[БГ] Сочен, сладко-кисел
десерт в сезона на ревена.
[FR] Un dessert bien juteux et avec
une pointe d’acidité, en pleine saison de la rhubarbe.
Кръмбълът става доста сочен, понеже ягодите пускат доста сок. В опита си да
направя тесто, което да абсорбира част от влажността, замених част от бялото
брашно с кокосово. Кокосовото брашно поема доста повече течност в сравнение с пшеничното
и има по-нисък гликемичен индекс. Препоръчва се замяна на не повече от 20% от
количеството обикновено брашно, за да няма нужда от промяна на пропорциите на
останалите продукти в рецертата. Не знам дали кокосовото брашно в кръмбъла успя
да абсорбира част от сока, но резултатът беше, че сладкишът остана доста сочен
(както се вижда и на снимките). Определено беше по-вкусен на следващия ден.
Продукти:
(за тава с диаметър 24
см)
400 г стъбла от ревен
400 г ягоди
150 г кафява захар
Няколко капки лимонов сок
За тестото:
120 г бяло брашно
30 г кокосово брашно
50 г бадемово брашно
100 г кокосова захар (може да се замести с кафява)
120 г масло
1 ч.л. сол
Ягодите се почистват от дръжките и нарязват на четвъртинки. Стъблата ревен
се обелват от външната ципа и нарязват на парчета около 2 см. Ягодите и ревенът
се поставят в купа, поръсват се със захарта и лимоновия сок и се оставят
настрана.
В купа се смесват трите вида брашно, заедно със захарта и солта. Добавя се
нарязаното на кубчета масло и се изронва с пръсти, докато се получи ронливо
тесто с консистенция на мокър пясък.
Фурната се загрява на 170
градуса.
Плодовете се разстилат на дъното на тавата, отгоре се поръсват с тестото за
кръмбъл, като се оставят по-големи „трохи“. Пече се за около 30 – 35 минути (до златисто). Изважда се и се оставя
да изстине. Поднася се с разбита сметана или топка сладолед.
Ce crumble devient très juteux à cause
des fraises. J’ai utilisé de la farine de coco pour essayer de faire absorber
un peu de l’humidité car la farine de coco absorbe bien plus les liquide dans
une pâte, et en plus, elle a un indice glycémique plus faible que la farine
ordinaire. Afin de ne pas trop assécher vos préparations, il est conseillé de
ne substituer la farine de blé avec de la farine de coco à hauteur de 20%
maximum, sinon, il faudrait modifier les proportions des autres ingrédients. Je
ne sais pas si la farine de coco a réussi à absorber une partie du jus des
fraises, mais le résultat était un gâteau bien-bien juteux (ce qui se voit sur
les photos). Et il était meilleur le lendemain.
Ingrédients :
(pour un plat de 24 cm)
400 g de rhubarbe
400 g de fraises
150 g de sucre roux
Quelques gouttes de jus de citron
Pour la pâte à crumble :
120 g de farine
30 g de farine de coco
50 g de poudre d’amandes
100 g de sucre de coco (ou du
sucre roux)
120 g de beurre
1 càc de sel
Laver et équeuter les fraises et
les découper en quartiers. Eplucher les tiges de rhubarbe et les découper en
tronçons de 2 cm. Disposer les fruits dans un bol, saupoudrer du sucre roux et
le jus de citron, mélanger et réserver.
Dans un autre bol, mélanger la
farine la farine de coco, la poudre d’amandes, le sucre et le sel. Ajouter le
beurre coupé en dés et émietter avec les bouts de doigts afin d’obtenir une
pâte à la consistance de sable humide.
Préchauffer le four à 170°C.
Disposer les fruits au fond du
plat et parsemer la pâte à crumble dessus, en gardant des gros morceaux.
Enfourner pendant 30 – 35 minutes (ou jusqu’à ce que le dessus soit bien doré).
Laisser tiédir sur une grille. Servir avec de la crème fouettée ou une boule de
glace.
Comments