[БГ] Бърза и
лесна за приготвяне и също толкова за изяждане.
[FR] Facile et rapide à préparer et aussi rapide et facile à
manger.
Продукти:
(за тарта с
размери 20х40 см, около 5 порции, по идеята за крем със сметана и маскарпоне на Кристоф Мишалак)
125 г многолистно
тесто
125 г маскарпоне,
студено
20 г + 2 с.л.
пудра захар (количеството може да се адаптира в зависимост от сладостта на
ягодите)
150 мл
пълномаслена животинска течна сметана, студена
250 г пресни
ягоди
1 с.л. лимонов
сок
1 ч.л. настъргана
лимонова кора
Няколко листа
мента за украса
Фурната се загрява на 180 градуса. Многолистното тесто се разточва на
правоъгълник върху леко набрашнен плот до дебелина 5 мм. Краищата се
подравняват с остър нож*. Разточеното тесто се прехвърля в тава застлана с
пекарса хартия. Поръсва се с двете лъжици пудра захар, която ще карамелизира
при печенето. Върху тестото се поставя втори лист пекарска хартия и отгоре
плоска метална тавичка, за да се надигне само леко и равномерно при печенето.
Пече се 15 минути в предваритално загрятата фурна (или докато хване лек
загар с цвят карамел). Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка
за около половин час.
Докато основата за тартата изстива, купата, в която ще се разбиват
сметаната и маскарпонето се поставя, заедно с бъркалките на миксера поне за 30
минути в хладилник, което ще улесни разбиването впоследствие.
Ягодите се почистват от дръжките и зелените части и се подсушават с
домакинска хартия.
Сметаната, маскарпонето, останалата захар,
лимоновият сок и кора се слагат в студената купа, разбъркват се отначало
няколко пъти с шпатула и после с миксер до получаването на гладък и пухкав
крем. Кремът се прехвърля в пош с накрайник и с него се гарнира основата на
тартата.
Отгоре се разпределят ягодите, цели или на парчета. Украсява се по желание
с листенца мента и изрезките от тестото. Оставя се за един до няколко часа в
хладилник (може да се сервира и веднага, но според мен е по-добре да престои
малко).
* Тестото може да се разреже на няколко парчета, за да се получат
индивидуални десерти вместо голяма тарта. Аз направих една по-голяма тарта, две
по-малки „пастички” и използвах изрезките (изпечени, все пак) да направя
украсата.
Ingrédients :
(pour une tarte de 20x40 cm, environ 5 parts, inspirée de la chantilly au mascarpone de Christophe Michalak)
125 g de pâte feuillée
125 g de mascarpone froid
20g + 2 càs de sucre glace (quantité à ajuster selon le gout
sucré des fraises)
150 ml de crème liquide entière, froide
1 càs de jus de citron
1 càc de zeste de citron finement râpé
Quelques feuilles de menthe pour la déco
Préchauffer le four à 180°C.
Abaisser la pâte feuillée sur le plan de travail légèrement fariné à une épaisseur
de 0.5 cm. Parer les bords avec un couteau bien aiguisé *. Disposer la pâte sur
une plaque de four couverte de papier sulfurisé. Saupoudrer de 2 cuillerées de
sucre glace qui va caraméliser ensuite lors de la cuisson. Couvrir d’une autre
feuille de papier cuisson et mettre une plaque dessus pour que la pâte ne
gonfle lors de la cuisson. Enfourner pendant 15 minutes, jusqu’à ce que la pâte
soit bien dorée. Laisser refroidir complètement sur une grille (environ 30
minutes).
Pendant que la pâte refroidit,
mettre le bol pour la préparation de la crème au frigo, avec les pâles du
mixeur pendant une trentaine de minutes, ce qui va faciliter la confection de
la crème ensuite.
Équeuter les fraises, le rincer
et les faire sécher sur du papier absorbant.
Mettre le mascarpone, la crème,
le reste de sucre glace, le jus et le zeste de citron dans le bol froid.
Mélanger le tout d’abord avec une spatule en ensuite au mixeur afin d’obtenir
une crème homogène. Transférer la crème dans une poche à douille et garnir le
fond de la tarte refroidi.
Décorer avec les fraises entières
ou découpées en morceaux et quelques feuilles de menthe et les chutes de la
pâte. Laisser reposer quelques heures au frigo (La tarte peut être dégustée de
suite, mais, personnellement, je trouve qu’elle est meilleure après un passage
au frais).
* La pâte peut être découpée en
plusieurs petites parts pour faire des gâteaux individuels. Pour ma part, j’ai
fait une plus grande tarte, deux petites parts individuelles et j’ai utilisé les
chutes de la pâte pour la décoration (cuites au préalable, bien entendu).




Comments
Анелия, надявам се рецептата да ти хареса :)