[БГ] В тези бисквити изненадата идва от гарам масалата, екзотична и
по-често свързвана със солени ястия. Меласата придава допълнително
карамелено-лакрицов аромат за да допълни един силен и подчертан вкус.
[FR] Le garam masala est l’ingrédient
surprise de ces biscuits, car il est plus connu pour son utilisation dans des
plats salés. La mélasse rajoute un parfum mi-caramel, mi-réglisse pour un gout
assez puissant.
Продукти:
3 1/3 чаши брашно (плюс още малко за поръсване на плота)
1/3 чаши какао (100%)
1 ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. гарам масала
¼ ч.л. сол
170 г размекнато масло
¾ чаши кафява захар
½ чаша меласа
1 яйце голям калибър
2 с.л. захаросан джинджифил
За глазурата:
200 г черен шоколад
50 мл пълномаслена течна сметана
Захарни топчета за украса
В купа се разбъркват брашното, какаото, бакпулвера, солта и гарам масалата.
В друга купа размекнатото масло и захарта се разбиват на пухкав крем с
миксер в продългжение на 3-4 минути. Добавят се яйцето и меласата и се разбиват
за още 1-2 минути на средна скорост на миксера. Добавя се ситно нарязаният
захаросан джинджифил и се разбърква добре. Брашното с подправките се добавя на
няколко пъти и се замесва гладко и меко тесто (ако много лепни, може да
добавите още малко брашно). Тестото се раделя на две части, всяка се сплесква
леко и увива плътно във фолио за свежо съхранение. Тестото се оставя да стегне
в хладилника поне 2 часа (или една нощ).
Фурната се загрява на 160 градуса (с вентилатор). Две тави се покриват с
пекарска хартия. Работният плот се набрашнява леко и тестото се разточва до
дебелина 5-6 мм. Бисквитите се изрязват с формичка или с чаша и се поставят в
тавата, на 3-4 см разстояние. Пекат се в продължение на 12 минути, или докато
леко покафенеят по краищата. Оставят се да изстинат напълно върху решетка.
Приготвяне на глазурата: шоколадът се натрошава наситно в купа. Сметаната
се загрява в тенджерка до завиране и се изсипва върху шоколада. Оставя се за
минута, докато шоколадът се разтопи и се разбърква добре. Полученият ганаш се
поставя на водна баня, за да остане топъл.
Бисквитите се потапят частично в шоколада и се поставят върху лист пекарска
хартия. Преди шоколадът да стегне
напълно, се украсяват със захарни дражета. Шоколада се оставя да стегне (може
да се приберат за няколко минути в хладилника). Съхраняват се в продължение на
7 – 10 дни в плътно затворена метална кутия.
Ingrédients :
(pour 80 – 85 biscuits de 6 cm, la
recette est adaptée de Foodnetwork)
3 1/3 tasses de farine (plus un
peu pour le plan de travail)
1/3 tasse de cacao en poudre
1 càc de levure chimique
¼ càc de sel
1 ½ càc de garam masala
170 g de beurre pommade
¾ tasse de sucre roux
½ tasse de mélasse
1 gros œuf
2 càs de gingembre confit
Pour le glaçage :
200 g de chocolat noir
5 cl de crème liquide entière
Quelques dragées pour la déco
Dans un bol, mélanger la farine,
le cacao, la levure, le sel et le garam masala.
Dans un autre bol, battre le
beurre ramolli avec le sucre pendant 3-4 minutes, afin d’obtenir une crème
légère. Ajouter l’œuf et la mélasse et continuer à battre le mélange
pendant encore 1-2 minutes. Ajouter le gingembre confit finement haché et bien
mélanger. Incorporer le mélange de farine avec les épices et pétrir pour
obtenir une pâte assez souple (rajouter un peu de farine, si la pâte est trop
collante). Diviser la pâte en deux parts, les aplatir légèrement et envelopper
chacune dans du film alimentaire. Laisser la pâte reposer au frigo pendant 2
heures ou une nuit.
Préchauffer le four à 160°C
(chaleur tournante). Couvrir deux plaques avec du papier sulfurisé. Saupoudrer
le plan de travail avec un peu de farine. Abaisser la pâte au rouleau à
pâtisserie jusqu’à une épaisseur de 5-6 mm. Découper les biscuits à
l’emporte-pièce et les disposer sur la plaque à 3-4 cm d’écart. Enfourner
pendant 12 minutes, ou jusqu’à ce qu’ils soient légèrement dorés sur les bords.
Laisser refroidir complètement sur une grille.
Pour le glaçage : Faire
chauffer la crème liquide jusqu’à l’ébullition. La verser sur le chocolat
concassé et laisser fondre pendant une minute. Mélanger. Mettre le bol avec le
chocolat fondu au bain-marie, pour le tenir au chaud.
Tremper les biscuits dans le
chocolat et les disposer sur une plaque couverte de papier cuisson. Les décorer
avec des billes en sucre. Laisser prendre le chocolat (vous pouvez également
les mettre au frigo pendant une dizaine de minutes). Garder les biscuits dans
une boite métallique pendant 7 à 10 jours.
Comments
Благодаря Ви за вкуса и естетството към хранителната култура.
Весели празници! :)
Приятна подготовка за празниците!
Весели, вкусни и уютни празници!
М