[БГ] към които за
по-весело се присъединяват тиква, резене и грозде
[FR] et aussi potiron, fenouil et
raisin qui s’invitent à la fête
Абе, направо си е манджа с грозде! Да се чуди човек дали приготвя основно или
десерт. Усещането за десерт се задълбочава, когато видиш, че след продуктите в
оригиналната рецепта фигурира и захар. Аз я пропуснах, разчитайки само на
сладостта от гроздето и съм много доволна. Мисля, че ако бях добавила захарта,
сладостта щеше да надделее над останалите аромати. Без нея, те имат
възможността да се разгърнат – характерният вкус на кимиона, анасоновите нотки
на резенето и гроздето, посилващо земните нотки на тиквата. С две думи – беше вкусно!
Продукти:
6 горни пилешки бутчета
1 с.л. кимион
1 с.л. зехтин
Щипка лют пипер
1 средно голяма тиква (около 1 кг)
сорт „Матилда”
1 глава резене
1 чаша зърна от червено грозде
Няколко стръка магданоз
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета. Резенето се почиства от зеленте
части и нарязва на тънки ивици. Зеленчуците се поставят в купа, добавят се
половината зехтин и ким, посоляват се и разбъркват добре. Слагат се в дълбока
тава.
Пилешките бутчета се натъркват с останалия зехтин, ким и лютия пипер и се
поставят върху зеленчуците.
Фурната се загрява на 200 градуса. Тавата се покрива с фолио и бутчетата се
пекат около 30 – 35 минути. Фолиото се маха и се допичат за още 10 – 15 минути,
до зачервяване. Преди сервиране се поръсват със ситно нарязания магданоз.
A la lecture des produits, vous
pourriez vous demander si vous allez préparer un plat ou un dessert. Surtout si
le sucre figure aussi parmi les produits dans al recette originale. J’ai choisi
de ne pas le mettre, car je pensais qu’il allait tempérer les autres parfums du
plat. Et sans le sucre, ils ont la place pour se développer : le gout si
caractéristique du cumin, les arômes anisés du fenouil et le raison qui
complète le gout terrestre du potiron. En deux mots : c’était bon !
Ingrédients :
(pour 6 parts, la recette est
adaptée du site Epicurious)
6 hauts de cuisses de poulet
1 càs de cumin
1 càs d’huile d’olive
Une pincée de piment d’Espelette
(ou de Cayenne, si vous préférez plus fort)
1 moyenne (environ 1 kg) courge
butternut
1 bulbe de fenouil
1 tasse de graines de raisin noir
Quelques brins de persil plat
Laver et éplucher la courge et la
découper en morceaux de la taille d’une bouchée. Enlever les fanes du fenouil
et l’émincer. Mettre les légumes dans un bol, ajouter les graines de raisin et
la moitié du cumin et l’huile d’olive. Salera poivrer et bien mélanger pour
enrober les légumes. Les disposer dans un plat allant au four.
Préchauffer le four à 200°C.
Frotter les cuisses de poulet avec le reste d’huile, le cumin et le piment.
Les
disposer sur les légumes. Couvrir le plat de papier aluminium et enfourner
pendant 30 – 35 mins. Enlever le papier aluminium et laisser dorer pendant
environ 10 -15 minutes. Parsemer de persil haché avant de servir.
Comments
И сега я виждам в цялата ѝ прелест1
Бих ѝ се насладила с удоволствие!
Прегръдки!