[БГ] Пролет пукна, а още довършвам зимните рецепти. Какво направих с
последната тиква за сезона – рядко готвеното от мен заешко, със сладко-солена
гарнитура.
[FR] Le printemps est là, mais je
traine encore avec les recettes hivernales. Voilà ce que j’ai fait avec la
dernière courge de la saison : le lapin que je ne cuisine pas suffisamment
souvent, en version sucrée-salée.
Продукти:
(за 6 порции, рецепата е с адаптирана от сп. Saveurs, брой 226, март 2016)
6 заешки бутчета
1 тиква „Матилда” (butternut), около 1 кг
3 ябълки (от по-кисел сорт)
4 бр. лук-шалот
250 мл бяло сухо вино
Няколко стръка мащерка
2 дафинови листа
1 кубче бульон (по желание)
2 с.л. лешници
2 с.л. зехтин
Фурната се загрява на 180 градуса (с вентилатор).
Тиквата се обелва, почиства от семките и нарязва на едро, ябълките се
почистват и нарязват на
четвъртинки, а лукът – на полумесеци.
Виното се загрява и в него се разтваря кубчето бульон (може да ползвате
направо готов бульон и да пропуснете виното). Лешниците се нарязват на едро и
запичат на горещ и сух тиган.
Заешките бутчета се поставят в дълбока тава и около тях се рапределят
парчетата тиква, ябълките и лукът.
Добавят се лешниците, дафиновият лист, зехтинът, виното с бульона и мащерката.
Посолява се и подправя с черен пипер.
Пече се около 45 минути, като се полива редовно с отделения сос. Сервира се
горещо.
Ingrédients:
(pour 6 parts, la recette est
modifiée du magasine Saveurs, n°226, mars 2016)
6 cuisses de lapin
1 courge butternut (environ 1 kg)
3 pommes acidulées
4 échalotes
250 ml de vin blanc sec
Quelques brins de thym
2 feuilles de laurier
1 cube de bouillon (en option)
2 càs de noisettes
2 càs d’huile d’olive
Préchauffer le four à 180°C
(chaleur tournante).
Peler la courge et a détailler en
gros morceaux, enlever le tronçon des pommes et le découper en quartiers. Émincer les échalotes.
Faire chauffer le vin dans une
casserole et dissoudre le cube de bouillon dedans (vous pouvez utiliser que du
bouillon à la place du vin). Hacher grossièrement les noisettes et les faire
griller sur une poêle.
Disposer les cuisses de lapin
dans un grand plat, les entourer des morceaux de courge, les pommes et les
échalotes. Ajouter les noisettes, les feuilles de laurier, l’huile d’olives, le
thym. Verser le vin avec le bouillon, saler et poivrer.
Enfourner pendant environ 45
minutes, en arrosant régulièrement les cuisses de jus de cuisson. Servir chaud.
Comments
За София знам, че има в "Хит" и "Кауфланд", но не съм купувала и пробвала.