[БГ] Сравнително бързо и
доста ароматно основно ястие, допълнено от сос с горчица и сайдер.
[FR] Un plat assez rapide et
savoureux, avec la sauce au cidre et à la moutarde.
Хубаво е човек да готви разни засукани гозби (не че го правя редовно, де),
ама нищо не заменя една вкусна пържола. Особено, ако се приготвя бързо. Е, не е
от светкавичните рецепти, но пак не изисква няколкочасово стоене в кухнята. Свинското и ябълките са особено добра
комбинация, пък и намерих приложение на бутилка сайдер, която ми се мотаеше в
шкафа сигурно от 2-3 години насам.
Продукти:
4 бр. свински котлети
2 с.л. зехтин
1 чаша сайдер (ябълков сок)
1 с.л. дижонска горчица
2 средноголеми, не много сладки ябълки
Около 800 г пащърнак
1 стрък розмарин
Фурната се загрява на 200 градуса. Ябълките се почистват от семките и
нарязват на четвъртинки. Пащърнакът се обелва и нарязва на парчета с размерите
на пържени картофи. Ябълките и пащърнакът се смесват в купа, поръсват се с 1
с.л. зехтин, розмарина, малко сол и черен пипер и се прехвърлят в тава (по
желание може да се добавят 1-2 с.л. вода). Пекат се в загрятата фурна за 20 –
25 минути (до омекване).
Междувременно пържолите се посоляват и подправят с черен пипер. Останалият
зехтин се загрява в тиган на силен огън и пържолите се изпичат на тигана за
около 5 минути от всяка страна. Изваждат се и се поставят на топло, в покрит
съд. В тигана се изсипва сайдера. Със шпатула се остъргва внимателно дъното, за
да може соковете от месото да се смесят със соса и да го ароматизират
допълнително. Добавя се горчицата и се разбърква добре. Оставя се да ври за 2-3
минути, докато се редуцира и сгъсти.
Пържолите се сервират с гарнитурата от пащърнак и ябълки, придружени от
соса и чаша сайдер.
Ca va bien 2 secondes de concocter
des plats élaborés (même si ce n’est pas trop le genre de la maison), mais rien
ne vaut une bonne côte (de porc, bœuf ou agneau). Surtout, si elle se prépare
rapidement. Bon, ce n’est pas la recette la plus rapide du monde, mais elle n’exige
pas non plus des heures devant les fourneaux. Le porc et les pommes vont bien
ensemble et c’était aussi un moyen d’utiliser une bouteille de cidre qui se
baladait dans mon placard depuis au moins 2-3 ans.
Ingrédients :
(pour 4 parts, la recette et
basée sur celle du site Epicurious)
4 côtes de porc dans le filet
2 càs d’huile d’olive
1 tasse de cidre (ou de jus de
pomme)
1 càs de moutarde à l’ancienne
2 pommes moyennes, pas très
sucrées (par exemple, Reine de reinettes)
Environ 800 g de panais
1 tige de romarin frais
Préchauffer le four à 200°C.
Nettoyer les pommes de leurs pépins et les couper en quartiers. Éplucher les
panais et les découper de morceaux de la taille de frites. Mettre les pommes et
les panais dans un bol, les arroser d’une cuillère d’huile d’olive, ajouter le
romarin effeuillé, saler poivrer et bien mélanger. Verser le tout dans un plat
et enfourner pendant 20 – 25 minutes
(vous pouvez ajourer 1-2 cuillerée d’eau pour garder un peu d’humidité), jusqu’à
ce que les légumes soient tendres.
En attendant préparer la viande :
saler et poivrer les côtés de porc. Chauffer le reste de l’huile d’olive dans
une poêle à feu vif et faire cuire les côtes pendant 5 minutes de chaque côté, jusqu’à ce qu’elles
soient bien dorées. Les réserver à chaud dans un plat couvert. Verser le cidre
dans la poêle ou la viande a cuit, gratter le fond avec une spatule pour
dissoudre bien les sucs de cuisson. Ajouter la moutarde, mélanger et laisser
réduire à feu moyen pendant 3-4 minutes.
Servir les côtes de porc accompagnées
du mélange de panais et pommes, arrosés de la sauce à la moutarde et un verre
de cidre.
Comments
Поздрави, Мире, чудна идея. :)
Като снощното Божоле!
Прегръдка, Мира!
Дани, и на вино ще отиват :)