[БГ] Кейк по френски
маниер – плътен и тежък, с много масло и цитрусов аромат, който събужда
небцето. Приготвен за рожден ден на приятел, затова без снимка на разрез.
[FR] Un cake bien moelleux, avec
un zestе d’agrumes qui réveille les papilles. Préparé pour la fête d’anniversaire
d’un ami, d’où le manque de photo du cake découpé.
Продукти:
(за кексова форма 25 х 11 см и височина 7 см)
(за кексова форма 25 х 11 см и височина 7 см)
170 г захар
3 яйца голям калибър
160 г брашно
2 ч.л. (6 г) бакпулвер
150 г разтопено масло
1 с.л. прясно изстискан сок от лайм
Настърганата кора на един лайм
Щипка сол
За глазурата (може да се пропусне):
125 г пудра захар
3 с.л. прясно изстискан сок от лайм
За украса: настъргана кора от лайм, захаросани лимонови корички
Настърганата кора се смесва със захарта и оставя настрана за 30
минути, за да се ароматизира. Брашното се пресява с бакпулвера и солта.
Фурната се загрява на 170 градуса. Форма за кейк се намазва с тънък слой
масло и се поръсва с 1-2 лъжици брашно по всички стени, като излишъкът от
брашното се изтупва.
Яйцата се разбиват със захарта и кората с миксер, докато побелеят и
увеличат обема си. Добавят се на части пресятото брашно и бакпулвер, сока от
лайм и разтопеното масло, като се разбърква добре. Сместа се изсипва в
кейковата форма. Пече се на 170 градуса за 15 минути, после фурната се намалява
на 160 градуса и се пече за още 30 минути (готовността се проверява с върха на
нож – трябва да излезе сух).
Изважда се от фурната и от формата и се оставя да изстине напълно върху
решетка.
Приготвя се глазурата като пудрата захар се разбърква със сока до гладка
еднородна смес. Изсипва се с лъжица на порции върху изстиналия кейк. Украсява
се по желание с малко настъргана кора от лайм и захаросани лимонови корички.
Ingrédients :
170 g de sucre en poudre
3 gros œufs
160 g de farine
2 càc (6 g) de levure chimique
150 g de beurre fondu
1 càs de jus de citron vert
fraichement pressé
Le zeste finement râpé d’un
citron vert
Pour le glaçage (optionnel):
125 g de sucre glace
2 càs de jus de citron vert
fraichement pressé
Pour la décoration : zeste
de citron vert, zestes de citron confits (sucrés)
Dans un grand bol, mélanger le
zeste de citron vert râpé avec le sucre et réserver pendant 30 minutes, pour
aromatiser le tout.
Préchauffer le four à 170°C. Beurrer
et fariner un moule à cake.
Battre les œufs avec le sucre et
le zeste du citron vert au mixeur jusqu’à ce qu’ils blanchissent et augmentent
leur volume. Ajouter le jus de citron vert et par portions le mélange de farine
et levure et le beurre fondu, en les alternant et en mélangeant bien. Verser le
mélange dans le moule à cake. Enfourner pendant 15 minutes. Baisser la
température du four à 160°C et cuire encore pendant 30 minutes (vérifier la
cuisson avec la pointe d’un couteau : elle doit ressortir sèche).
Sortir le cake du four, le
démouler et laisser refroidir complètement sur une grille.
Préparer le glaçage en mélangeant
le sucre glace avec le jus de citron vert afin d’obtenir une préparation lisse
et assez épaisse. Verser le glaçage à l’aide d’une cuillère sur le cake
refroidi. Décorer avec un peu de zeste de citron vert et quelques lamelles de
zestes de citron confites.
Comments
Светлана
Светлана, току-що си измерих формата - 25х11 см и височина 7 см.
Допълних го в рецептата, благодаря, че ми обърна внимание :).