[БГ] Без печене,
с много мек вкус, наподобяващ повече панакота, отколкото чийзкейк.
[FR] Sans cuisson, au gout très doux ressemblant plus à une
panna-cotta qu’à un cheesecake.
Продукти:
(за откопчаваща
се тортена форма с диаметър 20 см, идеята за рецептата е от сайта Journal des femmes)
За блата:
150 г бисквити
тип „Пти бьор”
40 г разтопено
масло
За крема:
450 г крем-сирене
(„Филаделфия)
200 мл
пълномаслена животинска течна сметана
12 г желатин
¼ чаша кафява
захар
1 шушулка ванилия
8-10 захаросани
кестени
За украса:
Някалко парчета
захаросани кестени
2 с.л. кестеново
пюре (по желание)
Няколко захарни
дражета
Приготвяне на блата:
Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното
масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се добавя още
масло). Сместа се разстила на дъното и малко по стените на откопчаваща се
тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в
хладилника да се стегне маслото.
Приготвяне на крема:
Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Кестените се нарязват на
едри парчета (1-2 се оставят за украса). Крем-сиренето се разбива със захарта. Добавя
се сметаната и се разбърква добре. Шушулката ванилия се разцепва по дължина и
семенцата се остъргват внимателно с гърба на ножа. Добавят се към крема.
Желатинът се отцежда, поставя се в стъклена купа с 20 мл вода и се разтапя
внимателно на микровълнова фурна (няколко цикъла по 10 секунди, като се внимава
да не заври, а разтворът да остане леко топъл). Разтвореният желатин се добавя
към крема и се разбърква добре с миксер.
Сглобяване на чийзкейка:
Половината се изсипва върху стегнатия блат, поръсва се с парчетата
захаросани кестени и отгоре се разстила втората половина от крема. Формата се
поставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да стегне добре. Отгоре
се украсява със шприцованото кестеново пюре, няколко парчета захаросан кестен и
захарни дражета (по желание).
Ingrédients :
(pour un moule à fond amovible de 20 cm, l’idée de l recette
vient du site du Journal des femmes)
Pour le fond :
150 g de biscuits de type Petits Bruns
40 g de beurre fondu
Pour la crème :
450 g de fromage à tartiner (« Philadelphia »
ou « Saint-Moret »)
200 ml de crème liquide entière
12 g de gélatine (6 feuilles)
¼ de tasse de sucre roux
1 gousse de vanille
8-10 marrons glacés
Pour la décoration :
Quelques brisures de marrons glacées
2 càs de la crème de marrons
Quelques dragées en sucre
Préparation du fond :
Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un
sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin
d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et
bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond et une partie des
parois d’un moule à gâteau à fond
amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos
d’une cuiller. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre
prenne.
Préparation de l’appareil :
Mettre les feuilles de gélatine à
tremper dans un bol d’eau froide. Hacher
grossièrement les marrons (laisser 1 ou 2 pour la décoration).
Battre le fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème lisse. Ajouter la crème et bien mélanger. Fendre la gousse de vanille dans
la longueur et gratter les graines avec le dos du couteau. Les
ajouter au mélange de fromage et sucre. Égoutter les feuilles de
gélatine ; les mettre dans un petit bol avec 20 ml d’eau et le faire fondre doucement au
four à micro-ondes, sans le faire bouillir (en plusieurs fois de 10 secondes,
la gélatine doit fondre, mais la solution doit rester tiède). Incorporer la gélatine fondue à la crème
et mélanger bien avec un mixeur.
Montage du cheesecake :
Verser la moitié de l’appareil
sur le fond refroidi. Parsemer des morceaux de
marrons glacés et verser l’autre moitié de l’appareil dessus. Lisser la surface
avec une spatule. Mettre le moule au réfrigérateur pendant quelques heures ou
toute une nuit pour que la crème prenne bien. Décorer avec les restes de
marrons glacés, la crème de marrons à l’aide d’une poche à douille et quelques
dragées en sucre.
Comments
Захаросани кестени не съм опитвала,
но в Португалия са насладих на солени!
Прегръдка!
Благодаря за хубавата рецепта!
Усмивки и хубава седмица :)