[БГ] Първи опит с листно растение от серията „зелени” като спанак и лапад, но с
малко по-остър вкус.
[FR] Un premier essai avec une
plante de la série « vertes » comme les épinards, mais au gout plus
prononcé.
Продукти:
(за 4 порции)
3 връзки кресон (около 600 г почистен)
1 малка глава лук
400 – 500 мл вода или зеленчуков бульон
120 г заквасена сметана
1 с.л. масло (ако не ползвате пушени гърди)
120 г пушени гърди (по желание)
4 твърдо сварени яйца (по желание)
Кресонът се измива и почиства от дръжките. Пушените гърди се нарязват на
кубчета и се запържват докато станат златисти и хрупкави в тенджера. Изваждат
се и се оставят настрана. Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината (или в
маслото, ако не ползвате пушени гърди) до омекване. Добавя се почистеният
кресон и се задушава за няколко минути, като при това кресонът силно намалява
обема си. Добавя се половината вода/бульон и се оставя да ври на тих огън за
около 10 минути. Пасира се с пасатор и супата се разрежда с останалия бульон до
желаната гъстота. Добавя се заквасената сметана и супата се затопля на тих
огън, без да завира.
Сервира се самостоятелно като предястие, или придружена от твърдо сварените
яйца и кубчетата пушени гърди като ястие за вечеря.
Ingrédients :
(pour 4 parts)
3 bottes de cresson (environ 600
g une fois nettoyé)
1 petit oignon (ou une échalote)
400 – 500 ml d’eau ou de bouillon
de légumes
120 g de crème fraiche
1 càs de beurre (si vous
n’utilisez pas de poitrine fumée)
120 g de poitrine fumée (en
option)
4 œufs durs (en option)
Nettoyer et laver le cresson.
Couper la poitrine en lardons et les faire dorer dans une casserole. Les sortir
et les réserver. Faire revenir l’oignon finement coupé dans la graisse des
lardons (ou dans un peu de beurre, si vous n’utilisez pas la poitrine fumée).
Ajouter le cresson et le faire revenir pendant quelques minutes. Le cresson réduit fortement son volume, à l’instar
des épinards. Une fois le cresson réduit, verser la moitié de l’eau ou du
bouillon, couvrir et laisser mijoter à feu doux pendant une dizaine de minutes.
Mixer la soupe afin d’obtenir une consistance homogène. Diluer avec le reste de
l’eau selon votre gout. Ajoure la crème et bien mixer. Réchauffer à feu doux,
sans faire bouillir.
Verser dans les bols et servir
seule en entrée ou accompagnée avec les œufs durs et les lardons, comme plat
pour le dîner.
Comments
Обичам крем супи, а и с тези яйца е много съблазнителна!
Поздрави!
И ние вкъщи сме почитатели на крем-супите, домашните предпочитат "супа без парчета" :).
Хубав край на седмицата!
Поздрави от София :)!