[БГ] От барбекюто на
американския Юг, до чинията ми в малко френско градче. Дългото печене на месото
избягва пресушаването му и го превръща в топящо се в устата удоволствие.
[FR] Du barbecue du Sud des
Etats-Unis dans mon assiette dans une petite ville française. La cuisson longue à basse température
évite que la viande ne dessèche et assure qu’elle fonde dans la bouche.
Продукти:
1,6 кг свинска плешка
¼ чаша кокосова (или кафява) захар
1 с.л. червен пипер
1,5 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. сол
Захарта се смесва с подправките и се натрива в месото от всички страни.
Завива се и се оставя поне за 2 часа в хладилник (може и цяла нощ).
Фурната се загрява на 200 градуса (с вентилатор). Месото се поставя в тава и
се пече 40 минути на 200 градуса. Завива се плътно във фолио, фурната се
намалява на 140 градуса и се пече допълнително още 3 часа (препорката е за 2
часа печене на килограм месо). По време на печенето, проверявайте дали има
достатъчно сос в тавата, важно е за следващия етап на рецептата. При нужда може
да долеете малко течност (вода, вино или бира).
Оставя се да изстине и месото се разделя с вилица. Смесва се с отделения
при печенето сос и се оставя да поеме всичката влажност и аромати, преди
сервиране.
Сервира се самостоятелно, с гарнитура по желание, или като пълнеж на
сандвичи. По желание може да го допълните с барбекю сос.
Ingrédients :
1.6 kg d’épaule de porc
¼ de tasse de sucre de coco (ou
roux)
1 càs de paprika
1.5 càc de piment de Cayenne (à
ajuster selon le gout)
1 càc d’ail en poudre
1 càc de sel
Mélanger le sucre avec les épices
et bien frotter la viande avec ce mélange. Couvrir et laisser pendant au moins
2 heures au frigo (ou même toute la nuit).
Préchauffer le four à 200°C.
Disposer la viande dans un plat profond et faire cuire pendant 40 minutes.
Couvrir bien avec du papier aluminium, baisser le four à 140°C et laisser cuire
pendant encore 3 heures (ou 2 heure par kilo de viande). Vérifier de temps en
temps, qu’il y a suffisamment de jus de cuisson dans le plat, c’est important
pour la suite. Si besoin, rajouter un
peu de liquide ‘eau, vin ou bière).
Sortir la viande du four et
laisser tiédir la viande. L’effilocher à l’aide de deux fourchettes. Laisser
tremper le filament de viande dans le jus de cuisson pour qu’elle s’imprègne des
arômes, avant la dégustation.
Servir avec une garniture, salade
ou dans des sandwichs. Rajoutez de la
sauce barbecue, si vous l’aimez bien.
Comments