[БГ] Плодове, ядки и пушени гърди на едно място за богата сладко-кисела
салата с лека плодова заливка.
[FR] Fruits, noix et lardons dans
une salade riche et aigre-douce, avec une légère vinaigrette fruitée.
Продукти:
(по идея от сп. Saveurs,
бр. 230, юли 2016)
Зелена салата за 4 души
120 г пушени гърди, нарязани на тънки пръчици
120 г малини
2 с.л. ядки пекан (или орехи)
2 ч.л. балсамико
3 ч.л. зехтин
Щипка сол
Салатата се почиства, измива и накъсва на едри парчета в купа. Ядките са
нарязват на едро и запичат на горещ, сух тиган за 3-4 минути. Огънят се намалява
и в тигана се добавят пушените гърди. Оставят се да се запържат добре, докато
станат хрупкави, а част от мазнината се стопи. Изваждат се от тигана и се
отцеждат на салфетка.
Малините се измиват и подсушават вниматгелно. От тях се отделят 5, които се
поставят в малка купа и намачкват с вилица. Към тях се добавя 1 ч.л. вода,
балсамикото, солта и зехтина. Разбърква се добре до получаване на сравнително
гъста заливка.
Останалата част от малините се добавят към салатата, заедно с пушените
гърди и ядките. Овкусява се със заливката и се поднася веднага.
Ingrédients :
(Basée sur une recette du
magazine Saveurs, n°230, juillet 2016)
Salade verte pour 4 personnes
120 g de poitrine de porc fumée,
découpée en fines allumettes
120 g de framboises fraiches
2 càs de noix de pécan
2 càc de vinaigre balsamique
3 càc d’huile d’olives
Une pincée de sel
Laver la salade, l’égoutter et la
déchirer en gros morceaux dans un bol. Hacher grossièrement les noix de pécan
et les faire torréfier dans une poêle chaude pendant 3-4 minutes. Les réserver
dans un bol. Baisser le feu et ajouter les allumettes de poitrine fumée dans la
poêle. Les laisser confire pendant quelques minutes jusqu’à ce qu’une partie de
la graisse est rendu dans la poêle et les lardons soient bien dorés et
croustillants. Les égoutter sur du papier absorbant.
Rincer les framboises et les
sécher gentiment sur du papier absorbant. En prendre 5, les mettre dans un
petit bol et les écraser avec une fourchette. Rajouter une cuiller à café
d’eau, le vinaigre balsamique, le sel et l’huile d’olive. Bien mélanger afin
d’obtenir une vinaigrette légèrement épaisse.
Ajouter le reste des framboises,
les lardons croustillants et les noix de pécan dans le bol avec la salade
verte. Arroser de la vinaigrette et bien mélanger. Servir aussitôt.


Comments
Страхотна е! (:
Наистина, горските или цитрусовите плодове в салатата дават много интересн допълнителен вкус :)