[БГ] С приятен цитрусов аромат, като малки грейнали слънца в тъмните зимни дни.
[FR] Au parfum agréable d’agrumes,
tels des petits soleils enluminant la grisaille hivernale.
Продукти:
(за около 35 – 40 бисквити с диаметър 5-6 см)
450 г (3 ¼ чаши) брашно
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
170 г масло на стайна температура
200 г (1 чаша) захар
3 яйца голям калибър
Настърганата кора на половин голям нетретиран портокал
3 с.л. прясно изцеден портокалов сок
1 с.л. портокалов ликьор/Коантро (по желание, ако го пропуснете, добавете още една лъжица портокалов сок)
1 ч.л. ванилов екстракт
Червена и жълта сладкарска боя (моята е прахообразна, но може да ползвате и
течна)
8 – 10 с.л. пудра захар
Портокаловата кора се смесва със захарта и се оставя настрана за около 30
минути, за да се ароматизира.
Брашното се пресява в купа със содата, бакпулвера и солта. Отделно се
разбиват маслото със захарта и портокаловата кора до пухкав крем. Добавят се
едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква добре. Прибавят се портокаловият
сок и ликьор, ваниловия екстракт и сладкарската боя. Постепенно се добавят
сухите съставки, като се разбърква до хомогенно тесто.
Купата се завива в прозрачно фолио и се оставя за 4 часа (или една нощ) в
хладилник, за да стегне добре.
Две тави се застилат с пекарска хартия. Пудрата захар се поставя в дълбока
чиния. От тестото се оформят топчета с големината на едър орех и се овалват
добре в пудрата захар от всички страни. Подреждат се в тавата, на известно
разстояние едно от друго и се прибират в хладилник за 15 минути, да стегнат
добре. Ако захарта е попила, преди печене се овалват още веднъж.
Фурната се загрява на 170 градуса.
Сладките се пекат около 12 – 14 минути. Изваждат се и се оставят да
изстинат върху решетка. Съхраняват се в метална кутия за около седмица.
Ingrédients:
(pour environ 35 – 40 biscuits de 5-6 cm)
450 g (3 ¼ tasses) de farine
2 càc de levure chimique
¼ càc de bicarbonate de soude
½ càc de sel
170 g de beurre doux à température ambiante
200 g (1 tasse) de sucre
3 gros œufs
Le zeste râpé d’une demi-orange
bio
3 càs de jus d’orange fraichement
pressé
1 càs de liqueur d’orange
(Cointreau), en option, sinon, rajouter une cuillère de jus d’orange
1 càc d’extrait de vanille
Colorant alimentaire rouge et
jaune (le mien est en poudre, mais vous pouvez utiliser du colorant liquide
aussi)
8 – 10 càs de sucre glace
Mélanger le zeste d’orange avec
le sucre et laisser infuser pendant une trentaine de minutes.
Tamiser la farine dans un bol
avec le sel, la levure et le bicarbonate de soude. Dans un autre bol battre le
beurre avec le sucre afin d’obtenir un mélange homogène. Ajouter les œufs un à
un et bien mélanger. Verser le jus d’orange, la liqueur d’orange, l’extrait de
vanille et le colorant alimentaire et bien mélanger. Ajouter les ingrédients
secs à plusieurs reprises et mélanger bien pour obtenir une pâte homogène et un
peu collante.
Couvrir le bol avec du film
alimentaire et laisser 4 heures (ou une nuit) au frigo.
Couvrir deux plaques à pâtisserie
avec du papier sulfurisé. Mettre le sucre glace dans une assiette creuse.
Former des boules de pâte de grosseur d’une noix avec les mains et les rouler
dans le sucre glace pour les recouvrir de tous les côtés. Disposer les boules
sur les plaques et les mettre au frigo pendant 15 minutes pour qu’ils prennent
bien. Si le sucre glace a été absorbe, les rouler à nouveau dans le sucre avant
la cuisson.
Préchauffer le four à 170°C. Enfourner les biscuits directement sortis du frigo
pendant 12 -14 minutes.
A la sortie du four, laisser
refroidir les biscuits sur une grille. Les conserver dans une boîte métallique
pendant une semaine.
Comments