - 60 мл студена вода
За плънката:
400 г пилешки гърди
1 ч.л. смес подправки "тандури"
125 г кисело мляко
1 глава лук
20 г масло
2 с.л. захар
1 с.л. балсамико
3 яйца голям калибър + белтъка от тестото
250 г заквасена сметана
50 г ементал (или кашкавал)
Приготвяне на пилето (прескочете този етап, ако ползвате готово печено пиле):
Месото се нарязва на хапки. В купа се разбъркват киселото мляко, подправките тандури и пилешкото месо. Покрева се и се оставя в хладилника за 2 часа.
Фурната са загрява на 190 градуса. Пилешките хапки се поставят в тава, покрита с пекарска хартия и се пекат 10 минути.
Приготвяне на тестото:
В купа се разбъркват брашното, солта и кърито. Добавя се нарязаното на кубчета студено масло и се претрива с брашното, докато се получи консистенция на мокър пясък. Прибавя се жълтъкът и половината вода и се замесва сравнително твърдо тесто, което не лепне по ръцете. При нужда се добавя постепенно останалата част от водата (ако тестото е много сухо). Тестото се оформя на топка, увива в домакинско фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
Приготвяне на карамелизирания лук:
Лукът се нарязва на тънки полумесеци. Маслото се загрява в касерола и в него се задушава лукът за няколко минути със щипка сол, колкото да стане прозрачен и част от водата в него да се изпари. Поръсва се със захарта, огънят се намалява, покрива се и се оставя на тих огън да се карамелизира за 15 минути, като се разбърква от време на време. Когато лукът придобие златисто-карамелен цвят, се добавя балсамикото, разбърква се добре, оставя се да поври около минута и се отдръпва от огъня.
Приготвяне на киша:
Фурната се загрява на 190 градуса.
Тестото се изважда от хледилника и се разточва върху леко набрашнения работен плот до дебелина около 5 мм. Облицоват се дъното и стените на формата, като краищата се подрязват при необходимост. Тестото на дъното се набожда на няколко леста с вилица. Отгоре се разпределят пилешкото месо на хапки и карамелизираният лук.
В купа се разбиват яйцата, останалият от тестото белтък и сметаната. Добавя се настъргания ементал (кашкавал) и сместа се изсипва в тавата като се разпределя ранвомерно върху пилето и лука (може леко да разклатите тавата, за да се разпредели по-равномерно).
Кишът се пече около 30 - 35 минути, докато повърхността му стане златиста. Изважда се и се оставя да изстине за няколко минути преди поднасяне. Сервира се със зелена салата.
**********************************************************************************
Quiche au poulet tandoori et oignons caramélisés
Ou comment utiliser les restes d’un repas à emporter.
Que ceux ou celles qui n’ont jamais eu la flemme de préparer à manger lèvent la main !
Bizarre, il n’y a pas grand monde…
Je suis la première à avouer qu’il m’arrive de ne pas avoir envie de faire à manger, que ce soit par manque de temps, inspiration, courses en retard ou simplement pure fainéantise. Dans des cas comme ça, la solution de secours est apéro dinatoire avec ce qui reste dans les placards, pizza ou un autre plat à emporter et la famille est ravie. Nous avons un bon restaurant indien pas très loin de la maison et souvent nous passons commande chez eux avant d’aller la chercher 40 minutes plus tard. Il arrive parfois que je me retrouve avec des restes du poulet tandoori grillé à accommoder. En salade la plupart du temps. Mais une fois, j’ai testé la version quiche et c’était vraiment pas mal. Du coup, j’ai renouvelé l’expérience quelques mois plus tard, mais cette fois, avec du poulet tandoori que j’avais fait moi-même. Vous pouvez soit le faire griller à la maison, ou utiliser du poulet déjà cuit.
Ingrédients :
(pour un moule de 30 cm)
Pour la pâte :
280 g de farine
140 g de beurre froid
1 càc de sel
3 càs de curry en poudre
1 jaune d’œuf (garder le blanc)
Environ 50 – 60 ml d’eau froide
Pour la garniture :
400 g de blancs de poulet coupés en portefeuille
1 càc de mélange d’épices tandoori
125 g de yaourt nature
1 oignon
20 g de beurre
2 càs de sucre
1 càs de vinaigre balsamique
3 gros œufs + le blanc qui reste
250 g de crème fraiche
50 g d’emmental
Préparation du poulet (sauter cette étape, si vous utilisez du poulet déjà cuit):
Découper la viande en morceaux de la taille d’une bouchée. Dans un saladier, mélanger le yaourt avec les épices tandoori et y ajouter les morceaux de poulet. Mélanger bien, couvrir et laisser mariner pendant 2 heures.
Préchauffer le four à 190°C. Disposer le poulet dans un plat couvert du papier sulfurisé et cuire pendant 10 minutes.
Préparation de la pâte :
Dans un bol mélanger la farine avec le sel et le curry. Ajouter le beurre froid coupé en dés et sabler avec le bout des doigts. Ajouter le jaune d’œuf et la moitié de l’eau et travailler le mélange pour obtenir une pâte. Ajouter le reste de l’eau, si nécessaire et former une boule (ne pas trop travailler la pâte). Couvrir avec du film alimentaire et laisser au frigo pendant 1 heure.
Préparation de l’oignon caramélisé :
Emincer finement l’oignon. Faire chauffer le beurre dans une casserole et y faire suer l’oignon à feu moyen pendant quelques minutes, sans le colorer. Parsemer avec le sucre et laisser compoter à feu doux pendant 15 minutes, en remuant de temps en temps. L’oignon va prendre une jolie caramélisation. Déglacer avec le vinaigre balsamique et retire du feu.
Préparation de la quiche :
Préchauffer le four à 190°C.
Sortir la pâte du frigo et l’abaisser sur une épaisseur de 5 mm sur le plan de travail légèrement fariné. Tapisser le fond et les parois du moule avec la pâte. Piquer le fond à plusieurs reprises avec une fourchette. Disposer dessus les morceaux de poulet et les oignons caramélisés.
Dans un bol, battre les œufs avec la crème. Râper l’emmental, l’ajouter à l’appareil et bien mélanger le tout. Verser la préparation sur le poulet et les oignons et secouer un peu le plat afin de le distribuer de manière égale.
Enfourner pendant environ 30 – 35 minutes, jusqu’à ce que le dessus soit bien doré. Servir avec une salade verte.



Comments