[БГ] ... или за модата с
година закъснение.
[FR] … ou la mode avec un an de
retard.
Миналата година социалните медии на хубавите картинки бяха пълни с бутилки,
буркани и чаши с вода, разноцветни плодове и жизнерадостно зелени тревисти
подправки. Анотациите обещаваха антиоксидантни, подмладяващи и всякъкви такива
хубави свойства на т.нар. детокс-води (detox-water), които трябва да прочистят тялото и духа. Сега, далеч съм от идеята да
отричам всичките възможни благотворни ефекти насляпо, но предполагам, че
сигурно ще трябва да изпия няколкостотин литра от водата, за да се подмладя с
един ден. Тъй или иначе, миналата година не успях да пробвам обещаните
възействия върху скромната ми личност. Тази година, обаче, се втурнах при
първата ми се отворила възможност, а именно, когато слънцето се показа достатъчно
задълго, за да може температурите да достигнат цели 25 градуса. Mиналогодишната водна популярност, обаче, изглежда намаляла достатъчно, за да бъде изместена
от нова мода, за която може би ще разкажа след 1-2 седмици.
В крайна сметка, детокс-водата се оказа не чак толкова лоша. С плодов дъх,
балансиран някъде между чистата вода и изстискания сок. И най-важното, приготвя
се изключително лесно.
Изберете плодовете, зеленчуците и зелените подправки,
нетретирани разбира се, които ще използвате и изберете остър нож.
Цитрусите се измиват и нарязват на тънки шайби. Поставят се в кана. Добавят
се горските плодове и листата мента, които може леко да притиснете с гърба на
лъжица, за да освободят повече аромат и каната се допълва с вода, минерална или
изворна. Покрива се и се оставя една нощ в хладилник.
Не забравяйте да а пробвате, особено в горещи дни. Дори и да не гарантирам подскачащи
витамини в чашата, които ще ви подмладят завинаги, водата е приятна за пиене и
освежаваща. Освен това може да варирате комбинациите. Аз пробвах розов
грейпфрут, малини и мента, както и лимон с боровинки и мента. Но може да
ползвате още портокали, лайм, краставица, праскови, ягоди, къпини, розвмарин,
лавандула, газирана или обикновена вода...
В пристъп на вдъхновение, метнах и няколко малини в чаша розе. Също върви,
може би дори повече от водата (но да се консумира в разумни количества).
L’année dernière les images de
bouteilles, bocaux et verres pleines d’eau, fruits multicolores et herbes
gaiement verdoyantes fleurissaient sur les médias sociaux d’images colorées.
Les annotations promettaient des propriétés antioxydantes, rajeunissantes et autres
« -antes » de ses « eau
détox », sensées purifier le corps et l’esprit. Je suis loin de les nier
en bloc, mais j’imagine que je devrais boire quelques centaines de litres pour
ne rajeunir ne serait-ce que d’un jour. De toute façon, l’année dernière je n’ai
pas pu tester les effets revigorants et détoxifiants sur ma propre personne.
Mais cet été, j’ai saisi l’occasion avec les premiers rayons de soleil qui ont
fait grimper le thermomètre au-delà des 25 degrés. Même si l’engouement de l’année
dernière semble être passé.
En fin compte, l’eau détox n’est
pas si mauvaise. Et surtout, ça se prépare facilement.
Choisissez les fruits,
les légumes et les herbes et munissez-vous d’un couteau.
Laver et découper les agrumes en
rondelles et les disposer dans une carafe. Ajouter les fruits rouges et les
feuilles de menthe (vous pouvez les écraser légèrement avec une cuillère pour
extraire davantage de saveurs). Remplir la carafe d’eau. Couvrir et laisser
infuser au frigo une nuit.
N’oubliez pas de la boire,
surtout par temps de grosses chaleurs. Même si je ne garantie pas les
propriétés follement détoxifiantes, l’eau infusée est agréable et
rafraichissante. Et vous pouvez varier les plaisirs. Pour ma part, j’ai testé
les combinaisons pamplemousse rose-framboises-menthe et
citron-myrtilles-menthe. Mais vous pouvez utiliser également des oranges,
citrons verts, fraises, pêches, mûres, concombres, basilic, romarin, lavande, eau
plate ou pétillante…
Dans un élan d’inspiration, j’ai
même jeté quelques framboises dans un verre de rosé. Très bon aussi, limite
mieux que l’eau (à consommer avec modération, quand même).
Comments